În lumea muzicii rock, există de câteva decenii bune o dezbatere interesantă, axată pe următoarea dilemă:
Care este mediul cel mai potrivit pentru organizarea concertelor specifice acestui gen muzical?
Să fie oare stadioanele colosale, care găzduiesc câte 40.000 – 50.000 de fani în timpul spectacolelor sold-out ale unor formații consacrate în întreaga lume (ex: Metallica, Guns N Roses, AC/DC)?
Sau este acest tip de muzică (cu numeroasele sale sub-genuri) unul mai potrivit locațiilor ceva mai mici, pub-urilor și cluburilor de muzică underground de unde, până la urmă, au pornit cândva toate marile formații?
Răspunsul este în mod evident unul subiectiv pentru fiecare fan în parte, iar in definitiv, ambele experiențe merită bifate, oferind amintiri grozave pentru toți cei implicați – indiferent de număr.
Și totuși, din când în când unele formații obișnuite de mulți ani cu arene grandioase și neîncăpătoare simt nevoia să organizeze concerte surpriză în locații underground concepute pentru maxim câteva sute de persoane, de obicei sub nume false sau în mod ne-anunțat, pentru ca secretul să rămână intact până la momentul începerii show-ului. De obicei, aceste locații sunt spații în care formațiile respective au cântat cu mulți, mulți ani în urmă, chiar la începutul carierei – Metallica, Foo Fighters, Motley Crue, The Stone Roses sau R.E.M. sunt câteva trupe cunoscute pentru asemenea isprăvi.
De unde această nevoie de întoarcere? De ce în mijlocul unor turnee care generează zeci de milioane de dolari, formații de renume simt totuși nevoia de a se furișa în cluburi pentru a cânta în fața a maxim câteva sute de fani?
Ei bine, răspunsul este că un concert rock underground are un farmec aparte, pe care orice trupă care a urcat vreodată pe o scenă îl cunoaște, și care nu poate fi replicat de niciun show sold out pe vreun stadion național.
Conexiunea dintre formații și fani este una mult mai apropiată, iar în acel spațiu restrâns, oameni cu pasiuni, sensibilități și aprecieri muzicale comune au șansa de a se distra împreună timp de câteva ore ca într-o mare familie, departe de ochii unei lumi care de obicei nu înțelege motivele pentru care ei iubesc această muzică. Și totuși, atmosfera acestor concerte este departe de a fi una exclusivistă, fiind mereu deosebit de primitoare pentru cei curioși să experimenteze pentru prima dată pe viu un gen de muzică ceva mai „neconvențional”.
Comunitatea rock din Cluj-Napoca este una suficient de extinsă și bine-legată pentru a permite organizarea concertelor în locații aflate chiar în centrul orașului, dar care păstrează totuși aerul și specificul cluburilor underground.
Și într-un astfel de loc, „as underground as it gets”, formația bucureșteană RoadkillSoda și-a adus miercuri seară propriul festival: pe 25 octombrie, Flying Circus a găzduit „Roadkill Festival”, un eveniment ajuns deja la a treia ediție și care a fost organizat pentru prima dată și la Cluj-Napoca.
Pe cei de la RoadkillSoda i-am văzut pentru întâia oară la „Rock the Camp” (în vara acestui an, la Camping Colina) și mi-am dat destul de repede seama că oamenii ăștia sunt genul de formație pe care așteptam de mulți ani să o văd în „spotlight-ul” rock-ului românesc, deoarece puține sunt trupele care pot îmbina influențe stilistice atât de variate precum ale lor, creând ceva cu totul original, dar care să sune și complet natural și foarte bine închegat în același timp – asta pe lângă show-urile live foarte energice.
Abordând tematici și tehnici întâlnite în stoner rock, sludge, grunge, groove metal sau rock-ul psihedelic al anilor ’60-’70, RoadkillSoda a aniversat 12 ani de la înființare și are la activ nu mai puțin de 6 albume, muzica trupei devenind în acest răstimp apreciată și peste hotare: formația a susținut o serie de turnee europene de-a lungul ultimului deceniu și a concertat inclusiv în cadrul unor festivaluri importante precum „Exit Festival” (Serbia), „Los Almiros” sau „Street Mode” (ambele Grecia), împărțind scena cu titani ai muzicii rock precum Slash sau Billy Idol.
De altfel, chiar în momentul de față formația se află într-un nou turneu european, făcând în ultimele săptămâni opriri în Bulgaria, Serbia, Croația, Slovenia, Ungaria, Slovacia, și urmând să ajungă și în Germania, Polonia sau Austria, alături de legendele stoner rock-ului american de la Unida.
Între toate aceste concerte, RoadkillSoda a continuat tradiția organizării propriului festival acasă, „Roadkill Festival” fiind găzduit anul acesta atât de București, cât și de Cluj, în perioada 24-25 octombrie – iar după cum a transmis Byst (solistul trupei) în timpul concertului de la Flying Circus, nimic nu bate o revenire acasă în fața unui public călduros, după o lungă perioadă de show-uri în străinătate.
De-a lungul serii, RoadkillSoda a urcat pe scena clujeană alături de Vandaal, Church Of Cthulhu și Unida. Deși au lansat oficial doar un singur album (în urmă cu 25 de ani) și nu s-au aflat niciodată pe radarul marilor companii de discuri din Statele Unite, americanii de la Unida sunt adevărate legende în lumea stoner rock-ului de pretutindeni, fiind o influență importantă pentru cele mai multe trupe asociate acestui gen și continuând să țină concerte pe tot globul. N-au fost de neglijat nici show-urile pline de energie ale formațiilor românești Church of Ctulhu (înființată în 2017, cu 3 albume și 4 EP-uri la activ) și Vandaal (inființată în 2021, cu primul EP lansat chiar în 2023), ambele trupe abordând tematici similare cu RoadkillSoda și Unida, având în față cariere frumoase în lumea stoner rock-ului.
Pentru toti cei prezenți, evenimentul a fost unul cu adevărat special.
În timpul pauzelor dintre concerte am cunoscut și re-văzut, pe lângă mulți clujeni pasionați de asemenea show-uri, oameni veniți în oraș doar pentru festival, din locuri ca Oradea, Arad, sau Satu Mare. Proporțional cu populația totală a unui oraș, puțini sunt cei care mai înțeleg în 2023 bucuria de a găsi pe masa de merch un vinil sau CD pe care îl căutai de luni bune în online. Și mai puțini sunt acei oameni care tânjesc după senzația mosh pit-ului izbucnit spontan în fața scenei unui club underground, ca modalitate de distracție la mijlocul săptămânii.
Și totuși, nu puțini au fost cei care au venit miercuri seară la Flying Circus tocmai pentru a experimenta aceste plăceri tradițional-întâlnite în comunitățile formate de fanii muzicii rock.
Atmosfera cu adevărat deosebită i-a determinat pe cei de la RoadkillSoda să anunțe organizarea unei noi ediții Roadkill Festival la Cluj-Napoca cândva în viitorul imediat apropiat – sperăm, astfel, că acest eveniment va deveni o tradiție anuală și în orașul nostru, adăugând o frumoasă pată de culoare peisajului muzical clujean.