FOTO. Prostituția în Clujul interbelic

Categorii: Istoria Clujului

GrupUL de facebook Amintiri din Cluj aduce in actualitate fenomenul prostitutiei din perioada interbelica.

”De multe ori pe Calea Turzii în fața mea, peste drum, oprește o mașină luxoasă, iar din umbra nopții apare o femeie. Este sumar îmbrăcată: purta pantaloni scurți și o geacă din piele. După câteva momente, ușa din dreapta șoferului se deschide. Femeia intră, și mașina pornește.!! Auzisem de foarte multe ori expresii denigratoare la adresa acelor femei. Prostituatele. In Clujul interbelic bolile venerice erau la modă. Din acest motiv a fost aprobată prostituția care se practica intre anii 1880 și 1940, fie în bordeluri, care erau conduse de femei, trebuiau să funcționeze în zonele mărginașe, mai ales în zona Cetățuii. Circa 40 de bordeluri funcționau, dar fără să afecteze liniștea cartierelor, fie în formă liberă, la adrese individuale, racolare pe stradă, sau în localurile de lux, ca cum a fost și pe fosta strada Cotită ( spatele actualului magazin Central n.r.) frecventate de prostituatele de lux și de peștii acestora.”, scrie un pasionat de istorie care posteaza regulat internautul Csaba Minier.

,,Femeile care doreau să practice legal prostituția, la Cluj, se prezentau la serviciul sanitar al orașului cu două fotografii și cu actul de identitate unde i se făcea o examinare medicală generală, dacă în urma analizelor erau identificate femei cu semnele unei boli venerice sau pulmonare (tuberculoză), aceasta era trimisă la spital pentru tratament. Femeile care se dovedeau sănătoase la acel control și aveau vârsta de 17 ani erau trecute în registrul prostituatelor.”, scrie un studiu dedicat prostitutiei scris de istoricul Tudor Sălăgean.

”Față de celelalte zone cu felinare roșii din Cluj, prostituatele de pe Cetățuie aveau tarife foarte mici, accesibile simplilor soldați, ucenicilor sau elevilor. În anii 1920-1930, un adolescent care avea câțiva lei în buzunar putea alege dacă să meargă la cinematograf sau la fetele de pe Cetățuie, pentru că tarifele erau asemănătoare.”, scrie tot acesta.

Abonament la prostituate in Bucuresti. Foto revista Historia
Abonament la prostituate in Bucuresti. Foto revista Historia

”Pe str. Cotita nr.10 se află o casă cu multe camere mici. Acolo a funcționat casa de toleranță. După război, comuniștii le-au transformat în spații pentru locuit. Știu asta deoarece eu m-am născut și am trăit până în 1974 pe str. Tipografiei nr.2.  Am locuit in doua camere aflate la parterul clădirii care s-a demolat atunci cand s-a construit magazinul Central. In cele două camere pe vremuri se afla birtul care deservea casa de toleranță”, a mai scris un internaut

”Un alt bordel foarte frecventat de bărbați?? Lîngă restaurantul Maimuța Plîngătoare în locul fostei cinematograf Muncitoresc, pe str Sindicatelor”, a scris altul.

”Una dintre clinicile Clujului avea o anexa unde erau internate [sub paza] prostituatele bolnave infectate cu boli venerice. Anexa exista si astazi, dar are alta destinatie”, precizează un alt internaut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.