Muzeul de Artă reintroduce temporar în circuitul public bustul împărătesei Sissi

Istoria Clujului Vizual

Bustul de bronz al împărătesei Elisabeta de Austria cunoscută mai ales sub numele de „Sissi” va fi reintrodus temporar în circuitul public, anunță Muzeul de Artă,  datorită interesului crescut manifestat atât în rândul vizitatorilor, cât și în media locală. Bustul de bronz a intrat în fondurile patrimoniale proprii la data de 8 aprilie 1955, în urma unui transfer operat de la Sfatul Popular al Orașului Cluj.

Creație a reputatului sculptor maghiar Alajos Stróbl (1856-1926), bustul a fost turnat în bronz în anul 1900, la scurt timp după moartea tragică a împărătesei. La inițiativa lui Károly Haller,președintele Asociației pentru Înfrumusețarea Orașului, cel căruia i se datorează și amenajarea Parcului Central, acesta a fost destinat să împodobească ansamblul unui monument ridicat pe vechea alee care lega Podul Elisabeta de Cetățuie. Amplasamentul monumentului nu fusese ales deloc întâmplător, în partea de sud a Cetățuii aflându-se locul de plimbare preferat al împărătesei Elisabeta în timpul vizitei întreprinse la Cluj în anul 1887, fapt care i-a determinat pe clujeni să numească această creastă de sud a Cetățuii „promenada Elisabeta”.

Busturi identice cu cel de la Cluj au mai fost amplasate în orașele Budapesta, Miskolc și Presov la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX. Cel aflat acum în patrimoniul Muzeului de Artă a fost multă vreme considerat iremediabil pierdut, după dispariția sa survenită în primii ani de la instaurarea regimului comunist în România. O soartă similară au cunoscut și celelalte busturi ale seriei, cu excepția celui de la Miskolc, iar ca un caz fericit, cel de la Presov, care a fost recent recuperat și restaurant.

Muzeul de Artă Cluj-Napoca a expus în premieră, din colecțiile proprii, bustul împăratului Franz Josef I al Austriei, rege al Ungariei și al Boemiei, alături de cel al soției sale, Elisabeta de Bavaria, în cadrul expoziției „Patrimoniul cultural European Herend”, deschisă în perioada 1 – 30 august 2015.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *