FOTO. Vezi una din cele mai importante ”piese” din evoluția Clujului la Muzeul de Istorie

Etichete: Cluj, istorie, Muzeu, romani
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Ceea ce vedeți în imagine este una dintre ”piesele” cele mai importante din evoluția Clujului. Este vorba despre inscripția unui altar dedicat de decurionul Publius Aelius Marcianus zeului Liber Pater, în care apare formula „… col(oniae) Napoc(ensium) …”. Acest detaliu, combinat cu alte informații obținute de cercetători, ne arată că, puțin după jumătatea secolului 2 e.n. (în timpul împăraților Marcus Aurelius sau Commodus, 161-180 e.n.), orașul Napoca este atât de dezvoltat încât este recunoscut drept ”colonia” – cel mai înalt rang al evoluției urbane în Imperiul Roman. Cu această ocazie așezarea devine oraș de drept italic (orașul deține ”ius italicum”) – cetățenii orașului au toate drepturile unui cetățean al Romei.Orașul roman de pe malul sudic al Someșului Mic era înconjurat de ziduri care protejau o suprafață de 32,5 ha și o populație de circa 15.000 de persoane. Între 124 și 168 e.n., a fost capitala provinciei Dacia Porolissensis.

Dezvoltare urbană

Urmele dezvoltării urbane se întâlnesc peste tot în zona centrală a orașului actual, fiind acoperite de cetatea și orașul medieval. Creat după modelul obișnuit al unui oraș roman, puternic sistematizat, cu piețe publice (”fora”), cu drumuri (”cardines” și ”decumani”) care delimitau ”insulae” de locuințe, cu temple, băi și canalizare, orașul iese la iveală cu ocazia fiecărei intervenții de adâncime, fie că se pregătesc fundații pentru noile clădiri, fie că se fac intervenții la rețeaua de utilități a orașului. Chiar dacă ruinele orașului roman au fost intens folosite pentru materie primă la construirea incintelor și clădirilor orașului medieval, părți ale acestora sunt descoperite constant de arheologi. Sarcofagele din actualul Parc Caragiale, clădirile de pe strada Deleu, drumul sau pavimentul ceramic din piața Muzeului, canalizarea de pe strada Ferdinand, altarele din zona străzii Ferdinand, a magazinului Central, sau de pe strada St. O. Iosif, piața publică de sub Biserica Sf. Mihail și Piața Unirii, stelele funerare de pe strada Avram Iancu, necropola din Piața Cipariu, poarta și zidul din zona Poștei etc. sunt doar câteva exemple ale orașului care iese la lumină după mai bine de 1900 de ani.

Piesa originală

Piesa originală poate fi văzută în expoziția ”Istoriile Clujului”, de la etajul I al muzeului. De asemenea, cele mai frumoase piese de cultură romană de pe teritoriul fostei provincii Dacia se pot vedea în expoziția ”LIMES. Frontierele Imperiului Roman în România”, de la etajul II. Noul program de vară e între orele 11.00-18.00, luni muzeul e închis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.