FOTO. Cum se face celebrul gem de măceșe de la Sâncraiu?

Actualitate Esenţial

Ediția a 16-a a Festivalului Măceșelor de la Sâncraiu, comună din zona Călata, cu minoritate maghiară importantă, a adunat sute de clujeni și invitați din Ungaria. Zeci de mașini cu număr de Ungaria se puteau vedea peste tot parcate în jurul festivalului. De la ”centru” a putut fi văzut Vakas Istvan, vicepreședinte al Consiliului Județean, influent membru UDMR, care face jocurile pe ”zona maghiară” clujeană.

A fost o zi caldă, ca de vară, 27 de grade, perfectă pentru o astfel de sărbătoare. Îmbrăcate în port popular, localnicele au pregătit la fața locului celebrul gem de măceșe, dar se putea achiziționa și alte preparate tradiționale, zacuscă, gomboți (o prăjitură cu prune). Mușterii au fost poftiți cu pâine cu unsoare cu ceapa , cu țuică, cu tot felul de produse ca apoi acestea să fie vândute. Vânzările au mers însă strună.

Dulceața de măceșe a fost pregătită de gospodine în vase mari metalice.

Toți participanții au fie premiați de organizatori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *