Documentarul eveniment „Născuți la comandă: Decrețeii”, proiecție la Reactor

Categorii: A 7-a, Actualitate

Documentarul „Născuți la comandă: Decrețeii” realizat  în 2004 de Florin Iepan va fi proiectat la Reactor de Creație și Experiment, strada Petofi Sandor 4, vineri, 22 iunie, de la ora 22:00.

Este un documentar de impact despre cei născuți în urma unui faimos decret ceaușist, în comunism, decret care interzicea avortul și care a dus la multe drame umane și la apariția unei generații. 

„Erau considerați oamenii noi ai „Epocii de Aur”, dar în particular li se spunea, ironic, decreței. Ei au fost Născuți la comandă.  Începutul a fost din dragoste, apoi peste noapte a venit decretul din 1966 al lui Ceaușescu, prin care a interzis avorturile. Așa s-au născut peste două milioane de români. Ei sunt oamenii noi ai „Epocii de Aur”, dar în particular li se spunea copiii decretului sau, mai simplu, decreței”, explică sinopsisul filmului.

 „Două milioane de români s-au născut din cauza acestui decret, printre care şi eu, şi tu, şi atâţia. 11.000 de femei au murit din cauza septicemiei. Şi numărul e luat din statisticile oficiale. Decretul a fost până la urmă un eşec, pentru că în anii ‘80 s-a ajuns la aceeaşi natalitate ca înainte de ‘66. Dar până la urmă s-a născut o generaţie care azi e viitorul ţării. Mi-am propus să prezint oamenii într-o formă frumoasă. În definitiv, e vorba de naşterea generaţiei mele”., a spus pentru România liberă, regizorul Florin Iepan.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. Rezervări la  https://www.biletmaster.ro/ron/Event/47005325/Nascuti-la-comanda-Decreteii

Evenimentul face parte din programul cultural „100 de ani de România. Istorii secundare” al Reactor.

În contextul sărbătoririi unui secol de la „Marea Unire”, programul va prezenta o serie de perspective complementare la discursul oficial: perspectivele acelor comunități sau indivizi care au contribuit la evoluția României, dar nu dintr-o poziție de putere. Se dorește astfel aducerea la lumină a unei serii de istorii alternative, care împreună să ofere o imagine mai complexă și mai nuanțată a trecutului nostru comun.

Prima serie de evenimente din cadrul programului „100 de ani de România. Istorii secundare” are loc între 17-24 iunie și se va concentra pe tema „Al doilea sex”. 

Lista completă a evenimentelor  AICI 
_______________________
Program cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca și de UNITER – Uniunea Teatrală din România.

 
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.