Un eveniment inedit, care deja a devenit tradiție, a avut loc în această dimineață. Organizatorii Festivalului Internațional de Carte Transilvania (FICT) au dăruit clujenilor peste 3.000 de volume, aparținând autorilor transilvăneni.
Încă înainte de demararea acțiunii, zeci de clujeni curioși s-au adunat să vadă ce este cu forfota care s-a creat în Piața Unirii. De ce tineri îmbrăcați cu tricouri pe care scrie „De carte nu scapi” se plimbau prin inima Clujului cu pachete care aveau același mesaj. La fel ca în fiecare an, membrii echipei FICT au oferit clujenilor unul dintre cele mai de preț daruri: îndemnul la lectură.
„Metaforic vorbind, acoperim Clujul cu cărți și încercăm să-i ajutăm pe oameni să zâmbească, făcând cel ma frumos lucru: dăruindu-le o carte”, a spus Gabriel Bota, directorul artistic al festivalului.
Această acțiune, care îi surprinde pe clujeni an de an, este un preambul a evenimentelor legate de lectură care vor avea loc săptămâna viitoare. Organizatorii își doresc ca vestea că în oraș se sărbătorește cartea să ajungă la cât mai mulți oameni, iar cele 3.000 de cărți au fost distribuite pentru ca „oamenii din Cluj să cunoască autorii din Cluj și oamenii din Transilvania să îi cunoască pe scriitorii transilvăneni”, după cum a spus și editorul Vasile George Dâncu.
„Practic e o formă de promovare a festivalului. De ce să nu credem că e așa? Scopul acestei acțiuni este aceea de a îndemna lumea să vină săptămâna viitoare în Piața Unirii, să participe la marșul lecturii, să vadă aparițiile editoriale și, în general, pentru a promova lectura. Cred cu tărie că o comunitate care nu citește nu are viziunea necesară de a-și construi viața. Prin urmare, aceste cărți oferite în dar sunt menite tinerilor, fiindcă pe ei trebuie să îi mobilizăm să citească. Moivul este simplu. Suntem pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește cumpărarea de carte. Distanța este foarte mare față de celelalte țări. Nu e bine. Nu mai putem da vina pe sistem, pe școală, pe părinți. Trebuie oamenii care se ocupă de carte să facă ceva în privința asta. Noi asta facem. Îmbinăm cartea cu arta, tot cu scopul de a transforma acțiunile noastre legate de carte în fapte mondene, fapte firești, fapte sociale. Pentru că lectura este, cred eu, un fenomen firesc al vieții, al orașului, al comunității, al lumii”, mai explică Dâncu jr.
Clujenii au fost încântați de inițiativa organizatorilor FICT și au primit cu plăcere cărțile, așezându-se apoi pe o bancă, să își tragă sufletul, să răsfoiască paginile pline de povești pe care tocmai le-au primit.
„Este ceva inedit, ceva frumos! Toți trebuie să citească, mai ales tinerii, fiindcă internetul le-a acaparat toată atenția și lectura este lăsată la o parte, ceea ce nu e bine”, a spus un bărbat între două vârste.
Voluntarii, toți iubitori de carte, au pus umărul la treabă în speranța că pot ajuta, că pot să schimbe puțin mentalitatea oamenilor, să îi aducă împreună prin lectură.
„Am ales să fiu voluntar la acest festival fiindcă e una dintre puținele modalități prin care se promovează cartea și simt că educația și cultura sunt cele mai bune moduri de a aduce oamenii împreună și de a-i ajuta să se depășească pe sine”, a spus Ionel Tămaș, un voluntar FICT.
În cadrul festivalului vor participa, printre alţii, poetul sirian Adonis, considerat cel mai mare poet al lumii arabe contemporane, filozoful şi eseistul român Mihai Şora, poeta americană Alice Notley, laureată a ppremiului Pulitzer, Sandrone Dazieri, autor italian de romane poliţiste, cehul Petr Borkovec, manager cultural, Maria Berenyi, istoric din Ungaria, Grigore Arbore, istoric român de artă, scriitorul Radu Ţuculescu, criticul literar Irina Petraş şi actriţa Oana Pellea.
La ediţia 2017 a FICT vor participa 64 de expozanţi. Festivalul Internaţional de Carte Transilvania se desfăşoară la Cluj-Napoca în perioada 3 – 7 octombrie.