Faza contestaţiilor în scandalul de la Fabrica de Pensule

Esenţial Vizual

Un nou episod din conflictul care macină Fabrica de Pensule din Cluj-Napoca s-a consumat recent.

Astfel,  siteul specializat pe justiţie şi investigaţii Clujust.ro informează că Comisia de Contestaţii Mărci a Oficiului de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM) a admis contestația Federației Fabrica de Pensule (reprezentată de şase asociaţii, cunoscută în media ca „aripa Szakats Istvan”) împotriva deciziei OSIM din noiembrie 2015, prin care trei artiști (aripa Florin Ştefan n.n) au înregistrat marca și logo-ul ”Fabrica de pensule”.

În acest moment, Fabrica de Pensule e ruptă practic în două.

De o parte e Federaţia Fabrica de Pensule, de alta e Federaţia Artiştilor şi Galeriştilor din Fabrica de Pensule, aşa cum clujulcultural.ro a scris la momentul respectiv AICI şi AICI

Precizăm că marca a fost înscrisă de cei trei artişti şi la Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală ( OHIM)  unde contestaţia Federatiei Fabrica de Pensule nu a fost încă discutată.

Precizăm că în acest an ambele structuri asociative au primit finanţări nerambursabile de la Primărie pentru activităţi culturale.

”Noi am avut 3 mari argumente: distinctivitate dobândită, logoul – litera P – folosită de ei era proprietatea Federației cu acte în regulă în momentul în care ei au luat-o și au înregistrat marca, rea credință”, a spus în exclusivitate pentru Clujust.ro reprezentantul Federației Fabrica de Pensule, Szakats Istvan.

În replică, cei trei artişti au declarat pentru clujulcultural.ro:

precizăm clar că în România nu deţine nimeni marca Fabrica de Pensule pentru simplul fapt că până am făcut noi înscrierea ea nu era înscrisă! Şase ani nu au înscris-o, aşa „management” au avut. Noi am făcut cerere, ei au contestat, noi i-am constestat pe ei. Deci nimeni nu deţine marca în ţară. Intenţionăm să decidem în instanţă. Pe plan european e altceva, noi acolo ne-am concentrat eforturile şi acţiunea din ţară a cam fost pe planul doi. Vom vedea ce va fi, nu ne lăsăm. Acolo e pe numele noastru. Precizăm că am făcut această Federaţie a Galeriştilor şi Artiştilor din Fabrica de Pensule pentru că Federaţia Fabrica de Pensule, cu domnul Szakats Istvan vîrf de lance,  s-a folosit de galeriile noastre, de brandurile noastre în aplicaţii, de Sabot, de Baril, de Bazis, de alţii, lucru inacceptabil. E o bună trambulină politică Fabrica de Pensule pentru domnul Szakats dar nu acceptăm să fim păcăliţi la finanţări luate pe spatele nostru, netransparent sau să fim implicaţi în chestiuni politice fără consultarea noastră. Şase ani a fost credem suficient pentru interesele lui Szakats dar şi a celor de lângă el.  De aici a pornit demersul nostru şi ne vom bate pentru el”.

pensule

Cine face parte din Federaţia Fabrica de Pensule?

Fundaţia AltART (Istvan Szakats, Rariţa Zbranca), ReciprocA, GroundFloor, Colectiv A (care au iniţiat spaţiul La Terenuri-Mănăştur), Galeria Plan B (Mihai Pop, Adrian Ghenie).  Comitetul Director a format din  PR-ul Corina Bucea, Miki Braniște, Diana Marincu, pictorul Ciprian Mureșan, managerul Mihai Pop, Rarița Zbranca și indelebilul István Szakáts, președintele Federației Fabrica de Pensule.

Cine face parte din Federaţia Galeriştilor şi Artiştilor din Fabrica de Pensule?

Spaţiul Intact, Sabot, Nano, BARIL, Bazis, Galeria Irina Dumitraşcu, toate construite ca asociaţii care deservesc galerii cu acelasi nume.

Reamintim că trei persoane fizice, artişti, Zsolt Berszán, Teodora-Daria Dumitrescu și Florian-Liviu Ștefan, membri fondatori ai Federaţiei Galeriilor şi Artiştilor din Fabrica de Pensule, au înregistrat în februarie numele „Fabrica de Pensule” și logoul Federației ca marcă înregistrată în spațiul comunitar (OHIM), condiționând Federația Fabrica de Pensule în folosirea propriului său nume!

Fabrica de Pensule Cluj-Napoca este un spaţiu independent de cultură, iar fabrica în sine  fost descoperită de artista Daria Dumitrescu acum şapte ani. Aici au avut loc mii de evenimente culturale, iar calitatea acestora, la care au contribuit toţi artiştii şi asociaţiile din Fabrică au dus la recunoaşterea internaţională a acestui spaţiu unde au loc spectacole,  happening-uri, workshop-uri, dezbateri incitante, expoziţii de calibru. Activitatea Fabricii a fost salutată în presa de specialitate internaţională şi naţională iar unele asociaţii şi artişti au primit premii majore, cum a fost cazul managerului Miki Branişte sau Rariţei Zbranca, prima pentru dezvoltarea festivalului Temps D”Image iar a dota ca şi manager cultural (ambele fac parte din prima Federaţie a Fabricii de Pensule). Zbranca face parte din echipa de implementare a candidaturii Clujului pentru titlul de Capitală Culturală Europeană iar mult timp din echipă a făcut parte şi Szakats Istvan. Acesta mai colaborează şi în prezent. El este implicat într-un conflict şi cu viceprimarul Anna Horvath, care a scris într-un proces verbal de sedinta, document oficial, că Szakats a făcut presiuni asupra ei pentru alocări de fonduri nerambursabile şi că va sesiza organele abilitate dar pe subiect s-a aşternut tăcerea.

Pe de altă parte noua federaţie a debutat în forţă cu două serii de vernisaje cu sute de participanţi şi expoziţii valoroase şi invitaţi de anvergură.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *