Se spune că saxofonul e unul din instrumentele preferate ale divinităţii. Mai ales artiştii spun asta, datorită feelingului pe care îl exprimă instrumentul. De la intervenţiile din jazz, unde saxofonul e un instrument fundamental la cele din piesele, chiar în multe hituri, cum este, să dăm doar un exemplu, piesa pop rock The Best de Tina Turner, saxofonul a devenit un instrument fundamental în muzică. Şi se foloseşte în cele mai diverse genuri muzicale.
Dar puţini ştiu cine a inventat acest minunat instrument şi, mai ales, unde. Aşa că am mers pe urmele lui şi am ajuns acolo unde a apărut. La Dinant, un mic orăşel belgian în regiunea valonă, francofonă. O bijuterie de oraş aşa cum e şi instrumentul a cărui viaţă a început aici, la doi paşi de maiestuosul rîu Meuse.
Orăşelul belgian Dinant e o bijuterie şi, vorba unul clasic în viaţă, dacă nu ar fi existat, ar fi trebuie inventat.
S-a clădit de-a lungul renumitului rîu Meuse, renumit datorită unor celebre bătălii, mai ales în primul război mondial. Orăşelul este unul turistic pentru că are ceva ce destul de puţine oraşe au. O citadelă-citadelle din 1051 cu adevărat spectaculoasă, situată la peste 1000 de metri altitudine, chiar lîngă catedrala din oraş.
O citadelă care pare inexpugnabilă, căţărată pe colţi înalţi de stâncă, foarte foarte greu de cucerit. Cine se încumetă să urce trebuie să aibă o condiţie fizică serioasă pe cele aproape 500 de trepte. Şi coborâtul este unul dificil, scările sunt mici, alunecoase şi abrupte chiar dacă ai o balustradă la dispoziţie. Trebuie să fii atent, iar în zilele cu precipitaţii e chiar contraindicat. Fost obiectiv militar, acum unul eminamente turistic, cu terasă largă, tunuri… şi muzeu, Citadela din Dinant are şi o modernă telecabină, aşa că transportul nu mai e o problemă pentru turiştii care vor să urce. Panorama care ţi se deschide de pe citdelă îţi taie răsuflarea, mai ales dacă ai parte de o zi senină, însorită. Nu ai cum să nu rămâi impresionat.
Te impresionează înălţimea la care eşti, şi pe care a fost construită citadela dar şi ce poţi vedea de sus, somptuosul râu, castelele şi proprietăţile aristocratice, unele chiar pe malul de vizavi, se văd perfect, vaporaşele cu turişti, casele cu acoperişurile lor, străduţele, viermuiala, furnicarul de jos. Totul e spectaculos. Te impresionează şi micul muzeu, cochet aranjat, dar şi viermuiala din oraş, terasele pline ochi, atmosfera de tipic oraş valon.
Dinant e la circa două ore de Bruxelles, de unde iei trenul, unul modern, silenţios, şi cu 12 euro dus întors ajungi într-un alt splendid oraş, Namur, de unde schimbi trenul spre Dinant, încă 4 euro dus întors şi în 20 minute cobori în micul oraş valon. La reînoarcere este legătură directă Dinant – Bruxelles, lucru pe care la venire nu l-am dibuit! De-ale călătoriei în ţări străine!
Saxofonul şi Adolphe Sax
Aici, în acest oraş drăguţ, s-a inventat saxofonul. Este meritul lui Adolphe Sax, pe numele său Antoine Joseph Sax, un belgian născut pe 6 noiembrie 1814 la Dinant. Acesta a plecat dintre noi la 7 februarie 1894, la Paris. Avea de unde să se inspire pentru invenţii pentru că tatăl său a fost un fabricant de instrumente muzicale. Aşa că Adolphe, încă de tânăr, a început sa înveţe să fabrice aşa ceva. La 15 ani a participat la un concurs de muzică, în care a cântat la flaut şi clarinet. A urmat Şcoala Regală de Muzică de la Bruxelles. Prima importantă lucrare a fost modificarea clarinetului bas, care i-a adus meritul ca la varsta de 20 de ani sa fi inventat saxofonul bariton.
Acum întreaga planetă ştie modul în care acest instrument s-a impus şi a devenit unul exponenţial, cu o influenţă mare în jazz mai ales dar şi în pop rock. Iar municipalitatea din Dinant ştie să omagieze instrumentul şi pe inventatorul său, înfiinţând pe locul casei unde a trăit acesta Muzeul saxofonului. Un muzeu mic, intim, drăguţ, cu intrare gratuită, cu o bancă şi o statuie cu Adolphe Sax, cu care orice turist are şansă astfel să se fotografieze şi să ducă povestea lui Adolphe Sax mai departe.
Ca să vă faceţi o idee cum e muzeul, am filmat pentru dumneavoastră. Când aveţi ocazia nu rataţi Dinant, sperăm că v-am convins că merită să îl vizitaţi.
- articol realizat în urma unui stagiu de presă în Belgia organizat de Freedom House România şi Reprezentanţa Comisiei Europene în România