Expoziție foto inedită. Reprezentarea intelectualității clujene în timpul societății comuniste

Esenţial Foto Vizual

Expoziția Exerciții informale propune o serie de intervenții, comentarii și intersectări despre reprezentarea intelectualității în timpul societății de clasă, având la bază un gen arhicunoscut: portretul. În ultimele șase luni, echipa noastră de proiect a digitalizat integral colecția de fotografii, aflată în Arhiva foto Minerva, realizate de Deák Ferenc, fotograf clujean activ pe scena locală în anii 1960-70.

Eveniment găzduit de spațiul Aluvial şi Arhiva Minerva Archívum, pe strada Napoca 16, de la ora 18.00-21.00.

Din cele câteva sute de portrete ale unor reprezentanți ai intelectualității locale sau regionale, am selectat aproximativ o sută de imagini și le-am developat în laborator, utilizând negativele originale. În aceste portrete putem vedea scriitori, artiști, medici, actori și, în general, categorii profesionale care s-ar înscrie, considerăm noi, în clasa intelectuală.

Acestor fotografii li se alătură o serie de portrete de teracotă realizate de sculptorul Benczédi Sándor care oferă alte posibilități de problematizare a intelectualității. Aceste sculpturi au fost publicate în revista Utunk, în rubrica Sculpturi la marginea drumului, unde puteau fi văzute de zeci de mii de oameni. Primul contact al publicului de atunci cu aceste sculpturi a fost probabil exclusiv prin fotografiile din revistă. Din cele cca. 200 de portrete cunoscute, Ladó Ágota a selectat 20 de portrete care sunt prezentate astfel încât vizitatorul să fie cel privit de intelectualii de odinioară.

Factorul cel mai important în alegerea acestor portrete ca punct de plecare în construirea expoziției a fost tocmai recunoașterea rupturii istorice dintre intelectualitatea din portrete și cea actuală. Portretele expuse dobândesc importanță prin faptul că ele par a imortaliza statusuri și roluri ale intelectualității pe care astăzi nu le mai regăsim la fel. Ne interesează felul în care a fost și este reprezentată această clasă, cum a acționat în interiorul ei însăși ori în relație cu societatea și cu puterea politică. Pentru elaborarea și, în general, punerea unor asemenea întrebări am invitat în proiectul nostru artiști, cercetători și jurnaliști, care documentează, prelucrează și mediază informația relevantă, făcându-și publice comentariile și observațiile.

Matei Bejenaru a realizat o cercetare legată de colecția de imagini a unui fotograf din Iași, care a surprins scena culturală locală a anilor 1970-80. Claudiu Cobilanschi s-a confruntat cu dificultatea de a realiza o serie de portrete ale unor studenți la matematică. Kispál Ágnes-Evelin și Kispál Attila lucrează cu fotografii de urmărire în care apare intelectualitatea locală. Alexandru Polgár chestionează poziția clasică a intelectualității prin punerea în criză a scrisului. Szabó-Reznek Eszter a cercetat foaia de activitate a actorilor și actrițelor de la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, de la începutul anilor 1950, care apar ca niște autoportrete în scris. Voicu Bojan propune un eseu despre lume și fotografie sub forma unui dialog fictiv cu Deák Ferenc.

Artiști:
Deák Ferenc (1941-2021), Benczédi Sándor (1912-1998), Matei Bejenaru, Claudiu Cobilanschi, Kispál Ágnes-Evelin, Kispál Attila

Cercetători:
Alexandru Polgár, Szabó-Reznek Eszter, Tibori Szabó Zoltán

Jurnaliști:
Voicu Bojan, Nicoleta Moise, Tóth Helga, Zsizsmann Erika

Coordonatori proiect:
Miklósi Dénes, Răzvan Anton

Echipă proiect:
Andreea Cărăușu, Domokos Ferenc, Jancsik Gergő, Ladó Ágota, Áron Öllerer, Petre Andrei-David, Precuț Yvette-Vivien, Székely Sebestyén György, Vécsei Hunor, Wanek FerencMulțumiri: Kocsis Tünde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *