EXCLUSIV Pictorul Adrian Ghenie deschide un Centru de Artă Contemporană la Cluj

Special Vizual

Renumitul pictorul Adrian Ghenie, originar din Baia Mare dar care a absolvit Universitatea de Arte şi Design Cluj va deschide la Cluj un Centru de Artă Contemporană, pe strada Avram Iancu nr 1.

Ghenie a achiziţionat un imobil ultracentral, pe strada Avram Iancu nr.1 (colţ cu Republicii, vizavi de sediul Academiei Române), un imobil scos mult timp la vînzare şi care a necesitat reparaţii. Preţul tranzacţiei e confidenţial dar conform preţurilor din piaţa imobiliară în zonă suma depăşeşte milionul de dolari.

Ghenie a depus la Primăria Cluj, conform surselor clujucultural.ro o declaraţie de impunere. Tranzacţia a avut loc luna aceasta.

Pictorul, unul de mare succes acum în Europa, a acţionat discret. Clădirea a fost renovată complet dar încă nu e dată în folosinţă, pentru că mai au loc lucrări de amenajări interioare. În mica curte interioară se poate vedea unul din turnurile vechii cetăţi ale Clujului medieval.

GhenieBUN
Clădirea cumpărată de Ghenie (c) clujulcultural.ro

Clujulcultural.ro a contactat surse din lumea artelor plastice dar nimeni nu vrea să vorbească deschis despre investiţia lui Ghenie, care e fondator  şi la cunoscuta Galerie Plan B din Fabrica de Pensule.

Puţinele surse care au acceptat să discute sub semnul anonimatului, iar clujulcultural.ro a decis să nu le divulge identitatea, au spus că Ghenie doreşte să înfiinţeze în clădire în principiu un Centru de Artă Contemporană, o instituţie care lipseşte mult Clujului. E posibil ca această clădire să aibă şi alte funcţiuni.

Clădirea are două etaje şi zeci de încăperi. Nici un număr de stradă nu e precizat nici pe poartă nici pe clădire sau vreo tablă cu investitorul. Dar clădirea e situată pe Avram Iancu nr.1. Totul în jur e curat, ordonat.

ghenie 3Ghenie 4

Fenomenul Ghenie

Adrian Ghenie are 38 de ani şi a absolvit Universitatea de Artă şi Design din Cluj Napoca. Acum locuieşte şi munceşte atât în Cluj Napoca dar mai ales la Berlin.

adrian ghenie 2
Pictorul Adrian Ghenie

El este considerat cel mai bine vândut artist român în prezent.

Recent, pe 28 iunie,  două lucrări de Adrian Ghenie au fost achizitionatela licitaţia casei Sotheby’s din Londra cu peste doua milioane de lire! Lucrarea artistului Adrian Ghenie, intitulată „The Hunted” (2010), care a fost estimată la un preț de 400.000-600.000 de lire sterline, a fost cumpărată la un preţ de 1.865.000 de lire

Clujulcultural.ro a scris despre pictorul Adrian Ghenie AICI, AICI, AICI, AICI si AICI

Un interviu cu Ghenie a reuşit Dilema Veche AICI

 

 

15 thoughts on “EXCLUSIV Pictorul Adrian Ghenie deschide un Centru de Artă Contemporană la Cluj

  1. Ar fi minunat dc s.ar realiza muzeul. Felicitari Maestrului: este o mare bucurie pentru Romania, pentru Cluj, pentru Arta reusita lui. Observ ca unii dintre noi sunt f critici; e bine ca fiecare poate liber sa comenteze, felicitiari pt aceasta sitului. Eu sunt dintre cei care apreciaza munca lui Ghenie cat si initiativa cu muzeul.

  2. Imi place mult Adrian,este un pictor de talent,când eşti apreciat la New York nu mai ai nevoie de comentarii,dar ce ma deranjază e că el s-a născut şi a crescut la Baia Mare despre care niciodată n-a spus nimic.Să se fi supărat chiar aşa de tare pe oraşul acesta de mineri? poate că are dreptate dar totuşi nici măcar un cuvânt…eu sunt băimărean şi caut să-l înţeleg..

  3. Dlor ce face dl Ghenie,imi place.In tot cazul face pictura de calitate.Ca este roman ar trebui sa ne mandrim .Ca este din scoala de Cluj ,si mai mult.Clujul a dat lumii pictura mare,dar nu sunt prea cunoscuti in Regat,unde la mare cinste sunt marginile sat,sujete minore..si unde sunt familii de artisti peste care nu ai voie sa treci.Ei,uite ca se poate.Bravo colega!

    1. Nici să treci nici să accezi!Vedeți de exemplu.ultimul Artsafari.Sali făcute ptr unirii..care dacă nu erau lansați de Partid,nu ii baga nimeni in seama.

  4. Exemplarul asta a avut noroc sa fie umplut de bani de la o gramada de prosti care aveau nevoi sa spele bani aruncandu-i pe picturi de doi lei, care nu au absolut nicio valoare. Adevarata arta nu are pret, si acea arta este cea renascentista si flamanda, si ceea ce a fost inaintea ei. Mascaricii astia care arunca niste culoare pe panza si pretind ca sunt artisti de calibru mare, sunt doar norocosi, ca au nimerit prostii cu bani sau cei care aveau nevoie sa spele bani prin intermediul cumpararii asa zisei arte, care e valorificata tot de niste smecheri, daca vrei sa furi niste bani si sa ii speli, cea mai buna metoda din ziua de azi este sa valorifici nimicuri pictate, la preturi astronomicesi sa le cumperi. Oamenii bogati fura in mod destept fata de cei saraci.

    1. bai incultule, plin de ura si de frustrari , poate treci si tu pe la centrul de arta contemporana cand se va deschide si te mai dezmeticesti un pic. Cat despre bani… poti sa incerci si tu sa arunci niste culoare pe panza , vezi poate ai si tu noroc si te imbogatesti -sau nu te lasa orgoliu?
      extrem de rar comentez la astfel de articole si comentarii , dar ma calca pe bataturi ca in loc sa se aprecieze ca in sfarsit se misca lucrurile in cultura si ca apar astfel de initiative, o gramada de prosti se iau de sumele vehiculate. as mai scrie multe da am de aruncat niste culori pe panza

      1. in timp ce atunci culori pe panza, hotii astia fura o gramada de bani. Asta nu e arta, eu iubesc cultura si arta, dar cand vad manelizarea artei ca devine o realitate, imi vine sa strand de gat un artist de cacat contemporan. Habar nu aveti sa desenati un cacat de pom, sau un portret cu proportii corecte. Toti asa zisii astia artisti care picteaza pete sau le arunca pe panza ca p…, sunt niste c…i are au avut noroc sa faca o gramada de bani prin intermediul unor hoti care aveau nevoie sa spele bani, inclusiv cei ce evalueaza cacaturile astea fac parte din mafia „artei bine vandute”. Sunteti prea prosti ca sa intelegeti pana unde merge chestia asta, cu picturi de c…t care sunt evaluate la preturi astronomice, de milioane, ca numai asa se spala banii. Asa ca mananci c…t

    2. personal cred ca tu esti un kitsch-os mai Hatezone,habar n-ai nici despre arta si cu atat mai putin despre conceptul de arta….vorbesti si tu asa ca sa te bagi in seama,bufonule, esti plin de impresii …., nu scriu asta ca sa-mi apar colegul de breasla, dar observ in ceea ce afirmi doar invidie,…stii tu tu vorba aia…,calatorul moare de drum lung si prostul de grija altuia,”….cred ca ti-ai dori sa ajungi macar la sfertul drumului la acea a ajuns colegul meu Adi….n-are rost sa mai comentez,pt ca tu oricum esti si vei ramane un simplu… amator!!!

  5. Ca rasouns domnului Ferenc Gabor, am citit ca mai multe persoane au facut reclamatie la directia de urbanism privind felul in care arata acoperisul. Directia de urbanism a facut verificari in teren si a informat ca acest acoperis de tabla este provizoriu, se asteapta materiale corespunzatoare pentru a se reface invelitoarea istorica. Speram deci ca acest acoperis va disparea cat de curand.

  6. Sunt foarte mândru, ca si fost clujean si berlinez. Dar am o întrebare: cum se poate, că o asemenea clădire, (recunosc locul) care are cel puțin 100 de ani, reconstruit, renovat cum se vede, să primească un asemenea acoperiș??? Ce fac si unde sunt autoritățile, care ar avea sarcina de a păstra „fața”, originalitatea Clujului de pe vremuri?
    Ferenc Gabor
    Dirijor

    1. Acel acoperis este unul Provizoriu,
      avand in vedere ca Noul Proprietar a dorit sa monteze dumnealui un anumit Tip de Tigla.

      Cu siguranta va arata Foarte bine cand va fi montata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *