Între minimalism și tradițional. Designul autohton a fost celebrat la Fabrica de Pensule

Esenţial Vizual

Piese de mobilier în stil minimalist, bijuterii din argint turnate în materiale neconvenționale, articole vestimentare și genți atent croite au fost, joi seara, focusul principal la Cluj Design Days.

Am descoperit locația – etajul trei al Fabricii de Pensule – într-o lumină obscură, reflectoarele fiind centrate exclusiv pe articolele autohtone ale anului 2017. Un loc perfect pentru un eveniment hip, care a strâns la un loc artiști, fotografi, pasionați de estetic și de tot ceea ce înseamnă arta vizuală.

Foto Adnana Mocian

Printre lucrările care au stârnit cel mai mult curiozitatea a fost ”Zestrea ascunsă”, o cutie muzicală legată la căști, la care se pot asculta melodii din folclorul românesc și care funcționează cu ajutorul tehnologiei digitalizate, fiind ”îmbrăcată” într-o mască tradițională ce dezvăluie motive populare românești.

”Este o încercare de a găsi o metodă cât mai prietenoasă prin care melodii înregistrate de-a lungul timpului în arhive de folclor să fie digitalizate și redate înapoi celor care le-au cântat, mai exact oamenilor din satele în care au fost înregistrate. Am vrut să găsesc o metodă prin care să fie ascunsă partea digitală a cutiuței și să o pun într-o formă analogică, mai prietenoasă, ornată cu motive tradiționale”, a spus Liviu Pop, omul din spatele conceptului.

Bijuteriile Radei Ureche de la Atelier Jamais au radiat în atenția tinerilor prezenți, prin formele neașteptate, realizate din argint topit, turnat în materiale neconvenționale: fasole, linte, sare sau apă.

”Toate creațiile reprezintă momente din viața mea, stări de spirit, vise și dorințe. Toate bijuteriile create au în spate o poveste, ceea ce le face personale”, spune artista.

Mobilierul geometric, minimalist al celor de la Sferic Studio, bijuteriile din porțelan de la Terra Dacia, cerceii și lănțișoarele ce imită picurii de ploaie, semnate Indame, articolele vestimentare aflate la limita dintre comercial și couture ale designerului Astrid Țîrlea, și multe altele mai pot fi vizitate până pe 15 octombrie, în spațiul creativ al Fabricii de Pensule.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *