Eurovision România: 85 de piese – intrate în preselecţie; sâmbătă – finaliştii Selecţiei Naţionale

Categorii: Cooltura

85 de piese din preselecţie vor intra sâmbătă în Selecţia Naţională a Eurovision România, în urma căreia vor rezulta finaliştii care se vor înfrunta în Marea Finală, programată pe 11 februarie, la Bucureşti, anunţă TVR.

„Ediţia din acest an a Selecţiei Naţionale a atras 85 de piese în lupta pentru un loc în semifinalele Eurovision România. Artişti din ţară şi din străinătate au intrat în competiţia la finalul căreia vom afla cine va reprezenta România pe scena din Liverpool”, informează TVR, într-un comunicat transmis marţi AGERPRES.

Luni, 14 noiembrie, Televiziunea Română a lansat campania de înscrieri pentru Selecţia Naţională, pe 11 decembrie fiind ultima zi în care compozitorii au avut posibilitatea să intre în competiţie.

Conform regulamentului, preselecţia pieselor participante la concurs va avea loc în perioada 14 – 16 decembrie, când fiecare dintre acestea va fi audiată de juriul de specialitate. Un compozitor poate avea mai multe piese în concurs, dar interpretate de artişti diferiţi.

Membrii juriului vor selecta un număr de 12 piese pentru marea finală, pe care le vom afla pe 17 decembrie. Lista finală va fi publicată pe 19 decembrie, după etapa eventualelor contestaţii.

Juriul pentru preselecţia pieselor înscrise la ediţia din acest an a Selecţiei Naţionale este format din profesionişti cu experienţă, care cunosc piaţa actuală, trendul muzical naţional şi internaţional şi care compun lineup-uri pentru evenimente de succes: Sebastian Ferenţ, Laura Coroianu, Bogdan Stratulă, John Varbiu, Alin Vaida, Mihai Predescu şi regizorul proiectului României, care va fi ales în urma concursului intern şi extern de proiecte regizorale.

„Marea Finală va avea loc în studiourile Televiziunii Române, pe 11 februarie, când vom afla reprezentantul României la ESC 2023. Pentru ultimul act al Selecţiei Naţionale, echipa Eurovision România va realiza un show tv, transmis în direct, on air şi online, în exclusivitate la TVR. Reprezentantul României la faza internaţională a Eurovision 2023 va fi ales exclusiv prin votul publicului”, a mai transmis TVR/

Regulamentul Selecţiei Naţionale poate fi accesat pe site-ul oficial: http://eurovision.tvr.ro/2023/regulament.html.

Ediţia din 2023 a concursului Eurovision va avea loc în Marea Britanie, care va organiza evenimentul în numele Ucrainei, din cauza războiului declanşat de Rusia. Evenimentul va avea loc la Liverpool Arena şi va consta în două semifinale, transmise în direct pe 9 şi 11 mai, şi o finală, pe 13 mai 2023.

Eurovision Song Contest este cea mai importantă competiţie muzicală internaţională, organizată de EBU – cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. European Song Contest (ESC) se desfăşoară în fiecare an, începând din 1956. Show-ul este unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume, fiind transmis atât în Europa, cât şi în Australia, Asia şi Statele Unite.

Televiziunea Română este organizatoarea Selecţiei Naţionale şi participă la competiţia europeană din anul 1993.

Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi – Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu – Atena, 2006).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *