VIDEO/Cum ”rupea” sala COMPACT înainte cu 30 de ani de Artmania sau Electric Castle

Cooltura

EXCLUSIV. Cluj-Napoca a dat rockului românesc formații importante și muzicieni mari, cum ar fi Semnal M, Compact, Altar, Luna Amară, Iuliu Merca, Sorin Tudoran, Costi Cămărașan, Sandy Deac, Laszlo Kovacs, Lenard Joszef, Totu Rareș și mulți alții.

Paul Ciuci, un talent muzical înnăscut, chitarist, solist vocal cu un timbru aparte, compozitor, este din municipiul Câmpia Turzii, de unde este și fostul baterist Compact, acum la…Compact B, Leluț Vasilescu.

Cei doi au fost luați în Compact de Costi Cămărășan și regretatul Teo Peter la un festival studențesc în anii 70. Ciuci și Vasilescu cântau înainte de Compact în formația locală Telegraf. Astfel au putut apărea la Compact albume mari cum e Fata din Vis și, mai ales, Cântec pentru prieteni, ultimul scris integral, muzică și versuri, de Paul Ciuci.

”Piesa a fost scrisă între 24.00 și 04.00 noaptea, cam așa: o gașcă bună de prieteni de ai mei, au venit la mine acasă și au spus așa: mă Paule, toată ziua cântec pentru fata aia pe care nu am întâlnit-o niciodată, ba ești totul pentru mine, ba să îți dea cineva de veste, da pentru noi, nu nimic? Noi suntem prieteni, și noi nu merităm un simplu cântecel? Ce s-a întâmplat? Unul dintre noi s-a dus în bucătărie, a făcut ceva de mâncare, noi ceilalți am ascultat multă muzică, întrebați vecinii, aici se consuma numai citronadă (sala râde în hohote nr.), ce ar fi să să compunem un cântec. El a fost gata la 04.00 dimineața, puteți întreba vecinii…suna așa…Ieheeieheeheee”, a explicat Paul Ciuci, pe scena CCS, în iunie 1989. E unul din hiturile mari ale rockului autohton, piesă simbol pentru sentimentul de prietenie.

În iunie 1989, cu șase luni înainte de Revoluție, trupa rock Compact Cluj ( C) a susținut un concert de senzație la Casa de Cultură a Studenților în componența Costi Cămărășan, chitară/voce, Paul Ciuci, chitară/voce, Alex Varga, tobe, Totu Rareș, clape, Lenard Joszef, chitară bass.

Muzicienii Teo Peter, membru fondator al Compact, și Leluț Vasilescu plecaseră și formaseră trupa …Compact București (B), unde erau colegi cu muzicieni importanți cum ar fi Adrian Ordean (ex-Roșu și Negru), Vladi Cnejevici (ex-Progresiv Tm) și Leo Iorga (ex-Cargo).

Compact C, varianta 1989. De la dreapta la stânga, Totu Rareș, Paul Ciuci, Costi Cămărășan, Lenard Joszef și Alex Varga / Photo Jurnalul Național

Era la câteva luni de la lansarea albumului ”Cântec pentru prieteni”, printre cele mai vândute albume all time de rock românesc, peste 250.000 de copii, așa cum a declarat pentru ziarul Libertatea bateristul Leluț Vasilescu.

Chitaristul bass de atunci, muzicianul clujean Lenard Joszef, acum la cunoscuta formația de hard rock Knock Out, a postat pe contul său de Facebook o înregistrate superbă cu hitul ”Cântec pentru prieteni”, interpretată de Compact C în fața unei săli arhipline. Atmosfera era incendiară.

Melodia este nepieritoare, mai că nu există party sau nuntă la care să nu fie cântată. Unul din marile noastre hituri ale rockului românesc, compoziție Paul Ciuci.

În acest moment există două trupe Compact. Compact B, cu Adrian Ordean și Costi Cămărășan și COMPACT, cu Paul Ciuci. Există și un proces între Leo Iorga și Paul Ciuci, intentat de Ciuci (procesul a fost pierdut de Ciuci n.r). Paul Ciuci susține că conform unei sentințe definive doar trupa a cărui lider este poate purta titulatura de COMPACT. Lucrurile sunt complicate, pentru că trupa Compact exista înainte de a venit Paul Ciuci și Leluț Vasilescu în ea, aduși de Costi Cămărășan în urma unui festival studențesc. Cămărășan s-a unit cu foștii rivali de la Compact B și acum cântă sub această titulatură.

Vă invităm să vedeți această filmare, cu COMPACT C, de zile mari:

Filmare din același concert:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *