Volumul „Portretul neretuşat al lui Nicolae Ceauşescu”, lansat la Gaudeamus

Categorii: Carte

Volumul „Portretul neretuşat al lui Nicolae Ceauşescu” de Toma Roman Jr. a fost lansat, vineri, la standul Editurii Evenimentul şi Capital de la Târgul de Carte Gaudeamus.

„Este o carte care a dospit foarte multă vreme. Am început să lucrez la ea în perioada în care eram jurnalist şi am încercat să identific cât mai mulţi oameni din anturajul lui Nicolae Ceauşescu, oameni care încă supravieţuiau. În momentul de faţă, din cei 13 intervievaţi pe care i-am inclus în carte, doar doi mai sunt în viaţă”, a precizat Toma Roman Jr.

El a afirmat că lucrul cel mai interesant este că acei oameni erau pe paliere diferite ale puterii. „Unii erau nişte simpli argaţi ai lui Ceauşescu, alţii era miniştri, alţii erau rude, dar toţi au aceeaşi viziune despre cuplul care a condus a România”, a menţionat autorul.

„Toţi spun că Ceauşescu era cum era, dar era patriot, chestie pe care eu o contest, pentru că patriotismul pentru el era doar un vehicul care să-l pună în lumina reflectoarelor, avea momente în care era de treabă, în timp ce ea era o scorpie îngrozitoare. Ea îl izolase, el nu mai ştia ce se întâmplă, ea bloca tot. Ştefan Andrei, spre exemplu, mi-a spus că pentru numirea unui grădinar sau şofer la o ambasadă a Republicii Socialiste România trebuia girul ei, semnătura ei olografă. (…) Până la urmă, plictisit şi supărat pe toate acestea, Ştefan Andrei a început să facă peste capul ei numirile la ambasade ale funcţionarilor inferiori. Asta a dus şi la căderea lui în dizgraţie”, a povestit Toma Roman Jr.

Doctor în istorie, Toma Roman Jr. reconstituie din interviuri o imagine a lui Ceauşescu puţin cunoscută până astăzi, de la ideile pe care acesta la avea până la felul în care lua decizii, dar şi ce trăsături psihice îl defineau.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *