Miercuri, 5 aprilie, ora 19.00, în Sala Studio a Teatrului Maghiar de Stat Cluj, va avea loc premiera spectacolului Édes Anna, după romanul omonim scris de Kosztolányi Dezső, regia István Szabó K., adaptarea scenică de Ildikó Lőkös, şi István Szabó K. Biletele pentru premiera spectacolului Édes Anna din 5 aprilie, sunt deja epuizate.

Următoarea reprezentație va avea loc joi, 6 aprilie, ora 19.00, în Sala Studio. Biletele pentru următoarele reprezentații pot fi achiziționate de la casa de bilete a Teatrului (în zilele lucrătoare, între orele 10.00 și 14.00) și online pe www.biletmaster.ro.

Legat de tema spectacolului, regizorul István Szabó K., care a lucrat pentru prima dată cu trupa Teatrului Maghiar de Stat, a declarat: „În romanul lui Kosztolányi este vorba despre anul 1919, la scurt timp după Primul Război Mondial. În politica și istoria maghiară este o perioadă de haos, granițele se tot mută, guvernele cad din două în două săptămâni și cei de la putere se tot schimbă. Cu toate acestea, există o problemă în opera Édes Anna care este încă valabilă și astăzi: sunt mulți oameni care trăiesc în continuare în opresiune. Există o boală în societatea noastră, boala opresiunii, pe care nu reușim să o învingem. Avem nevoie de sentimentul că stăpânim pe celălalt. Această poveste se concentrează asupra acestei grupuri și cred că acest subiect este universal și actual și trebuie să vorbim despre el.”

Tibor Cári, compozitorul spectacolului, a spus că nu a fost primordial pentru el să reproducă lumea muzicală a anilor 1920, ci mai degrabă să se inspire: „Am ajuns la ceva sugestiv, potrivit spectacolului. Este o muzică contemporană, dar care amintește de acea epocă. Nu este doar o muzică de atmosferă, ci una care comentează, judecă, are ironie. Este ca un fel de cor grecesc.”

Rolul principal al spectacolului Édes Anna esteinterpretatdeEszter Román, distribuţia fiind întregită de actorii: Andrea Kali, Zsolt Bogdán, Tamás Kiss, Ferenc Sinkó, József Bíró, Réka Csutak, Áron Dimény, Gizella Kicsid, Attila Orbán, Andrea Vindis, Csilla Albert, Csilla Varga, Melinda Kántor și Zsuzsa Tőtszegi.

La realizarea spectacolului au contribuit: Ildikó Lőkös (dramaturgia), Artūras Šimonis (decorul), Bianca Imelda Jeremias (costumele) și Tibor Cári (muzica originală).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *