Dirijorul de origine chinez Junping Qian, debut pe scena Filarmonicii

Esenţial

În a doua săptămână a lunii martie, Filarmonica de Stat „Transilvania” propune Concertul în mi minor pentru violoncel, de Elgar, precum și Simfonia nr. 4 în fa minor, de Piotr IliciCeaikovski.

Dirijorul concertului de vineri seară se numește Junping Qian. Acesta se află pentru prima dată la Cluj, iar colaborarea cu orchestra noastră se anunță a fi una foarte productivă. 

Despre lucrări: 

Concertul în mi minor pentru violoncel este ultima lucrare de anvergură compusă de Edward Elgar, fiind printre puținele piese scrise imediat după Război, alături de alte trei lucrări camerale. Compoziția este expresia deziluziei, a suferinței și a nostalgiei pentru o lume pierdută. Mai mult, nu este doar o lucrare de o frumusețe rară și unul dintre cele mai importante concerte din istoria muzicii britanice, ci și un ultim rămas bun de la viața pe care Elgar o știa. Conform mărturiilor, aceasta este melodia pe care compozitorul a fredonat-o pe patul de moarte unui prieten. 

Ceaikovski  a compus Simfonia nr. 4 în fa minor după o perioadă extrem de tulbure din viața sa, la finalul anului 1877. Lucrarea este dedicată celei mai bune prietene ale compozitorului, protectoarea și confidenta lui, Nadejda von Meck. Compozitorul și-a descris detaliat prima parte a lucrării: Introducerea este sămânța întregii simfonii, neîndoielnic tema sa centrală. Acesta este Destinul, acea forță care împiedică dorința de fericire să-și atingă împlinirea, care veghează continuu ca liniștea și bunăstarea să nu fie trăite în formă completă și fără urmă de nor, atârnându-ne deasupra capului ca sabia lui Damocles, otrăvindu-ne sufletul”. 

Coeziunea interioară a simfoniei este independentă de orice program, dovedind, încă o dată, simțul melodic unic și culoarea orchestrală caracteristice lui Ceaikovski, dincolo de orice detaliu al biografiei sau tradiție a genului. În cele din urmă, cum să ascultăm Simfonia și ce anume să auzim în ea este o alegere personală. 

Junping Qian 

Tânărul dirijor este apreciat pentru talentul său muzical înnăscut, maniera fascinantă a interpretărilor sale, precum și pentru modalitatea în care relaționează cu orchestrele cu care lucrează.  

Acesta a încheiat, recent, al doilea an în calitate de dirijor asistent al Royal Scottish National Orchestra, unde a lucrat cu directorul muzical Thomas Søndergård și cu dirijorul principal invitat Elim Chan.

La începutul acestei stagiuni a debutat alături de London Philharmonic Orchestra. 

A fost director artistic și dirijor în cadrul filmului chinezesc „Puterea lacrimilor” care a fost produs în 2011, iar debutul său în Europa a avut loc în anul 2012, în cadrul Festivalului Verbier.

Junping este laureat al concursului de dirijat Delun Li China National (2012), ulterior absolvind Curtis Institute of Music în anul 2013. A studiat arta dirijorală în cadrul University of Cincinnati cu Mark Gibson și în cadrul școlii de dirijat Pierre Monteux din Maine, sub îndrumarea lui Michael Jinbo. Junping se numără printre studenții legendarului Otto Werner Mueller, iar din 2014 mentorul său este Daniel Harding.

Junping Qian este câștigător al Concursului Internațional de Dirijat Jeunesses Musicales București, din 2017.

Debutul său dirijoral a fost la vârstă de 10 ani, în corul școlii. A devenit apoi dirijor asistent al Orchestrei de Tineret din Shanghai a Școlii Gimnaziale din Shanghai, afiliată la Conservatorul de Muzică din Shanghai, până la absolvirea sa în 2009.

Octavian Lup

Octavian Lup este unul dintre cei mai străluciți violonceliști ai generație sale, câștigător a mai multor competiții muzicale, atât în țară, cât și în străinătate. El a susținut concerte în întreaga lume, alături de nume sonore din domeniul muzicii clasice. 

În 2013 a absolvit Universitatea Națională de Muzică din București, la clasa profesorului Marin Cazacu, continuându-și studiile la Conservatorul Național Superior din Paris, unde i-a avut ca profesori pe Roland Pidoux și pe Xavier Phillips. De asemenea, Octavian s-a perfecționat la renumita „Kronberg Academy” din Germania, unde a fost îndrumat de violonceliștii Frans Helmerson și Gary Hoffman. 

Pe lângă activitatea solistică intensă, Octavian își dedică timpul tinerei generații de muzicieni, fiind lector universitar doctor la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.
Din anul 2019 este violoncelist în Orchestra Operei Naționale din București, în paralel cu activitatea sa solistică. De asemenea, Octavian este implicat și în instruirea pedagogică, susținând cursuri de măiestrie pentru noua generație de tineri muzicieni. 

Biletele online la concert se pot achiziţiona de pe entertix.ro şi myticket.ro. Biletele se pot cumpăra şi de la Agenţia de Bilete a Filarmonicii (Piaţa Lucian Blaga nr. 1-3, tel. 0756048318 sau 0264 43 00 60) sau cu o oră înainte de începerea concertului, direct de la locul acestuia, în limita locurilor disponibile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *