”Dincolo”, primul spectacol de teatru live din 2021 aparține nou lansatului proiect cultural INSULA

Esenţial

Covid19  a golit sălile de spectacole. Teatrul, opera, filarmonica s-au refugiat în online. Sălile sunt pustii și tuturor ne e dor să revenim în ele. Să participăm la spectacole.

Unul dintre acestea va avea loc vineri, 15 ianuarie, de la ora 19.00, în studioul Radu Stanca al Facultății de Litere. Este intitulat DINCOLO și este primul al noii asociații culturale Insula, lansată recent la Cluj de actorul Cristian Grosu.

Vor participa doar 20 de clujeni, conform normelor din pandemie.

Dincolo este o dramă concentrată despre zidurile invizibile care se ridică la infinit între acele ziduri vii care sunt ființele umane, ziduri mobile dotate cu simțuri, rațiune și cu un inconștient care este în stare să ne însceneze cele mai labirintice situații.

Ravenhill traduce momentul istoric al căderii Zidului Berlinului în povestea a doi frați gemeni, între care există o misterioasă legătură telepatică. Franz și Karl locuiesc de-o parte și de alta a Zidului. Ce se va întâmpla atunci când Zidul va fi distrus? Dincolo ne instigă să ne întrebăm dacă nu cumva există un hybris ce face ca legăturile de sânge să întărească zidurile dintre oameni.

Zidul… Simbol înseamnă despărțire. Despărțirea dintre frații exilați; despărțirea dintre națiuni, indivizi, familii; despărțirea dintre Dumnezeu și creatura zămislită de El; despărțirea dintre ceilalți și mine. Zidul este comunicarea tăiată, cu dubla sa incidență psihologică: securitate, înnăbușire; zidul este apărare, dar și închisoare.

 

Am discutat cu fondatorul Insula, Cristian Grosu, actor la Teatru Național, regizor și cadru didactic universitar despre noul asociație culturală clujeană și intențiile ei:

”Viziunea noastră este crearea unui spațiu performant, efervescent și de elită, care să susțină și să îmbine un spectru larg de domenii artistice, culturale și de educație, precum artele spectacolului și artele vizuale. Membrii și colaboratorii asociației Insula adoptă o conduită corectă, competitivă, sustenabilă și echitabilă, fără deosebire de statut social sau economic, vârstă, sex, apartenență politică, religie sau naționalitate. Misiunea noastră este formarea unei echipe de profesioniști care să răspundă nevoilor artistice și culturale ale publicului contemporan, să asigure educație de calitate și să ofere modele de manifestare artistică și de interacțiune între artiști și diverse forme de artă.” explică  Grosu.

Insula este un loc de întâlnire a artistului cu cei cărora le dedică munca sa. Acest loc ar putea fi amplasat în mijlocul comunității, la fel cum era poziționată Agora în orașele grecești antice. Însă ”Insula” presupune o traiectorie diferită de cea clasică, în care comunitatea accede către centrul său.

Cine compune Insula?

„Suntem o echipă de profesioniști în domeniile artelor spectacolului și ale vizualului. Noi am avut șansa să practicăm meseriile pentru care ne-am pregătit, să excelăm și să acumulăm experiență. Am fi putut să ne oprim aici, să ne bucurăm de reușitele noastre și să rămânem într-o zonă de confort profesional. Ne-am gândit că putem face mai mult și am pus bazele unei echipe care să ofere șansa de a profesa și celor nu își vor găsi locul în instituțiile culturale de stat”, spune Cristian Grosu.

Asociația culturală Insula sprijină tranziția tinerilor de la absolvirea studiilor înspre un loc de muncă. Oficial, în România sunt 105.000 de tineri profesioniști cu studii superioare, fără angajamente pe perioadă determinată sau nedeterminată. Clujul are una dintre cele mai scăzute rate ale șomajului din Europa, dar aici oferta de pe piața muncii, la categoria domenii de lucru, nu acoperă decât o mică parte din oferta învățământului universitar. Cu alte cuvinte, anual, la Cluj rămân mii de artiști, filologi, filozofi sau istorici, dar cei mulți dintre ei migrează spre alte domenii decât cele pentru care s-au pregătit, îngreunând situația angajatorilor care sunt mereu în căutare de personal, fie investesc prea mult timp în formarea profesională a noilor angajați.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *