Debut de stagiune cu probleme la Filarmonică: nu are dirijor permanent, a ratat un turneu în China dar propune concert cu proiecţie de film!

Muzica Special

Debut controversat de stagiune la Filarmonică, exact în anul în care instituţia împlineşte 60 de ani! Instituţia nu are de aproape patru ani un dirijor permanent, orchestra Filarmonicii a ratat un turneu în China. Totuşi, Filarmonica propune un concert cu… proiecţie de film şi multe alte concerte interesante.

Debutul stagiunii are loc  vineri, 18 septembrie 2015, ora 19.00, la Colegiul Academic (fosta Casă a Universitarilor). La pupitru se va afla dirijorul Valentin Lungu. Orchestra va interpreta „Simfonia destinului” de Beethoven apoi „Uvertura destinului” de L.w.Beethoven.

„Spectacol inaugural dedicat e dedicat pianistului Király Álmos György, un domn al pianului, monument de istorie muzicală. Acesta învăţat de la Emil Zauer, elev al lui List. Álmos ştia toată literatura pianistică pe de rost, a fost un fenomen”, a explicat emoţionat managerul Filarmonicii, Marius Tabacu.

BUN
Managerul Filarmonicii, Marius Tabacu-(c) clujulcultural.ro

Al doilea concert din stagiune, pe 25 octombrie, ora 19.00,  va fi unul special, cu proiecţia filmului Cutia Pandorei, din 1929, regizat de Georg Wilhelm Pabst. Eveniment va fi realizat cu sprijinul Centrului Cultural German şi finanţat de compania germană Bosch.

Bianca Temeş de la Departamentul artistic al Filarmonicii descrie în filmarea de mai jos stagiunea:


Dirijorul permanent, eterna problemă!

Nici în acest an Filarmonica nu are un dirijor permanent. Fostul dirijor Moldoveanu a plecat de trei ani iar instituţia nu a găsit altul! Moldoveanu a plecat după un scandal cu orchestra!

„Suntem o echipă mare, pretenţioasă. El a avut un conflict cu orchestra şi ne-am despărţit. Un dirijor permanent trebuie să fie acceptat de orchestră, care e pretenţioasă. Şi eu trebuie să îl accept. Cine vine pe 2000 de lei? Nu putem da mai mult, aşa sunt salariile la noi”, a explicat Tabacu.

Vedeţi mai jos explicaţiile managerului:

Reporterul clujulcultural.ro l-a întrebat pe dirijorul Valentin Lungu, prezent la întâlnirea cu jurnaliştii,  ce opinie are despre lipsa unui dirijor permanent la Filarmonică:

„Ştiţi cum e, ca un mariaj. Zece ani m-am gândit până să mă căsătoresc. Aşa e şi cu dirijatul permanent, este ca un mariaj, trebuie să fi acceptat. Poate a mai rentabilă aventura, nu sunt sigur, nu ştiu, mai dirijezi într-un alt oraş, nu doar la Cluj, e o diversitate”, a spus acesta.

Cum a ratat Filarmonica un turneu în China

Corul Operei Române în frunte cu tenorul Florin Estefan, directorul Operei va întreprinde un turneu în China dar nu cu….orchestra Filarmonicii ci cu Bucharest Symphonic Orchestra, O orchestră…privată.

Managerul Marius Tabacu explică:

„Noi am vrut să mergem, am spus da, dar impresarul, un dirijor a reuşit să găsească instrumentişti mai ieftini. Nici nu ne-a mai sunat să ne spună că renunţă la Filarmonica Transilvania, foarte urât. Deci au fost mai ieftin aşa că nu mergem noi în China. Ne pare rău!

 

 

LUNGU
Dirijorul Valentin Lungu va conduce primul concert al stagiunii – (c) clujulcultural.ro

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *