EDITORIAL: Cum a stricat Mircea Arman lansarea de carte a lui Cornel Nistorescu

Categorii: Esenţial

În acest text voi lăsa deoparte tonul descriptiv şi voi scrie la persoana întâi. O fac pentru prima oară pe acest site, şocat de ce mi-a fost astăzi dat să trăiesc. Rog scuze deci potenţialilor cititori. Clujulcultural.ro este un site de cultură, de actualitate culturală şi, sper, cât mai curînd de adevărată dezbatere de idei.

Lansările lui Nistorescu

Am mers de dimineaţă la UBB, la Catedra de Jurnalism, pentru a asista la întâlnirea reputatului jurnalist Cornel Nistorescu, patronul siteului Cotidianul.ro, cu studenţii clujeni. A fost de fapt lansarea cărţilor sale de publicistică apărute la editura Compania, „Reporter la sfîrșitul lumii” și “Români, vi se pregătește ceva” urmată de o discuţie cu studenţii la jurnalism.

Acolo a fost ok, am filmat şi o să puteţi urmări mai jos ceea ce a spus acolo cunoscutul jurnalist. Nistorescu face presă de 40 de ani. A scris reportaj ca nimeni altul, a condus gazete postcomuniste de tiraj mare, Expres, a condus cotidianul naţional Evenimentul Zilei, a fondat radiouri. A făcut afaceri de presă, este milionar în euro. A dat lovitura vânzând acţiunile sale unor trusturi străine, dar a şi scris celebrul editorial „Cântarea Americii”, imediat după 11 septembrie 2001, pe care New York Times l-a cumpărat cu bani buni şi pe care l-a  răspândit în întreaga lume. Nistorescu e unul din puţinii care a făcut bani buni din presă.

Azi, Nistorescu a fost necruţător cu studenţii, se va vedea în filmarea de mai jos.

Lansarea de la Book Corner

Apoi a venit ora 16.00 când a avut o nouă lansare, la eleganta librărie BOOK Corner, alături de profesorul Andrei Marga, care şi-a lansat volumul despre guvernanţă, tot la Compania.

Din nefericire pentru lansare, la ea a participat domnul Mircea Arman, managerul controversat şi contestat al revistei Tribuna.

Discuţiile au curs bine. Au vorbit Andrei Marga, Petre Romoşan, Florin Danciu, Alexandru Vlad, Vasile Gogea, Romeo Couţi şi …evident,  Cornel Nistorescu. Invitaţii au vorbit frumos despre jurnalistul Nistorescu, despre parcursul acestuia în toţi aceşti ani, cu accente nostalgice Alexandru Vlad, sau cu un remember despre presa din timpul revistei Flacăra Vasile Gogea.

„Recital” marca Mircea Arman

Nistorescu a atins problema stării catastrofale a presei române actuale, pledând pentru reglementarea domeniului, moment în care a izbucnit „recitalul” lui Mircea Arman. Roşu la faţă, nervos, tremurând de furie, acesta a solicitat ca jurnaliştilor să li se aplice cît mai repede sancţiunile din …Codul Penal.

„Nu se poate să se scrie orice despre oricine în presă. Trebuie să plătească jurnaliştii, să se aplice Codul Penal, să se meargă la puşcărie dacă trebuie. Nu pe civil trebuie dat jurnalistul în judecată ci pe penal. Pe Civil dacă îi ceri despăgubire trebuie să plăteşti taxă de timbru! Pe penal e mult mai uşor, îi faci plângere penală, eu sunt avocat domnule, eu ştiu cum trebuie, şi aceşti jurnalişti care calomniază trebuie sancţionaţi, să ia amendă penală, să fie condamnaţi la puşcărie dacă asta merită şi asta decide justiţia” a „argumentat” Arman.  Patronul editurii Compania, Petru Romoşan, şi-a manifestat public  susţinerea pentru poziţia lui Arman.

Atunci din sală jurnalistul de investigaţii Mihai Şoica, de la „Evenimentul Zilei”, care a lucrat ani şi ani cu Nistorescu la acest cotidian, unde de altfel scrie şi în prezent,  i-a spus managerului Arman că asta înseamnă cazier, că e foarte dur pentru jurnalişti şi, mai ales, că e uimit că un director de ziar cultural, manager chiar, susţine cu atâta zel ca jurnaliştii să ia amendă penală!

Arman a luat foc! Dând pentru prima oară ochii cu cel care publicase articole incomode despre el, referitoare la o amendă penală pe care  a încasat-o de la Justiţie, Arman şi-a pierdut complet cumpătul, în plină lansare de carte! Vociferând, a părăsit sala, nu înainte de a-l provocat pe Mihai Şoica la… duel! Şi nu înainte de a profera injurii de Christoşi şi de mamă la adesa jurnalistului!! De altfel, acesta l-a pus în dificultate şi pe directorul TVR Cluj, Romeo Couţi, care a fost întrebat dacă a primit comenzi politice la instituţia pe care o conduce, asta după ce directorul a discutat despre emisiuni făcute la comandă politică.

„Îţi arăt eu, eu fac culturism, am făcut box, ce ai putut scrie de mine, minciuni .Te aştept când ieşi”, „îţi sparg fălcile” a strigat Arman la ziarist nervos la culme. În cele din urmă, după un schimb de vorbe pe un ton mai calm cu jurnalistul „Evenimentului Zilei”, Arman s-a aşezat pe un scaun,  în faţă, la câţiva paşi de Andrei Marga şi Cornel Nistorescu. A fost momentul în care un jurnalist de la Ziua de Cluj şi subsemnatul, reporter clujulcultural.ro am argumentat că discuţia despre starea presei e superfluă din moment ce un manager de ziar solicită cu atâta ardoare …aplicarea de amenzi penale jurnaliştilor şi chiar, la limită,  închiderea lor. Şi care se comportă la o lansare de carte de nivelul prestaţiei din această seară a domnului manager….de gazetă culturală.

Cornel Nistorescu a privit mult timp showul perplex. Apoi a spus clar că el pledează pentru reglementarea domeniului printr-o Lege a Presei şi nu e de acord ca ziariştii să facă puşcărie!

Praf s-a ales de lansarea lui Nistorescu. Poate îi spune domnul Arman de ce.

A consemnat Tiberiu Fărcaş

PS.

Filmări de la întâlnirea cu studenţii şi de la lansarea propriu-zisă, din momentele cînd domnul Arman nu a bruiat asistenţa şi pe…Cornel Nistorescu.

Discuţia cu studenţii:

Despre starea presei române:

Ultimele știri