Contesa Bánffy, care a împlinit 100 de ani, păstrătoarea castelului de la Bonțida. Sub semnul grifonului, episodul 2024

Esenţial

Simbolul heraldic al familiei Bánffy de Losoncz a fost grifonul, o făptură înaripată cu trup și picioare de leu, cu cap și aripi de vultur. Familia care l-a deținut a fost poate cea mai importantă familie nobiliară a Transilvaniei.

Iar Fundația Transilvania Trust a organizat Ziua Bánffy la castelul nobiliar de la Bonțida, în 22 septembrie 2024, între orele 11.00 și 17.00. Pentru șase ore, publicul larg a avut ocazia să ia parte la numeroase activități în aer liber și în sălile cu acces, printre care vizite ghidate în limbile română și maghiară, expoziții despre trecutul și prezentul castelului și familiei Bánffy, activități pentru copii, teatru de păpuși, demonstrații de meserii tradiționale, un mic târg de produse locale, iar în final un concert de orgă susținut de Noémi Miklós, cu muzică de film dublată de proiecții.

Evenimentul din acest an a adus omagiu contesei Katalin Bánffy, care anul acesta a împlinit 100 de ani, ocazie cu care s-a organizat o întâlnire în prezența fiicelor acesteia, Elisabeth și Nicolette.

Discuția a fost moderată de Csilla Hegedüs, președintele Fundației Transilvania Trust, care se ocupă de ani buni de restaurarea și gestionarea castelului, cu participarea lui Zsuzsa Szebeni, de la Institutul Liszt din Sfântu Gheorghe. Katalin Banffy este ultima purtătoare a numelui familiei Bánffy din Losoncz, și este actuala proprietară legală a castelului Bonchida din 2007. Ea s-a născut la Budapesta. Doamna este managerul moștenirii literare, inițiatorul traducerilor în engleză și franceză ale Trilogiei Ardelene și co-traducător al versiunii în limba engleză. Și-a asumat  responsabilitatea pentru renașterea operei lui Miklós Bánffy. Și-a publicat și propriile memorii în 2005 sub titlul Singing from Life/Cântec de viață, care au apărut și în România, în limba maghiară.

Amintiri cu Contele Miklos Bánffy de Losoncz. Fascinați castelului

Prezente la întâlnire, descendentele familiei nobiliare au evocat atât figura mamei, cât și imaginea bunicului, contele Miklos Bánffy, așa cum le-a fost zugrăvită de mama lor, au prezentat fotografii de familie inedite.

Fiicele au mărturisit că mama lor a început să traducă Trilogia Transilvană, romanul frescă a aristocrației maghiare a lui Miklos, în engleză, atunci când fetele au deprins cititul, prezentându-le capitole din opera buncului. Doar că fetele erau mici și se cam plictiseau, dar altfel au stat lucrurile când au crescut, iar romanul în engleză prindea contur și greutate: imaginea castelului de la Bonțida le-a urmărit trasfigurată mereu, mama lor repeta „Nu Bonțida îmi aparține, eu aparțin Bonțidei”. Li s-au descris mici încăperi și culori, despre salonul albastru, despre salonul Maria Tereza, despre sala de billiard, despre grajdurile cu cai minunați, cum era viața de aici, dar o imagine clară nu au avut decât când au ajuns la fața locului și au realizat cât de mare era domeniul de la Bonțida, și în ce grad de degradare se află. Astăzi sunt mândre de munca mamei lor, de opera literară a bunicului, care a fost tradusă în mai multe limbi printre care română (de către regretatul Marius Tabacu, fost director al Filarmonicii), engleză, franceză, italiană, turcă și chineză (ediție în care este publicat și un laborious arbore genealogic al familiei).

Contesa Katalin Bánffy, cea care a împlinit 100 ani, o fire optimistă

Despre contesa Katalin Banffy, fiicele au spus că e figură optimistă și încrezătoare, că și-a dorit să studieze științele agricole și că foarte tânără, la Bonțida, începuse o mică afacere cu iepuri și trandafiri. Că era pregătită să fie nu o scorțoasă nobilă, ci inima comunității locale. Dar vremurile nu au fost foarte prietenoase, și a fost obligată să plece din Transilvania, din România și din Ungaria. Despre răspândirea operei lui Miklos Bánffy, Csilla Hegedus a povestit un episod semnificativ. La vizita prințului Charles, actualul rege Charles al Marii Britanii, la Bonțida gazdele i-au oferit Trilogia Transilvană în limba engleză, dar Maiestatea Sa le-a spus că deja o citise!

O expertă a găsit jurnalul contesei!

Contesa, care a împlinit în iunie 100 de ani, va afla de la fiicele ei, prezențe afabile la întâlnirea cu publicul, ca un cadou de aniversare din partea admiratorilor ardeleni, că Zsuzsa Szebeni (cu bluză neagră, alături de Csila Hagedus), de la Institutul Liszt din Sfântu Gheorghe, i-a găsit… jurnalul de la vârsta de 12 ani.

De altfel, și din rândul publicului, de la o domnișoară pasionată de aristocrație, fiicele contesei au primit în nume personal pentru mama lor un frumos buchet de flori și un pachețel, așa cum se cuvine la aniversări, mai ales la una de 100 de ani!

Foto Tiberiu Fărcaș/ Clujul Cultural

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *