Conferință la BCU. „Silviu Dragomir și monografia despre Avram Iancu: etape istorice și implicații ideologice

Categorii: Carte
Etichete: carte, Cluj

Luni, 13 martie 2023, vă invităm la conferința „Silviu Dragomir și monografia despre Avram Iancu: etape istorice și implicații ideologice”, susținută de prof. Sorin Șipoș cu ocazia împlinirii a ???????????? ???????? ???????????? de la nașterea istoricului ???????????????????????? ????????????????????????????????.

Alocuțiuni: Mircea-Gheorghe Abrudan, Ioan Bolovan, Mircea Popa, Vasile Pușcaș, Vasile G. Dâncu.
Amfitrion: Valentin Orga.
Organizatori: Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” Cluj-Napoca, Institutul de Istorie „George Barițiu”, Centrul de Studii Transilvane, Fundația Transilvania Leaders, Despărțământul Cluj al ASTREI, Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu” din România, Centrul de Studii Interdisciplinare „Silviu Dragomir” și Editura Școala Ardeleană.

Evenimentul va avea loc începând cu ora 17.00 în Sala „Ion Mușlea” a Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca.

„Analizând viața lui Avram Iancu la lumina unei informații mai cuprinzătoare, istoria critică nu poate decât să confirme voința sa neînfrântă de a izbândi drepturile națiunei și dragostea nețărmurită față de poporul din munții cei mai săraci ai Ardealului. A fost reprezentantul cel mai de seamă al revoluției române și un veritabil erou al poporului, ale cărui virtuți le-a făcut să strălucească peste veacuri, ca o pildă vie urmașilor iubitori de patrie și ca un izvor luminos de mândrie națională.” (SILVIU DRAGOMIR)

„Silviu Dragomir nu a făcut decât să sintetizeze, pe baza unui imens material documentar, a unei bibliografii aproape exhaustive, dar și a tradiției orale, imaginea unui Avram Iancu providențial. Monografia lui a contribuit în mod decisiv la impunerea și în mediile științifice a mitului eroului național din Apuseni, astfel că niciun specialist al revoluției pașoptiste din Transilvania nu mai poate ocoli această lucrare. Format în ambianța cercetărilor de medievistică, istoricul Silviu Dragomir a reconstituit faptele pe baza informațiilor din documentele vremii, prezentându-le într-o înlănțuire logică și cronologică. Bun cunoscător al realităților din secolul al XVIII-lea, istoricul a identificat cauzele adânci, de ordin social și național, care i-au determinat pe români să participe la revoluție. A încercat să privească revoluția, pe conducătorii ei, în contextul epocii, cu calitățile și slăbiciunile lor, pentru a reda evenimentele așa cum s-au întâmplat. A demonstrat până la finalul carierei un atașament necondiționat atât pentru metoda critică în cercetarea trecutului, cât și în favoarea dezideratului potrivit căruia știința istorică trebuie să fie, în primul rând, în slujba adevărului. A încercat și în anii comunismului să scrie o istorie necosmetizată, sustrasă ingerințelor ideologiei politice a vremii. Gândul nostru este de a prezenta cititorului adevărata viziune și judecată a lui Silviu Dragomir despre Avram Iancu, pentru ca istoricul să rămână în memoria colectivă așa cum a fost el în realitate. (IOAN BOLOVAN, SORIN ȘIPOȘ)

Despre volumul „Avram Iancu. o viață de erou” de Silviu Dragomir: aici

Despre seria Avram iancu 150: aici
Despre eveniment: aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *