Cluj: Cercetare academică despre alimentaţia de odinioară a ţăranilor, în documente etnografice şi lingvistice

Actualitate Esenţial

O cercetare inedită privitoare la alimentaţia rurală de odinioară, conform documentelor etnografice şi lingvistice, va fi derulată de 12 cercetători de la filiala Cluj a Academiei Române şi de la Institutul de Lingvistică şi Istorie Literară „Sextil Puşcariu”, conform Agerpres.

„Proiectul va fi implementat în intervalul 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2025, de o echipă de 12 cercetători, care abordează subiectul hranei din perspectivele teoretico-metodologice ale unor domenii diverse: etnologie, dialectologie, lexicografie, gastronomie moleculară, biotehnologie şi inginerie alimentară, nutriţie şi dietetică”, se arată într-o informare a filialei Cluj a Academiei Române.

Potrivit sursei citate, derulate într-o formulă pluridisciplinară şi interinstituţională inedită în peisajul academic românesc, activităţile proiectului au ca principale obiective: accesibilizarea, printr-o platformă web, a informaţiilor despre alimentaţia rurală existente în fondurile documentare interbelice gestionate de Institutul de Lingvistică şi Istorie Literară „Sextil Puşcariu” şi Institutul „Arhiva de Folclor a Academiei Române”;

– dezvoltarea experimentală a zece produse alimentare în staţiile-pilot ale Facultăţii de Ştiinţa şi Tehnologia Alimentelor din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, pe baza reţetelor tradiţionale identificate în manuscrisele cercetate;

– creşterea gradului de conştientizare a comunităţilor privind importanţa pe care patrimoniul alimentar o are în definirea identităţii lor culturale, dar şi privind posibilitatea utilizării acestuia ca resursă pentru dezvoltarea antreprenoriatului, a agroturismului şi turismului rural.

„După mine, sunt două aspecte care singularizează proiectul ADELIS în peisajul cercetării actuale. În primul rând, el scoate la lumină documente cu totul inedite despre practicile alimentare de odinioară, produse deopotrivă prin efortul primei generaţii de lingvişti şi folclorişti ai Clujului academic şi al unui număr important de oameni ai satelor României interbelice, care şi-au asumat bucuros rolul de a comunica informaţii privind limba şi tradiţiile propriei comunităţi, într-un moment în care, în istoria acestor discipline şi în istoria noastră regională, totul era de făcut. Ineditul îl constituie faptul că valorificarea acestor documente vechi de aproape nouă decenii e gândită mai ales în beneficiul comunităţilor rurale cărora le datorăm transmiterea acestui patrimoniu, pentru a le revigora memoria şi a le învăţa să privească această moştenire ca pe o resursă de dezvoltare”, a declarat marţi, pentru AGERPRES, directoarea de proiect, Cosmina Timoce-Mocanu, de la Institutul de Lingvistică şi Istorie Literară „Sextil Puşcariu”.

Totodată, aceasta a menţionat că este o notă aparte faptul că acest proiect este implementat de o echipă de cercetători care privesc subiectul alimentaţiei prin lentila unor discipline diferite.

„Eu sunt etnolog, iar colegii mei vin dinspre dialectologie, lexicografie, studii de folclor, dar şi gastronomie moleculară şi biotehnologii, inginerie alimentară, nutriţie şi dietetică. Unii dintre ei au expertiză remarcabilă şi rezultate de vârf în domeniile pe care le practică, alţii sunt cercetători debutanţi, doctoranzi sau masteranzi, aflaţi la început de carieră. ADELIS are în vedere nu doar schimbul de bune practici între specialişti din discipline şi instituţii diferite, ci şi transferul de competenţe între generaţii”, a mai punctat Cosmina Timoce-Mocanu.

Conform cercetătorilor, este pentru „prima dată când două structuri de cercetare cu profil umanist ale Filialei Cluj-Napoca a Academiei Române se poziţionează ca parteneri instituţionali capabili să transfere cunoaştere înspre domeniul cercetării aplicate şi al inovării, al creării de produse alimentare şi programe de educaţie care răspund provocărilor societale actuale”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *