Cartea Zilei. „Ferestrele Clujului” de Mircea Popa

Categorii: Actualitate, Carte

Orașul Cluj este unul dintre acele locuri fascinante vizitate sau locuite de oameni de seamă din trecut, iar amintirile și impresiile lor despre ceea ce au văzut și trăit sunt tot atâtea momente de construct cultural și spiritual. Cei mai mulți dintre noi am cunoscut orașul ca studenți, iar viața studențească preface locul respectiv într-un topos care nu poate fi uitat. Este și cazul meu, iar dragostea și prețuirea pentru Cluj a devenit pentru mine o realitate de fiecare zi, un mod propriu de a-l înțelege și de a-i consemna momentele care i-au adus prestigiu și onorabilitate pe harta țării sau pe aceea a continentului, susţine în Argumentul cărţii profesorul universitar Mircea Popa.

„Am selectat pentru Dumneavoastră câteva „popasuri” din acest univers de luptă și afirmare, care se înlănțuie în timp și trece peste timp. Sunt mai ales personalități creatoare din diferite domenii, care au deschis Clujului „ferestre” spre cele patru zări aducând în fața Dumneavoastră memoria vie a acestei cetăți milenare, în așa fel încât ea să devină și mai aproape de sufletul nostru.

Clujul a fost și rămâne un fel de Cosmopolis al vocațiilor, acel „locus mirabilis” în care memoria vie a trecutului se întâlnește cu energia tânără a miilor de studenți care fac din el o eternă Cetate Universitară, iubită, prețuită și îmbogățită mereu prin efortul comun al tuturor.

În speranța că am reușit să trezesc un firav interes pentru ceea ce există lângă noi sau dincolo de noi, ofer celor interesați aceste repere demne de a fi luate în seamă. Ele vor contribui, probabil, la un interes sporit din partea celor care se străduiesc să acrediteze Clujului regimul de Oraș – Capitală Europeană”, mai scrie autorul.

Mircea Popa

Autor: Mircea Popa

Volum: Ferestrele Clujului

Editura: Şcoala Ardeleană

Preţ: 30 de lei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.