CARTEA DE SF (3) Proiectul Hail-Mary de Andy Weir

Carte Esenţial

Suntem copiii de mijloc ai istoriei. Ne-am născut prea târziu pentru a explora Pamântul, dar prea devreme pentru a explora Universul. Dar deja trimitem nave în spaţiu. Ce ne opreşte ca să pornim misiuni de explorare? Hai să vedem.

Distanţa de la Pământ la Soare este considerată a fi 1 Unitate Astronomică (UA) şi reprezintă aproximativ 1,5 x 108 km. Lumina Soarelui are nevoie de 8 minute şi 20 de secunde pentru a ajunge la noi. Distanţa până la Lună este de 0,0026 UA, sau 1,3 secunde lumină. Distanţa până la Neptun (cea mai îndepărtată planetă din sistemul nostru solar) este de 29,8 UA, sau 4,1 ore lumină. Distanţa până la cea mai apropiată stea, Proxima Centauri, este de 268332 UA, sau 4,24 ani lumină.

Drumul făcut recent până la Marte, pentru amartizarea rover-ului Perseverence, a durat aproximativ 7 luni, acoperind o distanţă de puţin mai mult de 3 UA. Cu regula de trei simplă putem deduce că drumul până la Neptun ar fi de aproximativ 70 de luni, adică 5 ani şi 10 luni. Acesta reprezintă timpul necesar pentru a ajunge doar la marginea sistemului nostru solar. Drumul până la Proxima Centauri ne-ar lua peste 6300 ani. În toată această perioadă s-ar naşte şi ar muri sute de generaţii. Toţi timpii menţionaţi mai sus iau în calcul tehnologia pe care o avem la dispoziţie momentan.

Dacă e să luăm în calcul migrarea către o altă planetă, fapt ce ne va ţine în vidul cosmic pentru multe generaţii, trebuie să ne gândim şi la aspecte de nivel biologic. Omul a evoluat, în forma şi cu funcţiile sale actuale, pentru a fi adaptat la condiţiile de viaţă de pe Pământ. Dacă scoatem gravitaţia din ecuaţie şi adaugăm expunerea la radiaţii cosmice deja vorbim de luarea în calcul a evoluţiei către o altă versiune a omului – Omul 2.0 sau Omul Spaţial sau Homo Astro. După multe generaţii de trai în spaţiu, organismul uman se va adapta la aceste condiţii, reuşind să-şi modifice organele şi funcţiile interne, astfel încât să funcţioneze fără gravitaţie şi să aibă un grad ridicat de toleranţă la radiaţii. Toate bune şi frumoase (pe hârtie), dar ce facem când ajungem la destinaţie? Probabil vom avea din nou nevoie de câteva generaţii (multe) pentru a ne adapta la condiţiile de pe planeta pe care am migrat. Se caută soluţii de a crea nave cu gravitaţie artificială, dar deocamdată acestea sunt posibile doar la nivel teoretic, costurile necesare construirii unei astfel de nave, cu tehnologia cunoscută momentan, fiind astronomice. De asemenea, se lucrează şi la soluţii care să protejeze navele şi echipajele lor de radiaţii, dar încă suntem departe de a spune că le-am găsit.

Pe lângă cele două motive de mai sus aş mai menţiona, fugitiv, şi altele, fără a mai detalia: praful şi gazele interstelare, efectele psihice survenite din izolare şi riscul de impact cu micrometeoriţi.

Ce legătură au cele de mai sus cu SF-ul? În Proiectul Hail Mary, carte publicată de Andy Weir în 2021, viitorul omenirii stă în succesul unei misiuni cu o durată de 26 de ani, către o stea aflată la 12 ani lumină, Tau Ceti. Urmărind puţin calculele de la începutul articolului, putem constata că tehnologia luată în calcul pentru această misiune este peste tehnologia pe care o avem disponibilă momentan (face parte din farmecul SF-ului).

Acţiunea se desfăşoară în două planuri, ambele prezentate cronologic. Primul plan ne prezintă evenimentele desfăşurate până la lansarea misiunii de salvare, iar cel de-al doilea plan ne prezintă întâmplările de la bordul navei.

Rezumând povestea din Proiectul Hail Mary, putem spune că nu surprinde cu nimic. Porneşte de la descoperirea unei ameninţări asupra vieţii pe Pământ, şi implicit asupra supravieţuirii omenirii, continuă cu identificarea problemei, elaborarea unui plan şi ducerea sa la îndeplinire. Felul în care, însă, prezintă Weir toate aceste evenimente, ingeniozitatea problemelor, dar şi a soluţiilor, a rezultat în crearea unei capodopere.

Ryland Grace, profesor şi om de ştiinţă, reprezintă eroul imperfect, vulnerabil, dar, în acelaşi timp, autoironic şi cu un simţ dezvoltat al umorului. Acesta se trezeşte amnezic la bordul navei, neştiind unde este şi ce caută acolo. Pe măsură ce îi revin amintirile, pregătirea sa permite introducerea şi explicarea uşoară a conceptelor şi termenilor ştiinţifici.

Natura problemelor de care se loveşte nu sunt de genul celor găsite într-un manual, însoţite de o listă de paşi de urmat pentru soluţionare. Imaginaţia, creativitatea şi abilitatea de a rezolva situaţii dificile, oferind pe tot parcursul desfăşurării evenimentelor informaţii tehnice şi ştiinţifice, fac din Proiectul Hail Mary un roman inteligent şi argumentat riguros.

În tot acest mix apare şi o navă extraterestră, cu al cărei unic supravieţuitor eroul nostru reuşind să dezvolte o platformă de comunicare. Scopul celor doi este similar, salvarea planetei de către astrofagi, astfel că încep să înveţe unul despre tehnologia celuilalt, adaptându-şi planurile iniţiale, în vederea asigurării succesului ambelor misiuni.

Nu dezvălui mai mult. Proiectul Hail Mary este o lectură plăcută, cu acţiune captivantă, suspans, mister, luptă pentru supravieţuire, dar şi cu momente de relaxare, umor, prietenie inedită şi altruism, oferind un final dramatic, dar fericit.

Proiectul Hail Mary (536 p) a fost finalist al Hugo Awards, câştigător al Goodreads Choice Award pentru cel mai bun roman SF şi căştigător al Dragon Award pentru cel mai bun roman SF. Publicată în 2021, cartea a fost adusă în ţară de Nemira, în 2021, în traducerea Iuliei Anania.

Nota mea pentru Proiectul Hail Mary: 10.

Cum deja v-am obişnuit, voi termina cu un nou răspuns la întrebarea de ce citesc SF, venind din nou cu un răspuns inspirat din Carl Sagan.

“Somewhere, something incredible is waiting to be known.”

Cărţile de SF te poartă în universuri ale căror legi ştiinţifice pot funcţiona la fel. Sau pot funcţiona diferit. Fiecare carte vine cu universul ei, acesta având setul lui de legi, stimulând imaginaţia, dorinţa de înţelegere şi curiozitatea către cunoaştere.

Lectură plăcută!

Bogdan Bati, pasionat de SF și scriitor SF

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *