Buta, fondator UNTOLD: ”Imediat se face un an de pandemie și nu avem măsuri concrete de sprijin pentru evenimente„

Categorii: Cooltura

Bogdan Buta, fondatorul celui mai mare eveniment muzical din România, UNTOLD Festival, a participat astăzi la un panel în cadrul Romanian Music Export Online.

El a explicat că industria de evenimente e puternic afectată de pandemie și e nevoie de sprijin urgent de la stat. De altfel marile festivaluri dezvoltate de echipa lui Buta nu s-au desfășurat în 2020, adică festivalurile Untold și Neversea dar și restul de mari festivaluri nu au avut loc pe fondul pandemiei Covid19.

”E o industric importantă cea a evenimentelor, cu mii de oameni implicați. Culturii nu i se acordă la noi de importanța cuvenită, ca în atâtea țări dezvoltare care sprijină. Imediat se face anul de pandemie de Românie (primul caz Covid 19 a aparut in 26 februarie 2020 n.r.) și nu avem măsuri concrete de sprijin, cu toată înțelegerea noastră. Am avut grupuri de lucruri, am propus diverse măsuri dar decizia nu a venit încă”, a explicat Buta.

Acesta a mai spus că ”în alte țări, în Occident, cultura și evenimentele au fost puse pe primul loc, a fost protejată ca bun național. S-au făcut studii și s-au dat granturi de susținere. S-au făcut studii pe 500-1000- 1500 de oameni, în săli, și s-a demonstrat că dacă se intră cu persoane testate și care să respecte minime măsuri de ingienă, nu e nici o problemă, se pot face evenimente. Așteptă măsurile promise de stat”, a spus Bogdan Buta, fondator Untold.

Colegii din echipa coordonată de Bogdan Buta au anunțat că cele două festivaluri, Neversea și Untold., vor avea loc în 2021.

Bogdan Buta, astăzi la panelul de la București

Romanian Music Export a fost creat ca un program promoțional ce identifică și susține artiștii români la început de drum, oferindu-le suport în creșterea carierei lor atât pe plan național, cât și internațional. Platforma își propune să aducă laolaltă artiști tineri, cărora le pune la dispoziție o scenă și vizibilitate, profesioniști ai industriei muzicale, directori de festival și public, având credința că muzica este acel liant universal care unește, vindecă și motivează.Platformă online care oferă îndrumare și suport artiștilor români pe timp de pandemie

Criticile artiștilor împotriva organizatorilor de…festivaluri!

Artişti, producători, manageri, tehnicieni, lucrători în domeniul artistic şi reprezentanţi ai companiilor de scenotehnică au fost de acord, într-o conferinţă de presă organizată luni online, că schema de ajutor de stat propusă de Ministerul Culturii este „un eşec total”, care nu ajută artistul direct, ci pe organizatorii de mari festivaluri. Tudor Chirilă, Daniel Klinger, Bogdan Nedelcu, Mişu Cernea, Răzvan Ailenei, Cristi Beiu au fost de părere că Ministerul Culturii nu este interesat de compensarea artiştilor şi lucrătorilor din sectorul cultural. „Artiştii au nevoie de compensare pentru evenimentele care nu au avut loc”, au spus toţi participanţii la discuţei. Prin actuala schemă de ajutor, „distribuitorii de cultură au ajuns actori principali”, a spus Chirilă. Mai multe despre aceste critici citiți AICI 

Pe de altă parte statisticienii așteaptă valul…3

Dezbaterea de azi poate vizionată mai jos:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.