„Ăștia nu sunt oameni!”. Cum e documentarul despre tragedia din clubul Colectiv

A 7-a

Luni a avut loc la Cinema Arta proiecția pentru presă a documentarului ”Colectiv” regizat de Alexander Nanau.

Acesta spune povestea de după incendiu, timp de un an.

Reporterul ClujulCultural.ro a vizionat documentarul.

Cifrele incendiului sunt dezastruoase: 27 morți și 180 răniți la Colectiv, 38 de morți după Colectiv. 65 morți în total. 

Documentarul #colectiv are aproape două ore.

Acesta începe cu scena incendiului din clubul bucureștean, în care în timpul unui concert metal al trupei românești Goodbye to Gravity se trece în câteva secunde de la o atmosferă tipică unui concert rock, la un film horror, înspăimântător, greu de privit. Filmul incendiului.

Un alt episod dur

După ce avertizorul de integritate, medicul Camelia Roiu, ”scurge” echipei de jurnaliști de investigație de la Gazeta Sporturilor, coordonată de redactorul-șef Cătălin Tolontan,  filmarea cu viermii colcâind pe un pacient la Spitalul de Arși din București, iese un scandal imens. În film apar imagini cu ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, discutând aplicat cu avertizorul de integritate Camelia Roiu la minister. Scena este profundă. Voiculescu încearcă să înțeleagă cum s-a putut întâmpla așa ceva, discută și schimbă impresii cu medicul care îi descrie SISTEMUL; „ La ăștia nu le pasă. Ăștia nu sunt oameni!” e concluzia ei. Șocant.

Documentarul va naște polemici, va fi și criticat, pentru ca are minusuri, va fi criticat pentru că urmărește poate prea puțin destinul supraviețuitorilor si focalizeaza poate prea mult pe ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu. I se va reproșa că îi face campanie electorală lui Vlad Voiculescu. De asemenea, ministrul clujean al Sănătății, de atunci,  primul de după Colectiv și înainte de Vlad Voiculescu, un tehnocrat, Patriciu Achimaș-Cadariu, director medical la Institutul de Oncologie ”Nicolae Chiricuță” din Cluj-Napoca, chirurg oncologic, iese prost din film, pe bună dreptate, fiind depășit de situație în urma scandalului dezinfectanților declanșat de investigația Hexi Pharma, marea lovitură de presă a cotidianalului Gazeta Sporturilor despre dezinfectanții diluați ca apa de ploaie.

Dar dincolo de orice documentarul arată dezastrul complet din sistemul de sănătate, care e strigător la cer. Nu cred ca s-au reparat multe în sistem din 2015, sau la minister, așa arată relatările presei centrale actuale.

Vedem și ce curaj imens are un avertizor de integritate, medicul Camelia Roiu.

Se vorbeste și despre serviciile secrete, despre rolul SRI și grupurile antagonice din servicii.

”E putred  90 la sută” spune în film ministrul Vlad Voiculescu despre… Ministerul Sănătății.

“Copilul dvs a murit dintr-o eroare de comunicare” se spune în altă parte unei mame îndoliate.

Un documentar foarte bun, dur,  necesar, care va face valuri și care arăta ce poate face și ce forță are jurnalismul de calitate, de investigație într-o țară coruptă si condusă de incompetenți, de la PSD (Bănicioiu/Piedone/Arafat) la tehnocrați (Achimaș).

Deseară vor avea loc două proiecții cu public ale filmului la Cinema Florin Piersic.

Revenim cu relatări.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *