”Scripcarul pe acoperiș”, musical renumit, pus în scenă la Teatrul Maghiar

Operă Teatru

Începând cu data de 21 februarie ora 19:00, Teatrul Maghiar de Stat pune în scenă musicalul Scripcarul pe acoperiș în regia lui Laszlo Beres.

Clujulcultural.ro a avut ocazia să vizioneze o secvență din repetiția actorilor, iar mai apoi regizorul Beres Laszlo alături de Kolcsar Peter (conducere muzicală, corepetitor), Jakab Melinda (Coregrafia) și o parte din actori printre care Bogdan Zsolt (Tevye/lăptarul) și Kato Emoke (Golde, soția lăptarului) au vorbit despre spectacol.

Regizorul Beres Laszlo a evidențiat chintesența poveștii din spatele spectacolului afirmând că: “Povestea este interesantă pentru că lăptarul după ce comunică cu Dumnezeu, se apropie de Dumnezeu. De asemenea, povestea punctează credința prin care te ridici mai puternic indiferent de lovitură primită. Ca om poți să trăiești fără credință, dar n-are rost”.

Totodată, Kolcsar Peter a vorbit despre muzica acestui spectacol care are în alcătuire un număr magic 7, dar a punctat și câteva detalii referitoare la importanța muzicii în acest spectacol.

„Degeaba este o piesă excelentă, dacă nu te înalți la nivelul muzicii. Am lucrat mult la acestă operă unde regizorul a avut imaginea, iar coregraful mișcările, iar eu am venit cu o idee care să amplifice aceste lucruri. În acest spectacol avem un sound special bazat pe numărul magic 7, pentru că avem 7 instrumente, acestea fiind: vioară, clarinet,trombon, contrabas, percuție, acordeon/clape și pian. Am rescris anumite piese fără să încălcăm copyright-ul muzicii din spectacolul original. ”

Coregrafa  Jakab Melinda a relevat rolul coregrafului și s-a arătat încântată de faptul că s-a reușit crearea unui grup.

„Pentru un coregraf  cele mai importante elemente sunt muzica, tema și ce spune regizorul, astfel toate aceste elemente duc la o regândire a stilului. Pentru acest spectacol m-am pregătit mult, am studiat pașii tradiționali și horele. Avem 30 de actori în acest spectacol și mă bucur că am reușit să facem un grup.”

De asemenea, actorul Bogdan Zsolt și actrița Kato Emoke au vorbit despre rolul lor în spectacol.

Bogdan Zsolt a precizat că:” Eu n-am fost zămislit din punct de vedere al vocii, dar am fost bucuros că am primit acest rol, cu toate că nu am simțit că intru în peisaj. Țin să-i mulțumesc Melindei că m-a ajutat să îmi fac treaba bine. Dacă m-aș apropia de rolul filmului pe care l-am văzut în studenție, m-aș simți mulțumit.”

Kato Emoke a ținut să evidențieze o discuție cu fiica ei, care a văzut interpretarea și care i-a transmis că pare desprinsă din acea epocă, fapt ce a bucurat-o. Aceasta a mai adăugat că: ”Îmi este drag acest rol tradițional și va fi o plăcere să jucăm pentru public.”

La final regizorul a mai adăugat că și-ar dori să vină  cât mai mulți studenți la spectacol, dar și membri ai comunității evreiești.

De amintit ar fi că spectacolul se joacă în limba maghiară.

Despre musical

Scripcarul pe acoperiș a avut premiera în anul 1964, pe Broadway, iar povestea se desfășoară în Anatevka, un mic sat ucrainean, la începutul anilor 1900. Comunitatea din Anatevka este una solidară, care respectă tradiția, în cadrul acestei societăți restrânse fiecare având un rol foarte clar definit, de la rabin până la pețitoare, sau Tevie lăptarul, care – alături de soția sa Golde și de cele cinci fiice – încearcă să supraviețuiască.

 Acest musical  vorbește despre viața unei familii evreiești, chinuită de constrângeri și dorințe, într-o epocă istorică turbulentă, dar mai ales despre o lume în schimbare și valori eterne, despre tot ceea ce înseamnă umanitate, familie, credință, comunitate și solidaritate.

Distribuție:

Tevye, un lăptar

ZSOLT BOGDÁN    

Golde, soția lui Tevye

EMŐKE KATÓ       

Tzeitel

CSILLA ALBERT   

Hodel

ANDREA VINDIS    

Hava  

ANIKÓ PETHŐ       

Shprintze

ZSUZSA TŐTSZEGI           

Bielke

TÍMEA JEROVSZKY         

Yente, o peţitoare

MELINDA KÁNTOR          

Lazăr Wolf, un măcelar

ATTILA ORBÁN     

Motel Kamzoil, croitor

PÉTER ÁRUS          

Shandel, mama lui Motel

CSILLA VARGA     

Percik, un student

LORÁND FARKAS 

Bunica Tzeitel

RÉKA ZONGOR     

Fruma-Sarah

RÉKA CSUTAK      

Rabinul

ERVIN SZŰCS         

Fiul rabinului

BALÁZS BODOLAI

Jandarmul

ÁRON DIMÉNY      

Fyedka

CSABA MAROSÁN

Sasha, prietenul lui Fyedka

GÁBOR VIOLA       

Avram, vânzătorul de cărți

RÓBERT LACZKÓ VASS 

Mordcha, cârciumarul

LORÁND VÁTA      

Nahum, cerșetor

ALPÁR FOGARASI

Yussel, pălărier

SZABOLCS BALLA

Precum și

TEKLA TORDAI, GIZELLA KICSID, ÉVA IMRE, ANDREA KALI, KINGA ÖTVÖS, JÚLIA LACZÓ, FERENC SINKÓ, ANDRÁS BUZÁSI, ELŐD BÁLINT, MÁTÉ ERDEI, GELLÉRT NAGY, KRISTÓF NAGY KOPECZKY, SZABOLCS ORBÁN, PÉTER VARGA, ÁRON WAGNER     

Muzicieni

ZOLTÁN BALÁZS GYENGE – VIOARĂ, LUPSA MARIUS – CLARINET, BOTOND FERENCZ TURÁK – TROMBON, ATTILA ANTAL – CONTRABAS, DOMOKOS CSERGŐ – PERCUȚIE, NORBERT SZÉKELY – ACORDEON/CLAPE, PÉTER KOLCSÁR – PIAN 

regia

LÁSZLÓ BÉRES

muzica

JERRY BOCK

scenariul

JOSEPH STEIN

versuri

SHELDON HARNICK

conducerea muzicală, corepetitor

PÉTER KOLCSÁR

decorul și costumele

CARMENCITA BROJBOIU

coreografia

MELINDA JAKAB

asistent de regie

EMŐKE BUCHMANN

asistent costume

GYOPÁR BOCSKAI

regia tehnică

RÉKA ZONGOR, ENIKŐ ALBERT

Programul Spectacolului:

 Vineri 21 februarie – ora 19:00

Miercuri 26 februarie-   ora 19:00

Miercuri 4 martie- ora 19:00

Miercuri  18 martie- ora 19:00

Vineri 27 martie- ora 19:00

Miercuri 1 aprilie-  ora 19:00

Sâmbătă 25 aprilie- ora 19:00

Biletele pot fi achiziționate de AICI

Text și foto de Cătălin Stroia, student, an 1, Jurnalism, UBB

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *