A murit academicianul Dumitru Protase

Categorii: Esenţial
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Academicianul și istoricul Dumitru Protase a murit astăzi la Cluj-Napoca. Avea 96 de ani.

Dumitru Protase s-a născut la 1 februarie 1926 în localitatea Mocod, județul Bistrița – Năsăud și a absolvit Facultatea de Istorie a Universității ”Babeș” din Cluj în anul 1950.

A fost profesor universitar la Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității ”Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca, membru de onoare al Academiei Române din anul 2003, arheolog.

A scris 17 cărți despre arheologia și istoria veche a României. În activitatea de cercetare s-a aplecat în special asupra istoriei Daciei romane şi postromane. Între lucrările şi studiile sale se distinge cartea în două volume „Autohtoni în Dacia” (1980, 2000).

Lucrarea sa „Riturile funerare la daci şi daco-romani” (1971) a primit Premiul „Vasile Pârvan” al Academiei Române (1974).

În 24 octombrie 2016, preşedintele României a conferit academicianului Dumitru Protase Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, „în semn de înaltă apreciere pentru întreaga sa carieră dedicată cercetării şi educaţiei, pentru excelenţa de care au dat dovadă lucrările sale de aprofundare a istoriei Daciei”

Înmormântarea va avea loc joi, 28 aprilie, în Cimitirul Central din Cluj-Napoca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.