Se împlinesc azi 94 de ani de ani de la nașterea lui Elie Wiesel, profesor, ziarist și scriitor evreu, puternică voce publică antitotalitaristă. Născut în România la Sighet (Maramureș), este laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 1986. A scris și publicat în limbile franceză, engleză, idiș și ebraică. A fost unul dintre supraviețuitorii Holocaustului, în lagăr s-a numit A-7713 (acesta era numărul său de deținut, tatuat pe braț), a luat parte la Marșul Morții (o acțiune criminală de strămutare a deținuților evrei). A fost eliberat de armata americană.
A considerat faptul că a rămas în viață un accident, cum s-a considerat, într-o anumită fază – care a ținut 10 ani, unul dintre supraviețuitorii Holocaustului care nu puteau vorbi despre atrocitățile prin care au trecut. Prima carte (245 de pagini în idiș) a publicat-o în urma unui interviu eliberator cu Francois Mauriac. A devenit un important și vocal martor al tragediei evreilor, activist pentru drepturile omului. A publicat 57 de cărți, dintre care cele mai importante au fost traduse și au văzut lumina tiparului și în limba română la Editura Hasefer în anii 2000, cunoscând ediții succesive la alte edituri.
Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, care îi poartă numele, îi duce mai departe moștenirea și „contribuie la rescrierea corectă a tragediei evreilor din România, se implică în diminuarea mesajului negaţionist pe spaţiul public”. În anul 1996 a fost numit membru al Academiei Americane de Artă și Literatură,, iar din anul 2001 a fost ales membru de onoare al Academiei Române. S-a stins din viață la 2 iulie 2016 în New York, Statele Unite.