Centrul Cultural Clujean deschide un Punct de Memorie Colectivă în comuna Vad

Actualitate Esenţial

În 30 martie, ONG-ul Centrul Cultural Clujean inaugurează în comuna Vad, județul Cluj, primul Punct de Memorie Colectivă din rețeaua România Remarcabilă. Este primul dintr-o serie de astfel de centre pe care Centrul Cultural Clujean le va inaugura în restul de 11 comune din România Remarcabilă.

Punctul de Memorie Colectivă este un spațiu expozițional în care se regăsesc înțelepciunea și bogăția culturală a comunității din Vad. Păstrătorii identității și frumuseții acestor locuri sunt chiar oamenii de aici. Aceștia au contribuit la formarea Punctului de Memorie Colectivă prin transmiterea orală a poveștilor, tradițiilor și ritualurilor, dar și prin donarea de obiecte folosite de ei din generație în generație.

Un loc care păstrează vii meșteșuguri, tradiții și elemente din peisajul rural (sunetul de coasă, mirosul de fân, de iarbă cosită). Prin intermediul ei, comunitatea din Vad transmite mai departe modurile în care a interacționat și interacționează cu lumea din jurul lor, dar și felul oamenilor de a trăi zi de zi.

Publicul va avea ocazia să descopere lucruri țesute, adevărate embleme ale mâinilor harnice, întinse pe garduri cu mândrie. Caii vor fi împodobiți cu zurgălăi și ciucuri colorați, iar la urechile și gâtul lor vor străluci zgărduțe de flori. Nu vor lipsi nici leocile cu șterguri înflorate agățate.

De asemenea o lucrare a artistului Alex Mirutziu, realizată anul trecut în comuna Vad, lucrare care vorbește despre viața comunității și patrimoniul cultural specific locului. Expoziția include elemente de scenografie, design de lumini și design de sunet.

Cele 3 spații expoziționale ale Punctului au fiecare o temă principală: Ritmuri – reflectă ritmul în activități precum coasa, sunetele animalelor sau muzica folclorică; Regimul firescului – găzduiește instalația artistică a lui Alex Mirutziu; Între două lumi – explorează aspecte legate de copilărie, din prezent și trecut. Printre exponate se află un costum confecționat de Părintele Arsenie din vechi sutane, pe care copiii îl folosesc pentru a speria turiștii și evidențiază adaptarea tradițiilor locale la schimbări contemporane.

Evenimentul începe la ora 12.00 în comuna Vad.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *