29.000 de euro pentru un volum omagial unicat cu poezii dedicate lui Ceauşescu

Actualitate Carte

„Floarea darurilor”, un volum omagial unicat de poezii manuscrise dedicate lui Nicolae Ceauşescu de 262 de poeţi şi care include şi un portret al dictatorului semnat de Corneliu Baba, va fi scos la licitaţie, cu preţul de pornire de 29.000 de euro, pe 21 septembrie, la Bucureşti, de casa Artmark.

Potrivit site-ului casei Artmark, volumul unicat „Floarea darurilor” va fi scos la vânzare în cadrul Licitaţia Memorabilia – Muzică şi Poezie, care va avea loc sâmbătă, 21 septembrie, între orele 11:30 – 13:00, la Athénée Palace Hilton din Bucureşti.

Licitaţia Memorabilia – Muzică şi Poezie din 21 septembrie şi Licitaţia Colecţiei George Macovescu, care va avea loc pe 22 septembrie (între orele 19:00 – 20:30, la Athénée Palace Hilton, Bucureşti), vor deschide „seria de evenimente marcante pe piaţa românească de artă în noul sezon”, spune Artmark.

Cele două licitaţii, care sunt definite de Artmark drept „un periplu de la Enescu la Iris, de la Eminescu la Dinescu, de la Tonitza la Câlţia”, cuprind peste 250 de loturi de artă plastică şi obiecte foarte rare de colecţie, majoritatea dintre acestea aparţinând scriitorului şi omului politic George Macovescu, ministru de Externe în guvernele Ion Gheorghe Maurer şi Manea Mănescu (1972-1978), dar şi preşedinte al Uniunii Scriitorilor (1978 – 1982).

Conform Artmark, obiectele tranzacţionate pe 21 şi 22 septembrie sunt obiecte de colecţie cu valoare muzeală, etichetate drept „rarităţi absolute”.

Între acestea se regăseşte şi „Floarea darurilor”, un volum omagial de poezii manuscrise, editat în exemplar unic de Uniunea Scriitorilor din România şi oferit cadou lui Nicolae Ceauşescu în 1974, cu prilejul alegerii în funcţia de preşedinte al Republicii Socialiste România. Preţul de pornire al licitaţiei pentru acest volum este de 29.000 de euro.

Lucrarea a fost realizată de Uniunea Scriitorilor condusă de Zaharia Stancu şi dăruită dictatorului Nicolae Ceauşescu cu ocazia sărbătoririi zilei de 23 august în 1974. Coperţile sunt din carton îmbrăcat în piele de culoare albastră, pe fiecare faţă fiind încastrată o placă din alamă atacată cu acid, cromată şi patinată. Decoraţiunea acestor plăci se prezintă sub forma a câte 12 scene în serii de şase, câte una pentru fiecare lună a anului. Secvenţele reprezintă momente din viaţa cetăţenilor patriei, sub conducerea Partidului Comunist. În interior, toate filele sunt fabricate din hârtie de lux, iar textele omagiale sunt olografe şi semnate de autori.

Potrivit Artmark, la chemarea Uniunii au răspuns 262 de poeţi, români, maghiari, germani, evrei, interesant de observat fiind faptul că în cuprinsul volumului apar atât scriitori de curte, cunoscuţi pentru dăruirea cu care cultivau cultul personalităţii dictatorului, cât şi oameni de litere mai puţin angrenaţi în acest sistem.

„Aceasta este cauza care i-a adunat pe Adrian Păunescu, Platon Pardău, Tiberiu Utan, Veronica Porumbacu, Zaharia Stancu, Victor Tulbure, Ion Cocora, Petre Got, Marin Gafton, Nicolae Dragoş, Grigore Hagiu, Eta Boeriu alături de Mircea Dinescu, Ştefan Augustin Doinaş, C.D. Zeletin, Marin Tarangul, Barbu Cioculescu, Marin Sorescu, Nichita Stănescu, Gellu Naum, Gabriela Melinescu, Nora Iuga, Ben Corlaciu, Ion Caraion iar enumerarea ar putea continua. Până şi un scriitor precum Teohar Mihadaş, cu ani grei de închisoare comunistă în biografia sa despre care a publicat după 1989 pagini remarcabile, nu a lipsit de la apel”, se spune în prezentarea volumului de pe site-ul Artmark.

Documentul reprezintă o „mărturie a istoriei compromisului”, mai spune Artmark, precizând că „special şi interesant în acest volum este şi elementul plastic de excepţie”: portretul lui Nicolae Ceauşescu pe prima pagină, desenat într-o tehnică mixtă (ceracolor, cărbune şi sepia) şi semnat de pictorul Corneliu Baba, cunoscut pentru dizidenţele sale artistice ulterioare.

De asemenea, în introducerea pe care a semnat-o, preşedintele Uniunii Scriitorilor de la momentul respectiv, Zaharia Stancu, spunea: „Poeţii României socialiste au caligrafiat această carte, cu flacăra şi cu vibraţia inimii lor, drept omagiu ce vi se aduce acum, când se împlinesc trei decenii de la marele act istoric al eliberării Patriei de sub dominaţia fascistă”. Lucrarea a fost editată într-un singur exemplar, mai spune Artmark.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *