„Secesiunea vieneză la Cluj” este o expoziție de fotografie menită să atragă atenția asupra unui curent venit de la Viena, după cum îi spune și numele, de altfel. Apărută în 1897, la Viena, după modelul secesiunii müncheneze din 1892, mișcarea a reunit mai ales artiști plastici, pictori, graficieni și arhitecți, care s-au rupt de tradiția istoristă, care domina în vremea respectivă în Europa și America de Nord. Secesiunea vieneză s-a coagulat în jurul lui Gustav Klimt, Joseph Maria Olbrich și Josef Hoffman, la care au aderat mai apoi și alți artiști.
La Cluj curentul a ajuns, după cum se poate vedea în cele câteva zeci de fotografii expuse, cu mare rapiditate în toate elementele sale. De la începutul secolului XX apar primele clădiri realizate în acest stil. Detaliile decorative specifice, feroneriile, sunt prezente în oraș. Clujenii vremii doreau să trăiască după noile norme estetice și utilitare, depășind ușor, fără să dărâme, deja prăfuitul baroc, opulentul rococo, biedermeierul greoi. Orașul se înnoiește neostentativ cu clădiri mai aerisite, cu spații mai puțin îmbâcsite, cu decorațiuni moderne și rafinate, pentru o lume în care apăruseră electricitatea și centralele ei, încălzirea centralizată, caloriferele, motoarele, automobilele.
Metalul, fierul forjat, preia roluri estetice de prim plan. Materialele de construcție se înnoiesc, betonul și cimentul permit o flexibilitate crescută și potențează creativitatea în materie de arhitectură. Secesiunea vieneză este instaurată pe deplin, armonizată cu clădirile mai vechi, și dă farmec și o utilitate mai suplă Clujului de la începutul de secol XX și până în zilele noastre. Fotografiile expoziției „Secesiunea vieneză la Cluj” dau seamă de asta simplu, direct, concis, fără artificii, poate tocmai în ideea că stilul acesta spectaculos nu necesită mari eforturi pentru a fi pus în lumină.
Expoziția lui Miklos Lazslo, curatoriată de Laszlo Horvat, poate fi vizitată în sălile din curtea Consulatului General al Ungariei din Piața Unirii. După ce ați vizitat-o, dați o raită prin Centru să vedeți clădirile pe viu, să admirați detaliile și să descoperiți chiar dumneavoastră alte frumuseți ale secesiunii vieneze la Cluj-Napoca. Frumuseți care nu sunt deloc puține.