O săptămână specială la UBB: la inițiativa Facultății de Sociologie și Asistență Socială a Universitatii Babes-Bolyai, joi, 12 octombrie, i se decernează titlul de doctor Honoris Causa renumitei antropoloage americane Katherine Verdery, iar vineri are loc o întâlnire la facultatea de Sociologie .
„Am admirat întotdeauna cărțile lui Verdery, care au deconstruit miturile moralizatoare și autoeroizante ale câmpului intelectual românesc, arătând – pe urmele lui Bourdieu – că lupta pentru prestigiul simbolic a funcționat chiar și sub totalitarismul comunist. A inoportunat atât intelectuali români care insistă asupra rolului benefic al naționalismului în cultura postbelică, cât și puriști ai „autonomiei esteticului”, care și-au făcut din lupta contra „ideologizării” câmpului cultural o rațiune principală.
Intelectualul român, zice K. Verdery, „a dorit și mai dorește, e firesc, să apară ca erou al unei povestiri despre Dreptate și Adevăr”, a scris criticul Alex Goldiș pe pagina sa de facebook.
Vineri, 13 octombrie, ora 10:00, în sala din spatele amfiteatrului, la sediul Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială din Mărăşti, va avea loc o întâlnire cu Prof. Univ. Dr. Katherine Verdery care va povesti despre experienţa ei de cercetător în România. Discuţia va fi moderată de Prof. Univ. Dr. Irina Culic. Sunt invitaţi să participe studenţii de la toate facultăţile şi specializările din UBB precum şi doctoranzi şi tineri cercetători. Katherine Verdery se află la Cluj pentru ceremonia de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa decernat de către UBB pentru contribuţia deosebită la cercetarea realităţilor sociale din România socialistă şi post-socialistă, dar şi la consolidarea sociologiei şi antropologiei sociale ca programe de studiu academic. Printre cărţile publicate de Katherine Verdery se numără ‘Compromis și rezistență. Cultura română sub Ceaușescu’ (1994) ‘Socialismul – ce a fost şi ce urmează’ (2003), ‘Viața politică a trupurilor moarte. Reînhumări şi schimbări postsocialiste’ (2006) Ţăranii sub asediu. Colectivizarea agriculturii în România 1949-1962 (Ed. Polirom, 2015).