Festivalurile se bazează pe voluntari. Unii se implică doar pentru a avea acces gratuit la eveniment, alții sunt dedicați experienței, muncii din spate și se simt parte din echipă.
În mulțimea de la Electric Castle, se disting două mâini pline de brățări colorate cu diverse sigle pe ele. Sunt ale lui Cosmin Ciortan care are 22 de ani, este student la UBB, fan Dinamo, iubitor de sarmale. Face voluntariat de la 16 ani fiind unul din categoria oamenilor care iubesc să se implice. Este bucureștean, dar a lăsat capitala și s-a mutat definitiv la Cluj, orașul unde, potrivit lui, oamenii sunt mai fericiți.
,,Fac voluntariat de prin 2010. Prima oară am făcut asta în București, la o revistă care mergea prin multe licee de acolo. Avea un tiraj de vreo 10.000 de exemplare pe ediție și eram un grup de 50-100 de oameni, elevi sau studenți și scriam. Iar revista apărea lunar. Și da, era voluntariat, făceai totul pro bono.”, spune Cosmin.
De voluntariatul de eveniment s-a apucat prin 2013, când a intrat pentru prima dată în Brigada de Voluntari:
,,Mă gândeam atunci că ăștia merg la concerte moca, nu mai dau bani mă distrez. Ăla a fost primul gând la mintea mea de atunci, de clasa a 12-a. După mi-am dat seama că nu e vorba doar despre a merge moca la un eveniment. E mai mult: cunoști oameni, afli multe povești, îți ocupi timpul. Decât să stau acasă să nu fac nimic, prefer să mă duc undeva la un eveniment ca voluntar. Îmi da așa un refresh.”
Voluntariat la Electric Castle face pentru a treia oară. Doar în primul an nu a ajuns. Era prins cu examenul de bacalaureat în București. Mai spune că pe atunci mulți nu știau, nu-și imaginau ,,cât de tare o să fie Electricul” pentru că nu era la fel de mediatizat cum este acum.
De experiențele din cadrul festivalurilor la care merge se bucură cât poate de mult. În a doua zi de festival, a prins un băț de la toboșarul trupei Enter Shikari, despre care spune că i-a plăcut foarte mult, chiar dacă genul de muzică de la Electric Castle nu-l definește în totalitate:
,,Ca muzică nu e exact pe filmul meu festivalul, eu prefer alte chestii, mai mult rock și metal. Dar ca activități, e foarte interesant. Sunt mulți oameni care vin, cunoști foarte multă lume în câteva zile. Ca voluntar te implici în multe lucruri, afli câtă muncă e în spatele unui festival, câte luni se lucrează pentru patru zile de festival. La Electric chiar se lucrează multe luni, nu știu cum e la alte festivaluri. De când am venit prima oară ca voluntar aici am zis că vreau să continui, atât cât îmi va permite și bugetul, și timpul.”, mai spune Cosmin.
Cea mai frumoasă amintire pe care o are de la Electric Castle este de acum noi ani, când a devenit cunoscut în festivalul din Bonțida:
,,Acum doi ani, în 2014, când am primit tricoul de voluntar mi-am scris pe spatele lui ,,Găsește-l pe Cosmin @electriccastle!” și am făcut mai bine de 100 de poze cu oameni care mă opreau și mă chemau lângă ei. În rest mulți oameni cunoscuți, multe beții pe la concerte! (râde)”
Din punctul lui de vedere, principalul avantaj atunci când faci voluntariat este că reușești să îți faci multe relații:
,,Cunoști mulți oameni, eu cel puțin am foarte mulți prieteni de la evenimente, voluntari și ei. Îți faci relații și asta contează foarte mult. Cunoști un fotograf, un agent de PR, un agent de pază. În plus, simți că lucrezi în festival, că ești o parte mică a festivalului. Dacă tu îți faci munca bine, știi că și tu ajuți ca evenimentul să iasă bine. Inițial poate te gândești că nu faci prea multe cu adevărat, dar chestia aia mică pe care o faci, contează. Dai o informație cuiva și știi că omul ăla a aflat de la tine ce avea nevoie. Te simți mai bine, ca om.”, povesteşte Cosmin.
Pe lângă voluntariat, Cosmin este student la Departamentul de Comunicare din cadrul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, UBB și este casier la Cinema Victoria. Studiază la Comunicare pentru că a crezut că i se potrivește, dar nu a venit din București la Cluj cu scopul de a face facultate:.
„Am plecat din București acum un an și trei luni, m-am mutat cu totul în Cluj. Dar nu am plecat cu ideea că vin să fac facultate. Am plecat pentru că voiam să scap de orașul ăla, să mă duc în altă parte în România și Clujul mi se potrivește.”, explică el.
Îi plac accentul de Cluj, oamenii faini pe care în București nu-i găsești, prețurile mai ieftine: ,,Lumea mi se pare mult mai fericită în Cluj, decât în București. Îți zâmbește pe stradă, nu auzi atâtea claxoane, te întreabă dacă ești ok. La București ești mereu încruntat, nervos pe ceva. Dar ceva îmi lipsește din București: că făceam foarte puțin până în Vamă.”
Despre părinți spune că s-au obișnuit cu ideea că el face voluntariat: ,,La început ziceau să nu mai merg, că nu fac niciun ban, că pierd timpul aiurea. Dar am facultate, job, fac voluntariat și nu prea am timp liber, asta-i drept! (râde)”.
La viitor nu se gândește prea mult sau prea în detaliu, dar i-ar plăcea să lucreze în domeniul de organizare de evenimente. Este conștient că trebuie multă muncă, mult stres și mulți bani pierduți la început, dar este convins că toate merită în final atunci când evenimentul iese așa cum îți propui i-ar lumea este mulțumită: ,,Dacă iese cum trebuie, sigur ai și un ban în plus în buzunar!”