VIDEO. Caz incredibil la Teatrul „Puck”. O actriță refuză de peste un an să urce pe scenă! S-a judecat și a fost reangajată!

Categorii: Actualitate, Teatru

Caz incredibil la Teatrul de Păpuși ”Puck” Cluj-Napoca. O actriță angajată, Laura Corpodean- Dumitrescu, refuză de peste un an să joace în spectacolele teatrului, a anuțat astăzi într-o conferință de presă, directorului teatrului, actorul și regizorul Emanuel Petran (în foto).

Inclusiv o premieră s-a anulat din această cauză săptămână trecută. Tensiunile sunt imense între actriță pe de o parte și colegii săi, și conducere pe de alta. S-a ajuns în instanță, după ce a fost dată afară apoi a dat teatrul în judecată și a câștigat fiind reangajată și și-a primit salariile retroactiv.

Colegii de la linia română a ”Puck” au scris un memoriu împotriva ei, în care critică comportamentul acesteia.

„Aduce grave prejudicii teatrului de păpuși,  tensionează și distruge imaginea teatrului și atmosfera”, au scris colegii acesteia.

Actrița refuză să urce pe scenă pentru că nu îi place spectacolul, spune directorul.

”Sunt de peste 24 de ani în teatru, în lumea teatrului,  ca actor și regizor. Ca actor am lucrat cu regizori imenși la Teatrul Național unde sunt angajat (postul este suspendat pînă Petran e director la Teatrul ”Puck).Așa ceva nu am mai întâlnit. E unic în România să fii actor și să nu dorești să urci pe scenă. Laura Dumitrescu e absolventă de studii dramatice, dar zice că e păpușar. E fals, nu are studii de păpuși și marionete dar cu toate acestea ea e angajată veche și a avut tot sprijinul meu. A dat ”Puck” în judecată, a câștigat o parte din procese, avem acum un apel cu ea. De un an de zile această actriță ia salariul degeaba, ea vine la repetiții și stă. Am fost obligat să îi pun dublură. A primit salariu, în timp ce artiștii independenți ”mor de foame”. Mi se pare strigător la cer”, a spus astăzi, vădit exasperat, directorul Emanuel Petran.

Acesta a prezentat presei clujene o „tonă” de documente oficiale, inclusiv deciziile instanțelor și memoriul colegilor actriței Laura Corpodean-Dumitrescu dar și o înregistrare video cu aceasta.

Ca să vă dați seama de stadiul relațiilor, actrița cu directorul se filmează reciproc în ședintele de lucru oficiale unde se discută despre spectacolele destinate copiilor!

La rândul său, și directorul Emanuel Petran, actor și regizor, aflat la finalul celui de al doilea mandat, adică în total 8 ani de directorat, are proces cu… Consiliul Județean, instituția finanțatoare, pentru că se consideră nedreptățit, fiind evaluat de o comisie a CJ cu o notă, sub 9, care i-ar fi prelungit automat maandatul pentru încă patru ani.

„Am fost mereu notat cu 9, 9,70, 9,80 chiar 10 acum am luat sub 9, evaluare a acelorași oameni. E ciudat. Mă consider nedreptățit și mă judec, sunt justițiabil, solicit instanței să dispună o nouă evaluare”, a spus Petran.

De asemena, PUCK are proces cu Amalia Pecican, o angajată mai veche a teatrului.

Iată o înregistrare video pusă la dispozițuia presei de teatrul „Puck” cu discuția dintre managerul Emanuel Petran (la acel moment prezent la repetiții la spectacolul anulat „Buzunarul cu pâine” în calitate de regizor) și actrița Laura Corpodean Dumitrescu:

Contactată în repetate rânduri de reporterul Clujul Cultural, actrița Laura Corpodean- Dumitrescu nu a răspuns la apelurile telefonice și la sms.

„În primul rând, spectacolele din programul Nocturne nu se încadrează în fișa postului meu. În al doilea rând, domnul manager spune mereu că eu am teatru dramatic ca formare profesională, nu teatru de păpușerie. Sunt argumentele sale. Refuzul meu de rol e un refuz pe care l-am anunțat în 2 noiembrie 2020. Refuzul de rol e un drept al actorului. Scrie în fișa postului că ai dreptul să refuzi un rol dacă este justificat. Din moment ce sunt angajată actor-mânuitor păpuși, este normal să mi se dea de lucru mânuire de păpuși și să mă adresez copiilor. Acest program de Nocturne, pentru tineret, se activează doar când vrea domnul manager să mă dea pe mine afară”, a declarat actrița Laura Corpodean pentru siteul generalist Transilvania Reporter.

 

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.