A VI-a ediție a Bienalei de Arhitectură Transilvania – BATRA 2023 va avea loc între 20 octombrie și 20 noiembrie, la Cluj-Napoca, Oradea, Baia Mare, Satu Mare și Alba Iulia, cu focus de evenimente în perioada 20 – 28 octombrie, conform unui comunicat de presă.
Evenimentul este organizat de Ordinul Arhitecților din România – Filiala Transilvania (OART), în parteneriat cu filialele OAR din Bihor, Satu Mare, Alba și OAR Nord-Vest, și cu sprijinul Ordinului Arhitecților din România (OAR).
În 20 octombrie, Bienala de Arhitectură Transilvania debutează, așa cum și-a obișnuit publicul, în Piața Unirii din Cluj-Napoca, cu vernisajul Expoziției BATRA 2023, care cuprinde toate lucrările înscrise, în această ediție de concurs, la cele 11 secțiuni principale.
În același cadru, vor fi vernisate și expoziția Concursului de Diplome BATRA 2023 și Expoziția Gala Bienalelor și Anualelor de Arhitectură. În paralel, în aceeași zi, va avea loc vernisajul expoziției principale și în celelalte patru municipii reședință de județ ale Filialelor partenere: la Oradea, în Piața Unirii, la Baia Mare, pe esplanada din fața Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, la Alba Iulia, în Piața Cetății, iar la Satu Mare, în centrul vechi.
Scopul ediției 2023 este reflectat de tema aleasă, ”(imp)ACT”, respectiv de credința organizatorilor că arhitectura are puterea să schimbe lumea. Partea dificilă este conștientizarea modalității în care se poate produce această schimbare și, mai ales, a felului în care această schimbare să fie în(spre) bine.
Peste 45 de evenimente se desfășoară în cadrul Bienalei de Arhitectură Transilvania, în cele 5 orașe, toate urmărind firul temei (imp)ACT. O parte dintre ele sunt evenimente în premieră, cum ar fi:
BIMact – organizat sub forma unui panou de discuții, cu un panel de invitați specialiști, evenimentul se dorește a fi lămuritor pentru cei care doresc înțelegerea și aplicarea principiilor Building Information Modeling. BIM permite coordonarea lucrului între arhitecti, inginerii de structuri și instalații pentru evitarea erorilor. Se poate astfel obține un proiect integrat la care au participat încă de la început toate părțile interesate;
Dezbatere de (imp)ACT – În evenimentul susținut de Iulius, autorități locale, arhitecți, specialiști din domenii conexe și publicul larg vor participa la o dezbatere cu privire la rețeaua verde-albastră metropolitană și rolul său în sistemul urban al localităților din lungul Someșului Mic;
Interferențe BATRA Arhitectură/Fotografie/Poezie – Evenimentul prezintă fotografiile și poeziile înscrise la cele două secțiuni speciale. Juriile acestor secțiuni vor dezbate împreună cu publicul și invitați din alte domenii ale artei felul în care arhitectura inspiră și pune în valoare artiștii.
În acest cadru, Darius Prodan, tânărul de 25 ani care a inițiat festivalul de teatru ”Curtea Artiștilor”, de la Zalău, va susține intenția de parteneriat și nevoia de sprijin din partea specialiștilor, pentru implementarea unui proiect cu impact major în comunitate: transformarea unui sit industrial într-un teatru și centru comunitar, proiect care a obținut deja sprijinul partenerului comun, Cemacon.
ACTgreen, eveniment susținut de Hexagon – o serie de prezentări pe tema inițiativelor verzi: Proiectarea azi în standard obligatoriu nZEB: moft sau nevoie? – prezentare de Marius Șoflete / Orașe sustenabile prin economie circulară – prezentare IRCEM / Prezentare proiect NET ZERO CITY, în care Cluj-Napoca este oraș pilot la nivel european în implementarea de strategii inovative pentru tranziția verde;
Someșul imaginar
Workshop ”Someșul imaginar” – În cadrul evenimentului „Somesul Inspirat,” 20 de elevi de la Liceul de Arte Vizuale “Romulus Ladea” din Cluj-Napoca, membri ai Comunității 156, și-au unit forțele pentru a pune în valoare malurile râului Someș. Sub îndrumarea profesorilor Diana Ianaciuc și Sergiu Georgian Mazerschi, acești tineri artiști au realizat intervenții creative peste fotografii din zone de pe malul Someșului. Lucrările rezultate vor fi prezentate, sub formă de printuri, cu o prezentare a proiectului ce va avea loc în data de 25 octombrie, la mushuROI.
Lansare platforma educațională ”Bine în culori” – realizată de Asociația Alfabetul Scripor, cu sprijinul Asociației ”Zi de Bine”, coordonată de Melania Medeleanu, și UniCredit Bank, și workshop de accesibilizare în arhitectură, susținut de Asociația Alfabetul Scripor;
Întâlnire cu NOI. ARHITECȚII – stagiarii și arhitecții înregistrați în ultimii 2 ani în OAR Transilvania vor fi întâmpinați în organizație într-un mod festiv, se vor cunoaște cu noii lor colegi și colaboratori implicați în conducerea și activitatea filialei; evenimentul, susținut de FDesign, își propune să consolideze sentimentul apartenenței în breaslă.
Evenimente de tradiție
Gala Bienalelor și Anualelor de Arhitectură – evenimentul susținut de Daisler Print House este unic în țară și a ajuns la a III-a ediție; reunește 9 bienale și anuale de arhitectură care au avut loc în România în perioada 2022-2023 și invită la dezbatere autorități locale, arhitecți, dar și publicul larg pe tema ”Impactul evenimentelor de tip bienală și anuală de arhitectură în calitatea mediul construit și în relația cu administrațiile locale”.
Conferința juriului BATRA 2023 – cei 6 membri ai juriului internațional (Michal Cohen, Vladimir Arsene, Marcel Smets, Daniel Fügenschuh, Arjan Dingste și Dévényi Sándor) vor susține prezentări în fața auditoriului prezent în sală, iar la final, vor răspunde întrebărilor publicului;
Consultanță de specialitate cu un arhitect – o invitație la dialog cu specialiști arhitecți pentru publicul larg;
Tururi ghidate cu temă de arhitectură – împreună cu ArtCrawl Cluj;
Atelier ”Premiul Copiilor” – realizat în parteneriat cu De-a Arhitectura;
Expoziția și susținerea concursului de diplome – evenimentul reunește toate proiectele de diplomă înscrise în concurs de absolvenți ai facultăților de arhitectură, lucrări ce au fost susținute în ultimii doi ani;
Workshop de comunticare vizuală – împreună cu specialiștii de la Beyond Visual Arts;
Lansări și prezentări de carte de arhitectură – ”Urbanism și urbaniști din Cluj”, de Vasile Mitrea și Lazăr Marian, și ”Foundations of Urban Design”, de Marcel Smets (membru al juriului BATRA 2023);
Program
Seria manifestărilor este completată de cele 7 expoziții găzduite, la Cluj-Napoca, de BATRA 2023:
Expoziția BATRA 2023 – Piața Unirii, 20 octombrie – 20 noiembrie
Expoziția Concurs de Diplome 2023 – Piața Unirii, 20 octombrie – 20 noiembrie
Expoziția Gala Bienalelor și Anualelor de Arhitectură – Piața Unirii, 20 octombrie – 20 noiembrie
Expoziția 10 ani de BATRA – blvd. Eroilor – 2 – 15 octombrie
Expoziția Noi. Arhitecții – blvd. Eroilor – 16 – 30 octombrie
Expoziția SHiLA / Sacred Spaces – mushuROI – 19 octombrie – 5 noiembrie
Expoziția Râul Someș – mushuROI – 19 octombrie – 5 noiembrie
Participarea la toate evenimentele BATRA 2023 este gratuită, iar pentru înscrieri, se pot accesa formularele din evenimentele create pe pagina de Facebook sau pe site la secțiunile conferințe și workshop.
Gala de decernare a premiilor BATRA 2023 și acordarea Opera Omnia
Sâmbătă, 28 octombrie, va avea loc Gala de Decernare a premiilor BATRA 2023, în cadru festiv. Ziua începe cu acordarea distincției Opera Omnia. Arhitectul Ioan Străjan va fi recompensat cu Opera Omnia pentru bogata carieră avută și pentru impactul semnificativ pe care munca și ideile sale le-au avut asupra dezvoltării orașului Alba Iulia.
Membrii juriului își vor susține conferința în fața publicului, iar apoi va avea loc decernarea premiilor BATRA 2023. Seara se încheie cu un concert susținut de trupa TNA (The New Architects), o trupă formată doar din arhitecți muzicieni.
Despre BATRA
A șasea ediție a Bienalei de Arhitectură Transilvania (BATRA) 2023 este organizată de Ordinul Arhitecților din România – Filiala Transilvania, în parteneriat cu filialele OAR din Bihor, Satu-Mare, Alba și Nord-Vest, și cu sprijinul filialei naționale a OAR. Evenimentul are loc în perioada 20 octombrie – 20 noiembrie, la Cluj-Napoca și în alte 4 orașe din țară (Oradea, Baia Mare, Satu Mare și Alba Iulia).
Bienala de Arhitectură Transilvania este o manifestare care face parte dintr-o serie de evenimente din cadrul programului OAR de finanţare a premiilor filialelor pentru arhitectură, pe bază de regulament propriu şi autonomie în organizare.