Începe Festivalul Naţional de Teatru. Au fost selectate 30 de producţii din România şi trei spectacole din străinătate

Esenţial Teatru

Festivalul Naţional de Teatru (FNT), a 33-a ediţie, începe vineri, 20 octombrie, la Bucureşti. Manifestarea teatrală de amploare va dura 11 zile şi va oferi publicului diverse spectacole şi evenimente legate de arta scenică.

Deschiderea oficială are loc la ora 17.00, în Foaierul Tapiserii al Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti,

Selecţia FNT33 include 30 de producţii de teatru din România şi trei spectacole din străinătate. În program sunt cuprinse şi dezbateri, conferinţe, expoziţii, evocări, lansări de carte de teatru, spectacole lectură, ateliere de creaţie, prezentări de instituţii şi proiecte culturale, întâlniri şi dialoguri cu artişti invitaţi, evenimente online, spectacole radiofonice, precum şi „FITS la FNT” – un focus asupra Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, ajuns anul acesta la ediţia cu numărul 30.

Echipa de curatori FNT 2023, formată din Mihaela Michailov, Oana Cristea Grigorescu şi Călin Ciobotari, a vizionat peste 150 de spectacole, cu premieră în stagiunea 2022-2023, realizate în teatre de stat şi teatre independente.

Curatorii au optat pentru creatori şi creatoare cu estetici diferite şi limbaje teatrale variate, alegând producţii pe care le-au considerat relevante pentru tema din acest an a Festivalului Naţional de Teatru: „FNT, laboratoarele sensibilului”. Ei s-au lăsat ghidaţi în alegere de aceste principii generale: calitatea de cercetare artistică a spectacolului; atmosfera de laborator teatral recognoscibilă, într-o formă sau alta, în produsul scenic finit; potenţialul de creştere a unor echipe teatrale; reprezentativitatea; componenta etică sau interesele publicului.

Astfel, spectatorii vor avea parte de producţii pe texte de autori autohtoni şi străini, semnate de directori de scenă cu experienţă sau mai tineri regizori – cu estetici diferite, montate în teatre, aflate în subordinea Ministerului Culturii, teatre finanţate de consiliile judeţene sau municipale, în teatre independente.

Programul spectacolelor şi al evenimentelor conexe din Festivalul Naţional de Teatru, ediţia 2023, poate fi consultat pe site-ul FNT

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *