Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei s-a redeschis! Prima expoziție e despre Blaga

Categorii: Esenţial

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT)  s-a redeschis astăzi, a declarat de puține momente, într-o conferință de presă, managerul acestuia, arheologul Felix Marcu.

Muzeul a fost închis din 2009 – 2013. Între 2013-2017 au avut loc expoziții temporare pe perioade scurte.

Anul 2018 începe la MNIT cu o expoziție cu corespondența poetului Lucian Blaga către Ion Breazu, care marchează redeschiderea MNIT, De asemenea, ne prezentăm cu o noua identitate vizuală și multe proiecte legate de Primul Război Mondial, Centenarul Marii Uniri. Clujul va fi capitala arhologiei românești în mai,  apoi în vară vin aici toți specialiștii care lucrează la proiectul Limesului roman și multe altele. Vrem o expoziție de bază la care să revenim în viitor”, a declarat directorul Felix Marcu.

Arheologul Felix Marcu, director MNIT

El a mai prezentat și un bilanț pe anul 2017 la MNIT. Noul logo este realizat de designerul Sorin Tîrt.

Centenarul Marii Uniri va fi marcat pe toată durata anului prin dezbateri, expoziții și evenimente speciale. Agenda anului include noi expoziții temporare, deschiderea de noi spații dedicate artelor performative și culturii alternative, dar și evenimente care aduc istoria României în fața specialișilor. În 2018, MNIT se va prezenta cu o nouă identitate vizuală, menită să apropie instituția de un public larg, modern și multicultural.

Noul logo al MNIT

Scopul principal al MNIT este redeschiderea expoziției permanente.

„Spații noi vom inaugura în vară”, a mai spus Marcu.

Expoziția dedicată corespondenței lui Blaga cu Ioan Breazu este din perioada când acesta a fost atașat cultural la Lisabona, a explicat curatorul ei. „Este foarte confesivă, privește diferite aspecte care îl interesau pe Blaga, aflat în străinătate”, a explicat curatorul Ioana Gruiță.

 

Iată ce spunea Felix Marcu când a preluat MNIT:

Schimbare de șefie la Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei. Arheologul Felix Marcu e noul director

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.