Uniunea Teatrelor din Europa, revoltată de criza de la Teatrul Maghiar

Actualitate Teatru

Uniunea Teatrelor din Europa (UTE) reacționează față de criză de la Teatrul Maghiar de Stat Cluj. 

Față de cele opt-zece premiere ale stagiunilor trecute, în stagiunea 2017/2018 teatrul riscă să pună în scenă doar trei dintre cele opt titluri anunțate din cauza unor tăieri drastice de buget. Dificultățile pun sub umbra incertitudinii și organizarea celei de-a șasea ediții a Festivalului Internațional de Teatru Interferențe.

Michal Dočekal, președintele Uniunii Teatrelor din Europa (UTE),  își exprimă îngrijorarea într-o scrisoare trimisă Ministerului Culturii și Identității Naționale, față de situația financiară critică cu care se confruntă Teatrul Maghiar de Stat Cluj, situație care se răsfrânge asupra programului artistic al instituției.

„Conducerea Uniunii Teatrelor din Europa (UTE) își exprimă îngrijorarea profundă privind insecuritatea financiară a Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca. Aceste teatru a fost votat să facă parte din UTE din 2008 datorită repertoriului său de calitate internațională. Am fost înștiințați că există o serioasă incertitudine asupra implementării celor 7-8 premiere preconizate în actuala stagiune, și că doar două – trei vor fi posibil să aibă premierea. Este convingerea noastră că drasticele tăieri de buget vor avea efecte asupra calității muncii și a existenței unuia din cele mai interesante teatre din Europa. Aceasta situație periclitează existența, pentru prima oară de la fondare, a festivalului internațional „Interferențe”, care a fost un model de cooperare între teatre, artiști și comunități. 

Teatrul Maghiar de Stat Cluj reprezintă România în Uniunea Europeană, și ar fi de dorit ca în anul în care România va prelua președinția Consiliului Europei, acest teatru care a contribuit la o excepțională imagine și glorie pentru cultura românească să fie în situația de a fi stabil și a-și continua remarcabilele proiecte în lume. Periclitând existența festivalului Interferențe Ministriul Culturii își periclitează reputația pozitivă în Europa și lume.

UTE consideră că e de resortul Ministrului Culturii să acorde atenție situației grele a Teatrului Maghiar Cluj, administrat de minister. Suntem încredințați că ministrul va lua măsurile necesare ca proiectele și activitatea teatrului să continue”, se scrie în scrisoarea semnată de Michal Dočekal, președintele Uniunii Teatrelor din Europa (UTE).

Dealtfel, și regizorul Tompa Gábor, director al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, a tras un semnal de alarmă în prima conferință  de presă din acest an, înainte de prima premieră,  dar și pe pagina sa de Facebook, de Ziua Mondială a Teatrului, în  martie.

Tompa Gabor: „E umilitor. Pe lângă sentimentul rușinii, ca director, mă încearcă și un fel de senzație de automutilare”

„Ziua Mondială a Teatrului- – – după aproape trei decenii în care a fost frecvent numit “ cea mai bună trupă de teatru de limba maghiară” sau “ cel mai bun teatru din România “ ( sic !!!); după peste 50 de premii naționale și internaționale- printre care 8 premii UNITER pentru Cel Mai Bun Spectacol al Anului; după ce a devenit în 2007 unul dintre cele 18 teatre membre – și singurul din România aparținând Ministerului Culturii!-al Uniunii Teatrelor din Europa, înființată de celebrul regizor Giorgio Strehler; după ce a reprezentat în întreaga lume cu cinste cultura de limbă maghiară din Transilvania și întreaga mișcare teatrală din România, contribuind la afirmarea valorilor multiculturale și a îmbunătățirii imaginii țării în lume, după ce Festivalul Internațional de Teatru Interferențe a adus la Cluj, în cele cinci ediții ale sale, multe dintre cele mai de seamă spectacole și personalități ale teatrului contemporan, fiind considerat printre cele mai puternice festivaluri din Europa, am ajuns astăzi în situația în care activitatea teatrului, care “sărbătorește” (!) 225 de ani de existență, să fie aproape paralizată. Subvenția pentru producții a fost decimată, suntem nevoiți, zi de zi, să anulăm unele proiecte chiar pe pragul startului și să renunțăm la altele din viitor, cu artiști de renume sau foarte tineri, invitați din țară și din străinătate pentru a împărtăși creația lor cu publicul clujean. Și Festivalul Interferențe din acest an se află sub semnul incertitudinii totale. E umilitor. Pe lângă sentimentul rușinii, ca director, mă încearcă și un fel de senzație de automutilare...Teatrul riscă să devină un abator al propriilor proiecte artistice. Dar se pare că nimic nu contează…Happy World Theatre Day!”, a scris reputatul regizor. Acesta activează la Teatrul Maghiar din Cluj din 1981, ca regizor, iar din 1990 devine director.

 În actuala stagiune a avut loc o premieră „Ilegitim” fiind preconizate încă șapte.

Îngeri în America I și II”  a fost realizat în 2017 ( din bugetul anului trecut), iar marea parte din  „Un roman cu contrabas”  tot în anul trecut, ca o creație “voluntară”, internă, cu un buget de 0 lei…”, a precizat Tompa Gabor pentru Clujulcultural.ro despre cele două spectacole jucate în primul trimestru 2018.

 

Citește și

Spectacol fără buget, prima premieră la Teatrul Maghiar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *