Spectacol fără buget, prima premieră la Teatrul Maghiar

Teatru

Teatrul Maghiar anunță premiera spectacolului Un roman cu contrabas, cu ocazia unei conferințe de presă, susținută de Paco Alfonsín, regizorul spectacolului, membrii distribuției și Gábor Tompa, directorul general al teatrului.

„E un spectacol fără buget sau cu un  buget low cost. Nu ni s-a mai întâmplat așa ceva în 28 de ani. Vine un an greu. Este și anul în care va avea loc o nouă ediție a festivalului internațional Interferențe. Nu avem nici o garanție că va fi festivalul, deocamdatî”, a spus Tompa Gabor.

 Despre spectacol:

Regizorul s-a referit apoi la premiera spectacolului Un roman cu contrabas, in prezența lui Paco Alfonsín.

„În lipsă de bani aducem spectacole cu buget redus sau chiar fără buget. Este extrem de trist. Dar acest spectacol este foarte bun”, a spus acesta.

„Am decis să îl facem în Sala Mare dar în format studio, pentru că e mai mare spațiu. Cele 80 de scaune pentru public sunt 80 de scaune folosite în alte spectacole vechi, le-am scos din depozit”, a explicat Carmencuta Brojboiu, scenograf.

Ce spune regizorul spanioul Paco Alfonsín,  de asemenea actor, un personaj foarte interesant, despre spectacolul  „Un roman cu contrabas”

„Cu mult timp în urmă, când am citit această poveste pentru prima dată, ea m-a impresionat într-un mod simplu și personal. Un alt personaj cehovian care nu-şi găsește locul… Îmi imaginam piesa pusă în scenă, în care eu îl interpretam pe Pitsikatoff… un om pierdut, într-o continuă căutare… aflat într-o eternă fermata… suspendat… cu părul lăsat să-i crească la întâmplare… și care își trăiește tristețea într-o pădure întunecată… sub un mic pod.

De-a lungul anilor, lângă aspectul personal s-a inserat cel pasional; pentru călătoria acestui Quijote supranumit Pitsikatoff, mi-am imaginat un spațiu teatralo-muzical. O lume fantastică, magică, populată de basme şi cântece, inspirată de imaginarele lumi ale lui Robert Wilson și de muzica viscerală a lui Tom Waits. Pasiuni contradictorii ale profesiei mele contradictorii şi a vieţii mele contradictorii.

Apoi a intervenit și cel de-al treilea „p”, aspectul politic, sub forma întrebărilor pe care le ridică dificultatea găsirii locului nostru, ca bărbați și indivizi, în societatea contemporană. Asemeni multora dintre personajele lui Cehov, suntem victime ale schimbărilor politice și sociale. În urma acestor gânduri, am decis ca evoluţia personajului feminin din acestă povestire să ia o altă direcție.

Toate aceste gânduri, trăiri, vise și-au luat avânt atunci când Teatrul Maghiar de Stat din Cluj mi-a oferit posibilitatea de a le transpune în planul realului. În felul acesta, scurta povestire despre un contrabas a căpătat o dimensiune personalăpasională şi politică. Evoluția unei povești care se bazează, după toți acești ani, pe complicitatea care s-a născut între generoasa familie maghiară și acest Quijote cu eterna sa fermata.

Sunt bucuros să fac această călătorie împreună cu dumneavoastră și vă rog să vă dați libertatea de a nu vă găsi locul.”.

Alfonsin, născut în Jerez, sudul Spaniei, dar care a lucrat în Marea Britanie, Franța, România, vine de 15 ani la Cluj.

„Am fost primit cu mare căldură aici, am fost sprijinit, încurajat. Tompa Gabor și echipa lui sunt întâi niște oameni solidari, niște profesioniști. Mă simt iubit efectiv, e extraordinar tot, mai ales că am lucrat cu un buget minimal, cu foarte puțini bani dacă nu chiar gratis. Orașul are un vibe minunat”, a spus acesta.

Premiera are loc pe 13 ianuarie, iar în 14 are loc o nouă reprezentație.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *