Un irlandez promovează turistic România printr-un festival ce are loc anual la Săpânţa

Esenţial

O nouă ediţie a  Festivalului Intercultural de Tradiţie Maramureşeană- „Drumul Lung spre Cimitirul Vesel” se apropie. Organizatorul, un irlandez, promovează turistic ţara noastră şi se mândreşte cu asta.

Pe 15 august toţi meşterii populari se întâlnesc la Săpânţa. Invitatul special, compozitorul Shaun Davey.

“Shaun Davey are acum 65 de ani. La 30 şi un pic de ani a devenit celebru pentru că a compus o simfonie cu un cimpoi irlandez. Asta era coloana sonoră pentru un film documentar.

Muzica lui este o muzică cu o distribuţie interesantă. Orchestra va avea 46  de muzicieni, un cor de bărbaţi de la teologie din Sibiu şi un cor de femei care fac parte din corul bisericii din Săpânţa. Shaun Davey a făcut muzica şi pentru “Călătoriile lui Guliver”. În seara de Sfântă Marie, orchestra şi Shaun Davey vor fi pe scenă”, a spus Peter Hurley, organizatorul festivalului.

 20 de meşteri populari vor fi prezenţi la festival, meşteri ce vor expune realizările lor, iar 15 dintre ei sunt chiar din Săpânţa. Vizitatorii vor avea ocazia să vadă cum se fac constumele tradiţionale, dar şi alte obiecte realizate de meşteri, vor mânca numai mâncăruri tradiţionale specifice zonei.

 

“Vor fi amenajate şi ateliere pentru meşteri care vor face şi demonstraţii, va fi şi mâncare tradiţională din Săpânţa, nu va fi miros de mici sau alte tipuri de mâncare decât cele tradiţionale. Acolo sunt femei bătrâne care şi astăzi fac cămăşi, sunt minunate. Este important să păstrăm aceste tradiţii”, a mai spus organizatorul.

 

Între 12 şi 14 august la Săpânţa vor avea loc vizite acasă la meşterii vestiţi ai Ţării Maramureşului, iar seara de 14 august se va încheia cu un concert în  Cimitirul Vesel intitulat “Vocile din Cimitirul Vesel”. Ziua de 15 august va aduce ateliere meşteşugăreşti pe pajiştea festivalului, muzică tradiţională şi concertul simfonic al lui Shaun Davey când vor interpreta un grup de 120 de muzicieni din România, Irlanda, Scoţia şi Spania.

DSCN0052
Irlandezul Peter Hurley, un organizator pasionat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De ce Săpânţa şi nu altă locaţie?

“Săpânţa este emblematic, este un simbol pentru toate satele din România. Sunt 12 mii de sate în România, Săpânţa este unul dintre ele, dar facem acest festival acolo pentru că un compozitor irlandez a creat o simfonie despre viaţa satului inspirat fiind de epitafurile din Cimitirul Vesel, acestea devin versuri pentru muzica lui. Şi această muzică se va pune în scenă în Săpânţa de Sfânta Marie”, spune Peter Hurley.

 

După cum a mai povestit acesta, toate lucrurile pe care compozitorul irlandez, Shaun Davey i le-a povestit despre Săpânţa l-au făcut să îşi schimbe impresia şi în curând avea să îşi dea seama că ceea ce face este ceva bun.

 

Fonduri greu de obţinut

Proiectul beneficiază de fonduri nerambursabile prin REGIO- Programul Operaţional Regional 2007-2013 şi îşi propune să promoveze satul românesc într-o manieră inedită. Proiectul derulat de Asociaţia Romanian Film Sector beneficiază de o valoare eligibilă nerambursabilă de 734.229,88 lei, iar contractul de finanţare a fost semnat în luna august 2012 cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului.

 

“Primul an de festival a costat 150.000 de euro. Am scris un proiect pentru finanţarea de la minister, dar am făcut un proiect varză. Am plecat acasă cu coada între picioare şi mi-am zis că trebuie să îl susţin singur, am insistat cu proiectul şi am revenit, iar în 2012 am reuşit să semnăm contractul. Pe parcursul celor 4 ani am învăţat multe lucruri şi m-am întâlnit cu foarte mulţi oameni. Noi vrem să punem în aplicare tot ce am învăţat pentru a realiza un eveniment autentic cât putem. Finanţarea de la minister acoperă o parte din cheltuieli, ceea ce ţine de România. Pentru invitaţii de aici şi ce realizăm aici, pentru invitaţii din afara ţării am primit diferenţa de bani prin sponsorizare de la o companie de mezeluri din România. În acest an, festivalul ne costă cam 220.0000 de  euro”, a povestit Peter Hurley, organizatorul festivalului.

 

Întrebat dacă a fost contactat de vreun primar care să îl ajute în îniţiativa sa, Peter Hurley a stat ceva vreme pe gânduri, iar apoi a răspuns scurt: ”Am avut multe strângeri de mănă”.

DSCN0055

Locuitorii din Săpânţa, protagonişti într-un film documentar

Peter Hurley povesteşte că în urma acestui festival se vor realiza două filme. Unul dintre ele va reda pregătile, desfăşurarea evenimentului în sine, iar cel de-al doilea, va fi un documentar despre călătoriile lui Shaun Davey.

 

“Săptămâna trecută ne-am întâlnit la ei acasă, am filmat o parte din filmele ce le vom face. Vor fi făcute două filme. Unul va fi cu momente de la festival, pregătirea lui, iar al doilea despre călătorile lui Shaun Davey, îl vom urmări pas cu pas până la Săpânţa, vom filma şi de la repetiţiile corurilor şi tot concertul”, a mai spus Peter Hurley.

 

Un irlandez face pentru România ce puţini români fac

 

“În 1994 am venit în România să pornesc o afacere. Am descoperit că voi sunteţi altfel, aici este foarte dificil şi totul e posibil şi istoria voastră este interesantă, sunteti un popor latin, sunteţi copii ai Carpaţilor. Sunt o persoană încăpăţânată şi nu mă las cu cât mai mult am înaintat cu atât am primit dovezi că nu fac ceva greşit. Merită tot efortul, a mai spus irlandezul Peter Hurley.

Festivalul „Drumul Lung spre Cimitirul Vesel” – Festival Intercultural de Tradiție Maramureșeană va avea loc în perioada 14-16 august la Săpânţa.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *