Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este implicată în trei proiecte de constituire a unor „campusuri duale”, pe care Ministerul Educației a anunțat că le va finanța: (1) în Reșița (proiect coordonat de Primăria municipiului Reșița, care a oferit terenul – https://expressdebanat.ro/vezi-cum-arata-viitorul-campus-dual-de-la-resita/), (2) în Sfântu Gheorghe (proiect coordonat de Primăria municipiului Sfântu Gheorghe, care a oferit terenul – https://weradio.ro/la-sfantu-gheorghe-va-fi-construit-un-campus-liceal-si-universitar-pentru-invatamantul-dual/) și (3) în Cluj-Napoca (proiect coordonat de USAMV, care a oferit terenul).
Fiecare dintre aceste campusuri va fi susținut cu aproximativ 21 de milioane de euro, proiectele vizând realizarea unor construcții (săli de curs/laboratoare cu aparatură performantă/zone de cazare/cantină/zone de recreere etc.), dotări și formare de resursă umană pentru învățământ dual dedicat elevilor și studenților.
„Aceste proiecte reprezintă o șansă pentru o adevărată inovare în educație conectată la realitățile europene și satisfăcând nevoile comunităților locale”, afirmă prorectorul responsabil pentru extensii universitare și învățământ netradițional, prof. univ. dr. Markó Bálint, care a coordonat din partea UBB cele două proiecte de campus dual la Reșița și Sfântu Gheorghe, adăugând că „aceste campusuri duale moderne, unde educația universitară se va realiza cu implicarea majoră a angajatorilor, le oferă studenților șansa de a-și desfășura în mare parte studiile într-o manieră integrată, la angajatori. În jurul acestor campusuri se vor dezvolta adevărate ecosisteme de inovare care vor ajuta comunitățile locale. Caracterul multicultural al UBB se va manifesta și în cadrul acestor campusuri, așadar la Sfântu Gheorghe vom dezvolta în premieră și programe de studii în sistem dual în limba maghiară, alături de cele în limba română. Iar în construcția programelor duale vom utiliza experiența acumulată la partenerii noștri din alianța europeană EUTOPIA, de exemplu Universitatea din Warwick și alții”.
Rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, subliniază importanța proiectelor asumate de Universitatea Babeș-Bolyai în direcția învățământului dual.
„Ca universitate globală, UBB nu are învățământul dual ca element cheie în arhitectura sa academică, dar este o dezvoltare adițională și complementară importantă pe care ne-am asumat-o pornind de la prerechizite puternice în UBB (specializări de top care se pretează și învățământului dual sau relației cu acesta) și în contextul noilor politici naționale și europene. Dacă în Cluj-Napoca implicarea UBB în învățământul dual este una mai mult adițională și complementară demersului academic principal de tip „world-class”, în extensiile proprii implicarea, în urma discuțiilor cu autoritățile locale, este una complet strategică, pe linia industriilor emergente/ingineriei/tehnologiei/turismului sustenabil (în principal, dar nu numai) la Reșița și pe linia serviciilor de ospitalitate/sănătății/industriilor emergente (în principal, dar nu numai) la Sfântu Gheorghe. Cu siguranță dezvoltările vor fi extrem de importante pentru Reșița și Sfântu Gheorghe, UBB onorându-și de asemenea misiunea academică asumată acolo și completându-și astfel în extensii profilul academic „world-class” cu o componentă duală, adițională și complementară, importantă în lumea de astăzi. Sper să putem coordona rațional aceste campusuri cu altele aflate în regiune, pentru o dezvoltare cumulativă complementară. În fine, în acest context trebuie să mulțumesc autorităților locale pentru parteneriatul principal și strategic cu UBB (UBB este singura și, așadar, cel mai important actor universitar în cele două campusuri din Reșița și Sfântu Gheorghe) și autorităților naționale (Guvernul României, Ministerul Educației) atât pentru formularea, în final, a unui ghid corect, care a stimulat o competiție de calitate (nu eligibilități/punctaje discriminatorii), cât și pentru decizia de a susține toate campusurile de calitate, în acord cu angajamentul major din noua lege a educației”, declară rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.
UBB atrage noi cercetători de top din străinătate în UBBMed – din nou cei mai mulți între universitățile din țară
Șase noi proiecte de cercetare au fost câștigate prin Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) de cercetători internaționali, în calitate de coordonatori, în colaborare cu grupuri de cercetare din UBB și din străinătate, cele mai multe câștigate de o instituție din țară în această competiție din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al României (Componenta 9: Suport pentru Sectorul Privat, Cercetare, Dezvoltare şi Inovare, Iniţiativa 8: „Dezvoltarea unui program pentru atragerea resurselor umane înalt specializate din străinătate în activități de cercetare, dezvoltare și inovare”). Fiecare din aceste proiecte este finanţat cu aproximativ 1,2 milioane de euro, pe o perioadă de 30 de luni. Aceste șase noi proiecte se alătură celor 12 proiecte (granturi) de 1,4 milioane de euro fiecare câştigate în prima etapă a acestei competiţii din luna iunie 2023 (cele mai multe câștigate de o instituție din țară în această competiție).
Proiectele se încadrează în noul demers UBBMed, acoperind teme de vârf în științele sănătății/biomedicale:
- Szagda Agnieszka Sorokowska, cu tema „Scented Pathways: Unveiling the Relationship of Microbiomes with Olfactory Abilities and Psychological Well-being”;
- László Poppe, cu tema „Renewable Enzyme Immobilization”;
- Evamarie Hey-Hawkins, cu tema „Targeted Tumor Therapy with Multifunctional Platinum (IV)-Drug Conjugates (T3-Pt)”;
- Joana Braga Pereira, cu tema „A Multimodal Brain Connectivity Marker for the Early Detection of Alzheimer’s Disease”;
- Jürgen Brem, cu tema „Exploring bacterial protein-protein interactions for antibiotic research”;
- Philipp Kanske, cu tema „Neural Mechanisms of Trauma-related Psychopathology in High-risk Populations: A Multi-method and Prospective Investigation into the Roles of Social-affective and Social-cognitive Processes”.
Aceste proiecte vor fi implementate în UBB, prin colaborare directă cu cercetători din diverse colective, centre şi institute de cercetare ale UBB, contribuind la dezvoltarea unor noi teme şi direcţii de cercetare sau la consolidarea celor deja existente în UBB.
„Mă bucur să văd că și în această competiție UBB rămâne principalul atractor din țară pentru cercetătorii de vârf la nivel internațional, mai ales în noile programe (UBBMed) și în domeniile de vârf ale științei actuale, așa cum au fost de altfel și celelalte 12 proiecte câștigate în 2023. Trebuie să felicit și ministerul de specialitate (al cercetării) pentru efortul de a organiza competiția la timp și sper să-și recupereze bugetul anunțat inițial”, afirmă rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.