Tudor Chirilă a vorbit despre un caz de shaming la Facultatea de Teatru și Film de la UBB

Teatru

Actorul Tudor Chirilă a scris pe Facebook despre cazul unei studente de la Facultatea de Teatru și Film a UBB Cluj care a renunțat la studii pentru că a refuzat să se dezbrace în pielea goală la un exercițiu de desensibilizare. Cunoscutul actor si cântăreț spune că se cunosc multe cazuri de acest gen în lumea filmului și teatrului și propune o dezbatere pe această temă cu cei care activează în lumea artistică.

”După momentul Viorica Vodă de la Premiile Gopo, actrița care a denunțat practicile de avansuri sau hărțuire sexuală din industria filmului cu care s-a confruntat după momentul Filantropica, am scris că poate acel “coming out” ar putea deveni un prilej pentru o dezbatere mai largă care sa includă și practicile din universități sau teatre unde este de notorietate că profesori, regizori sau oameni în poziții de putere solicită favoruri sexuale în schimbul garanției “ascensiunii profesionale” sau pur si simplu pentru că se află în această intimidantă ipostază. Am spus că știu de un caz real al unei studente care a trebuit să plece de la facultatea de teatru din Cluj după ce a fost stigmatizată pentru simplul fapt că nu a vrut să se dezbrace la clasă într-un exercitiu de “dezinhibare”, exercițiu prin care a trecut și grupa mea, la vremea ei. În multe comentarii eram întrebat de ce nu dau nume sau de ce nu devoalez eu însumi aceste cazuri sugerându-mi-se ca tăcerea mă face părtaș sau complice cu abuzatorii.

Lucrurile nu sunt atât de simple.

Cum aș putea să decid eu pentru cineva? Ce drept am să violez dreptul la intimitate al altei persoane? Cine sunt eu să mă substitui unei victime traumatizate, poate, și cum aș putea eu să apreciez când e momentul ca povestea acelei persoane sa fie facută publică? Simplul fapt că știu nu mă îndreptațește să calc în picioare voința, demnitatea sau dreptul la intimitate al cuiva.”

Reamintim că recent o echipă de studenți la jurnalism la UBB au reușit o anchetă în care șase studente la Facultatea de Teatru și Film a UBB Cluj au acuzat ca au fost hărțuite. Cei doi acuzați au demisionat.

Puteți vedea investigația aici:

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *