Trilogia Transilvană de Miklós Bánffy, lectură publică şi film documentar la Casa TIFF

Actualitate Clio

Consulatul General al Ungariei Cluj-Napoca şi Centrul Cultural German vă invită la lectura publică în limbile română şi germană a „Trilogiei Transilvane” de Miklós Bánffy, precedată de un film documentar de 20 de minute despre viaţa autorului. Evenimentul are loc vineri, 28 faberuarie, ora 18.00, la Casa TIFF (str. Universităţii nr. 6) şi este cu intrare liberă.

Invitaţi:

Andreas Oplatka (Traducere în germană)

Marius Tabacu (Traducere în română)

Ernest Wichner (Moderator)
Miklós Bánffy este un nume emblematic în contextul istoriei adesea tumultoase şi schimbătoare a Transilvaniei. Politician, om de cultură, latifundiar, grafician şi scriitor – influenţa lui s-a făcut simţită în toate domeniile, în special în Cluj-Napoca, locul unde s-a născut şi care i-a determinat soarta. Cu ocazia a 140 de ani de la naşterea lui Miklós Bánffy, Consulatul General al Ungariei din Cluj-Napoca organizează o serie de evenimente dedicate persoanei sale, atât ca politician cât şi ca personalitate care s-a străduit să menţină un echilibru între diferitele comunităţi etnice din zonă. Romanele care compun trilogia, nelipsite de critică la adresa politicii maghiare a acelei vremi, sunt o adevărată moştenire a timpului şi o fereastră spre o altă lume.

Lectura primului volum din Trilogia Transilvană va fi bilingvă, în română şi germană.
Discuţia ulterioară se va desfăşura în prezenţa lui Andreas Oplatka, Marius Tabacu şi a expertului Ernest Wichner, directorul Literaturhaus Berlin şi un bun cunoscător al operei lui Miklós Bánffy.

Banffy-plakat
În deschiderea serii va fi difuzat un film documentar despre viaţa lui Miklós Bánffy: „A Griff, a Dámvad és a Varjú” / „Grifonul, Cerbul lopătar şi Cioara” de Kata Oláh. Filmul este în maghiară cu subtitrare în limba engleză.
Andreas Oplatka s-a născut în anul 1943 la Budapesta iar in 1956 s-a mutat în Elveţia. A studiat germanistică şi istorie la Zürich şi Viena. În anul 1968 a devenit redactor al departamentului de politică externă al publicaţiei Neue Zürcher Zeitung, iar ca şi corespondent a lucrat la Stockholm, Paris, Moscova şi Budapesta.
Ernest Wichner s-a născut în anul 1952 în Banat. După absolvirea studiului de germanistică la Timişoara si a activităţii concomitente în gruparea anti-regim a emigrat în 1975 la Berlin. Este membru al PEN-Zentrum Germania şi trăieşte la Berlin unde activează ca autor, critic literar, traducător şi editor. Din 2003 este directorul Literaturhaus Berlin.
Marius Tabacu, născut în anul 1952, a studiat pian la Academia de Muzica “Gheorghe Dima” din Cluj. Este pianist, regizor de filme documentare, traducător, iar începând din 2007 se află la conducerea Filarmonicii de Stat “Transilvania”.

2 thoughts on “Trilogia Transilvană de Miklós Bánffy, lectură publică şi film documentar la Casa TIFF

  1. Buna ziua,

    As dori sa cumpar aceasta carte in limba româna, ati putea va rog, sa imi indicati daca exista si o modalitate de a o obtine.

    Va multumesc.

    Cu stima,

    Raluca Rusu

    1. Buna ziua, doamna Raluca,
      din pacate inca nu s-a publicat. E tradusa, predata la editura dar nu e tradusa!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *