Trei proiecte ale unor artişti români, la Bienala Internaţională de Artă de la Veneţia 2022

Categorii: Actualitate, Vizual
Etichete: bienala, expozitie

Trei proiecte ale unor artişti români, Adina Pintilie, Alexandra Pirici şi Eugen Raportoru, susţinute de Institutul Cultural Român, vor fi prezente la cea de-a 59-a ediţie a Bienalei Internaţionale de Artă de la Veneţia, care îşi va deschide porţile pentru vizitatorii din întreaga lume pe 23 aprilie, conform News.ro.

„Artiştii români sunt apreciaţi pe plan internaţional la cel mai înalt nivel, iar ICR le este alături, sprijinind trei proiecte diferite care vor fi prezentate la Bienala de Artă de la Veneţia”, a declarat preşedintele ICR, Liviu Jicman.

Expoziţia „Tu eşti un alt eu – O catedrală a corpului” aparţine artistei şi regizoarei Adina Pintilie şi va avea vernisajul în data de 21 aprilie, la Pavilionul României din Giardini della Biennale, la ora locală 17.15.

Evenimentul va fi urmat de vernisajul instalaţiei de realitate virtuală găzduită de Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică din Veneţia, programat în data de 22 aprilie, începând cu ora 16.00.

Desemnată să reprezinte România la această importantă manifestare culturală în urma concursului organizat de Institutul Cultural Român, Ministerul Culturii şi Ministerul Afacerilor Externe, expoziţia Adinei Pintilie va putea fi vizitată de public în perioada 23 aprilie – 27 noiembrie.

Proiectul „Tu eşti un alt eu – O catedrală a corpului”/„You Are Another Me-A Cathedral of the Body” este curatoriat de Cosmin Costinaş şi Viktor Neumann şi reprezintă noua etapă a procesului de cercetare, în mai multe limbaje şi discipline artistice asupra intimităţii şi corporalităţii, iniţiat de Adina Pintilie în 2010 şi manifestat public într-o fază anterioară, în domeniul cinematografic, cu lungmetrajul „Touch Me Not”, din 2018.

Principalul spaţiu expoziţional din Giardini della Biennale găzduieşte o instalaţie video, formată din nouă canale cu o durată de 45 de minute, care este recomandat să fie văzută în întregime. Aceasta este construită în jurul comunităţii de colaboratori ai artistei, ce provin din ţări, generaţii şi medii diferite: performerii Hermann Müller şi Dirk Lange, activiştii pentru drepturile persoanelor cu dizabilităţi Christian Bayerlein şi Grit Uhlemann, actriţa şi profesoara de actorie Laura Benson, activista transgender Hanna Hofmann, cărora li se alătură şi Adina Pintilie. În diferite configuraţii, protagoniştii explorează împreună intimitatea, relaţionând prin conversaţie, grija faţă de celălalt, dans sau atingere. Astfel, „Tu eşti un alt eu” lucrează cu corpuri care sunt tandre unul faţă de celălalt, corpuri ce îşi oferă sprijin reciproc în procesele de autodescoperire, corpuri care le fac pe celelalte să se simtă dorite şi atrăgătoare, corpuri care acceptă conflictele în relaţiile lor ca modalitate de a-l înţelege pe celălalt, ca pe sine însuşi.

Pavilionul României este împărţit în două zone diferite, dar complementare: spaţiul mai întunecat şi mai mare invită la procese individuale de autoreflecţie printr-o porozitate a ecranului dintre protagonişti şi public. O încăpere mai mică, de această dată luminoasă, face referire la spaţiul de autodescoperire colectivă şi restaurativă din „Touch Me Not” şi îi expune pe vizitatori unul celuilalt.

Al doilea proiect sprijinit de Institutul Cultural Român la Bienala de la Veneţia este „Encyclopedia of Relations”, al artistei Alexandra Pirici, care va face parte, alături de peste 200 de artişti din toată lumea, din expoziţia principală a Bienalei, numită „The Milk of Dreams” şi curatoriată de Cecilia Alemani.

„Encyclopedia of Relations” reprezintă o acţiune performativă continuă bazată pe întrupări ale relaţiilor colective în biologie şi botanică, susţinută de şase dansatori. Coregrafia va fi prezentată în Pavilionul Central din Giardini pe durata celor şapte luni ale Bienalei.
Un eveniment colateral al ediţiei de anul acesta a Bienalei Internaţionale de Artă de la Veneţia este proiectul „Eugen Raportoru: The Abduction from the Seraglio and Roma Women: Performative Strategies of Resistance”, curatoriat de Ilina Schileru şi comisionat de European Roma Institute for Arts and Culture (ERIAC). Vernisajul va avea loc vineri, 22 aprilie, ora 18.00 (ora locală), iar pentru public evenimentul va fi deschis în perioada 23 aprilie – 27 noiembrie, la Palazzo Loredan, sediul uneia dintre cele mai importante instituţii de cultură din Veneţia: Istituto Veneto di Scienze, Lettere ed Arti.

Proiectul „Eugen Raportoru: The Abduction from the Seraglio and Roma Women: Performative Strategies of Resistance” cuprinde expoziţia cu lucrări de pictură şi instalaţii in situ cu titlul „The Abduction from the Seraglio” / „Răpirea din Serai” şi alte evenimente conexe grupate sub titlul „Roma Women: Performative Strategies of Resistance”, difuzate în cadrul Pavilionului şi, parţial, pe site-ul ERIAC.

Printre evenimentele difuzate pe site-ul ERIAC, pot fi urmărite performance-urile „The Best Child in the World”, susţinut de Alina Şerban, „Undoing the Archive of Persecution+Reconstituting Romani Women’s Subjectivity”, susţinut de Ioanida Costache, şi „Healing Rituals”, interpretat de Mihaela Drăgan & Giuvlipen Theatre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *