Trei expoziții noi la Muzeul de Artă

Vizual

Muzeul de Artă Cluj-Napoca organizează, în perioada 16 mai-3 iunie 2018, expoziția de pictură a artistului Árkossy István.

 Vernisajul expoziției va avea loc miercuri, 16 mai 2018, de la ora 18:00, la sediul Muzeului de Artă Cluj-Napoca, în prezența artistului.

La eveniment vor lua cuvântul: Lucian Nastasă Kovács, managerul muzeului; E.S. Mile Lajos, consulul general al Ungariei la Cluj-Napoca; Bannner Zoltán, istoric de artă; Szücs György, directorul adjunct-științific al Galeriei Naționale Maghiare și Iakob Attila, istoric, curatorul expoziției

Árkossy István s-a născut în 1943 la Cluj-Napoca și a terminat studiile la Institutul de Arte Plastice Ion Andreescu, secția grafică, unde, sub îndrumarea lui Feszt László, în 1966, și-a prezentat lucrarea de licență. Încă de pe vremea studenției, a dezvoltat relații strânse cu redacțiile și editurile transilvănene unde lucrările grafice și ilustrațiile sale au fost publicate în mod sporadic. După terminarea studiilor, a devenit colaborator al săptămânalului de literatură și critică Utunk unde, pe parcursul a două decenii, cu frecvență săptămânală, s-a ocupat de sarcini artistice și culturale din mediul transilvănean. Pe lângă acestea, pe parcursul anilor care au trecut, a creat identitatea grafică a mai multor produse din presă. În 1971, intră în posesia presei de gravură a artistului Nagy Imre din Zsögöd, și începe să își creeze lucrările prin proceduri de multiplicare grafică; inițial alb-negru, mai târziu cu imprimate mai colorate, va deveni o prezență la expozițiile județene și naționale. Datorită activității sale din redacție și în primul rând a colaborării strânse cu editura Kriterion, aproape 300 de volume au trecut prin mâna lui. În 1982, în cadrul unei expoziții la Cluj, prezintă pentru prima dată lucrări de pictură. Din 1986, împreună cu familia, trăiește și își desfășoară activitatea de artist liber profesionist la Budapesta.

 Pilonul principal al creației sale artistice a fost întotdeauna desenul figural impregnat de un conținut spiritual adânc, rămânându-i fidel acestui stil până în ziua de azi, astfel,  caracteristica picturii sale este dată de faptul că aceasta conține accente grafice. Artistul a participat și participă în mod consecvent la expoziții naționale și bienale internaționale. Este membru al mai multor organizații profesionale, printre care se numără Asociația Maghiară a Artiștilor Plastici, Asociația Maghiară a Artiștilor Plastici și Artiștilor Industriali, Asociația Maghiară a Artiștilor Grafici, Societatea Maghiară a Pictorilor, Uniunea Scriitorilor Maghiari, respectiv a Asociației Barabás Miklós Céh. Scrierile sale cu caracter artistic pot fi regăsite nu numai în presa din Ungaria, ci și în cea din Transilvania. Până în momentul de față a publicat patru cărți Világ árnya, világ fénye [Umbra lumii, lumina lumii], Editura Kriterion, Cluj-Napoca, 2009, în colaborare cu Bágyoni Szabó István; Képírás [Képírás], Editura Magyar Napló, Budapesta, 2010, în colaborare cu Árkossy Zsolt; Nagymesterek [Mari maeștri], Editura Magyar Napló, Budapesta, 2015; Ablak az égre [Geamuri către cer], Editura Magyar Napló, Budapesta, 2017. Ca omagiu adus marilor artiști clasici, în intervalul 2010-2013, a pictat seria clasică de cincizeci de portrete Nagymesterek-Reneszánsz és barokk festőművészek arcképcsarnoka, acestora fiindu-le adăugate ulterior o serie de eseuri, publicate sub forma unui volum. Acest material a fost prezentat și publicului din Cluj în 2016 în cadrul Galeriilor Minerva.

 În momentul de față, seria de portrete se află în posesia Fundației artistice Kogart și face parte din expoziția permanentă a galeriei din Budapesta. Peste 100 de scrieri din presă s-au ocupat și au prezentat arta lui Árkossy István. Pe parcursul anilor, artistul a organizat peste 40 de expoziții personale, respectiv a participat la un număr impresionant de expoziții de grup, operele lui fiind prezente în cadrul mai multor evenimente internaționale. Drept recunoștință a meritelor Árkossy István a fost decorat cu Crucea de Merit a Ungariei, respectiv în aprilie 2018 a primit premiul  “Szolnay” al Societății Maghiare de Cultură din Transilvania

 Expoziția va fi deschisă în perioada 16 mai-3 iunie 2018, de miercuri până duminică, în intervalul orar 10:00-17:00.

SERGIO GOMEZ / Figurative Speech/ Discurs figurativ

Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN) organizează, în parteneriat cu Artfooly Gallery, în perioada 16 mai – 3 iunie 2018, expoziţia „Figurative Speech/ Discurs figurativ” a artistului Sergio Gomez.

 Vernisajul va avea loc miercuri, 16 mai 2018, de la ora 19, la sediul Muzeului de Artă Cluj-Napoca, (Palatul Bánffy, Piaţa Unirii nr. 30), în prezenţa artistului.

 Expoziţia „Figurative Speech/ Discurs figurativ”, curatoriată de Anca Negescu şi Dan Breaz, îşi propune să pună în valoare o creaţie artistică accentuat simbolică, exprimată printr-un limbaj figurativ elaborat, extrem de sugestiv, mai ales dacă urmărim „discursul” seriilor tematice. Pentru Sergio Gomez, semnificaţiile spirituale sunt amplificate prin simbolurile umbrei, aurei, spiritului sau energiei luminoase. Pictorul nu este interesat în precizarea implicaţiilor sociale, politice sau istorice ale subiectului plastic reprezentat. Fiinţele din creaţiile sale nu sunt localizate cu exactitate, dar nici total independente de context, ceea ce accentuează caracterul oniric al imaginii.

Sergio Gomez este interesat de bogăţia experienţei umane pe parcursul ciclurilor vieţii. Siluetele din tablourile sale stau nemişcate, observă, comunică sau ascultă, iar în tot acest timp există sub forma unor fiinţe spirituale, care tind spre o conştiinţă superioară.

Sergio Gomez este artist plastic, director de expoziții și curator al prestigiosului Zhou B. Art Center din Chicago, director al 33 Contemporary Gallery Chicago, corespondent al revistei “Italia Arte”, lector la South Suburban College și co-fondator al programului internațional Art NXT Level.

Sergio Gomez a avut expoziții personale în SUA, Italia, Mexic și Austria (Viena) și a participat la numeroase expoziții de grup în SUA, Spania, Suedia, Egipt, Regatul Unit, Korea, Mexic, etc. Are lucrări în numeroase colecții private și în colecții ale unor muzee precum Muzeul Național de Artă Mexicană (Mexic), MIIT Museo Internazionale Italia Arte (Italia) sau Brauer Art Museum (SUA).

Școala Poloneză de Afiș în capitala românească a filmului

Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN), la iniţiativa şi în parteneriat cu Institutul Polonez din Bucureşti, organizează, în perioada 16 mai – 3 iunie 2018, o expoziţie dedicată afişului polonez de film, teatru şi operă, a cărei itinerare şi prezentare la Cluj s-a născut cu gândul la cinefilii pasionați, care vor participa la cel mai important festival de film din România, Transilvania International Film Festival (TIFF).

Economia formelor, scrierea novatoare, fantezia, ironia și capacitatea extraordinară de a sintetiza realitatea sunt caracteristici care, în urmă cu șaizeci de ani, făceau celebru afișul polonez în întreaga lume. „Școala Poloneză de Afiș”, după cum este denumit acest curent în artă, nefiind o şcoală în sensul propriu al cuvântului, a devenit, de-a lungul timpului, un etalon incontestabil, la nivel mondial, al domeniului graficii publicitare. Unele dintre cele mai interesate exemple ale sale, dedicate exclusiv filmului, teatrului și operei, pot fi văzute acum în expoziția pregătită de Institutul Polonez din București la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca.

Expoziția, organizată cu concursul celei mai mari colecții poloneze particulare de afiș, de peste 40 de mii de lucrări, aparținând lui Krzysztof Dydo, cunoscător al artei afișului și proprietar al unei galerii din Cracovia, reunește peste cincizeci de afişe realizate de cca. 50 de artiști graficieni. Expoziția de la Cluj va fi prezentată în timpul celui mai important festival de film din România, Transilvania Film Festival (TIFF), din cadrul căruia nu va lipsi cinematografia poloneză, de aceea numeroasele afișe din expoziţie sunt consacrate mai cu seamă filmului și, un lucru interesant, chiar și filmului românesc!

Printre autorii afișelor se numără precursorii „Școlii Poloneze de Afiș”, precum Henryk Tomaszewski, Jan Lenica, Waldemar Świerzy, Jan Młodożeniec sau Franciszek Starowieyski, însă pot fi văzute și afişe purtând semnătura unor creatori din tânăra generație, demni continuatori ai operei predecesorilor, cum ar fi, printre alții, Lech Majewski, Andrzej Pągowski, Tomasz Bogusławski sau Sebastian Kubica.

Expoziția oferă publicului posibilitatea cunoașterii diversității temelor și stilurilor din afișul polonez de la sfârșitul secolului XX și începutul secolului XXI, care, în pofida dominației exercitate de televiziune şi media electronică, continuă să rămână în serviciul credincios al evenimentelor culturale.

Vernisajul expoziției va avea loc miercuri, 23 mai a.c., la ora 18.00, la sediul Muzeului de Artă Cluj-Napoca (P-ţa Unirii nr. 30), în prezenţa proprietarului neobișnuitei colecții de afişe ale graficienilor polonezi, Krzysztof Dydo.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *