Galerie foto: Obiecte originale folosite de Emil Racoviţă în expediţii şi în studenţie

Esenţial Foto Vizual

Expoziţia cu caracter permanent, Expediţie în trecut, dedicată marelui savant Emil Racoviţă şi-a deschis luni porţile către publicul larg. Cunoscut în prezent peste tot în lume de către specialiştii în speologie, Racoviţă rămâne actual.

DSC_1822
Vizitatorii pot vedea obiecte originale, folosite de Emil Racoviţă în expediţia Belgica, în biroul Institutului de Speologie, în activitatea lui de corespondenţă cu personalităţile vremii, dar şi în activitatea lui de student. Piesele de rezistenţă sunt două microscoape, unul dintre ele folosit în expediţia din Antarctica, şi unul pe care savantul îl folosea la Institut.

„Sunt obiecte frumoase. Un microscop din vremea aceea este un obiect absolut frumos, perfect, nu se compară cu microscoapele din ziua de astăzi care sunt foarte permormante, dar nu au estetica vremii de atunci”, a spus Ioana Moldovan.

Emil Racoviță (15 noiembrie 1868, Iași – 17 noiembrie 1947, Cluj) a fost un savant, explorator, speolog și biolog român, considerat fondatorul biospeologiei (studiul faunei din subteran – peșteri și habitate subterane de apă). Racoviță a fost naturalistul expediției antarctice „Belgica”, ocazie cu care a strâns peste 1200 de mostre zoologice și peste 400 de mostre botanice, colecționate din Patagonia până în Antarctica și din explorările oceanice realizate în cursul acestei expediții. Colecția a fost documentată fotografic prin peste 200 de clișee.

Cercetările științifice realizate de marele savant asupra cetaceelor (balenelor) sunt considerate studii de referință și la ora actuală. Savantul a studiat comportamentul acestor extraordinare mamifere, de aceea, Emil Racoviță este considerat unul dintre părinții etologiei (studiul comportamentului animalelor).

DSC_1823

DSC_1825

DSC_1827

DSC_1828

DSC_1829

DSC_1831

DSC_1832

DSC_1833

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *