Tenorul José Carreras, la Oradea: Ne place să venim în România, pentru că aveţi un public educat şi cald

Categorii: Actualitate, Muzica

Renumitul tenor spaniol José Carreras, care va concerta în premieră la Oradea luni seară, având-o ca invitată pe tânăra soprană de origine română Laura Bretan, afirmă că îi place calitatea publicului din România, scrie Agerpres.

„Ne place să venim în România. Ne place să venim datorită căldurii pe care o simţim din partea publicului şi pentru că aveţi un public educat. Foarte important pentru un artist. Ultimul concert în România a fost, cred, în 2017, la Bucureşti şi la Cluj. Ne bucurăm foarte mult să fim aici”, a declarat José Carreras sâmbătă, într-o conferinţă de presă la care a participat alături de dirijorul David Gimenez, soprana Laura Bretan şi city managerul municipiului Oradea, Mihai Jurcă.

 

Celebrul tenor a mărturisit că este foarte fericit să fie invitat din nou pe scenă, după o pauză de 20 de luni determinată de pandemie, dar şi să îl aibă alături pe prietenul său, dirijorul Gimenez, „un mare muzician” cu care lucrează de 27 de ani.

 

„Secretul vitalităţii şi al tinereţii artistice? Cea mai importantă este dragostea pentru ceea ce faci, în orice profesiune aleasă. Cu siguranţă, scuzaţi-mă, meseria de cântăreţ este cea mai frumoasă din lume. Entuziasmul te poartă şi îţi dă forţa şi bucuria de a merge înainte. Răspunsul este pentru că iubesc această meserie, acesta e secretul”, a mai spus tenorul.

Dirijorul David Gimenez a afirmat, la rândul său, că este bucuros să lucreze din nou cu Carreras, cu care simte în sinergie „lumea minunată a muzicii”. El a precizat că abia aşteaptă să întâlnească orchestra simfonică orădeană, despre care a auzit că este una excelentă şi a subliniat că îi place foarte mult să colaboreze cu orchestre româneşti, amintind de lunga relaţie cu orchestra Filarmonicii din Bucureşti şi Cluj. S-a declarat nerăbdător să lucreze şi cu Laura Bretan, pe care a auzit-o din înregistrări, convins fiind că „e un artist excepţional.”

Întrebat despre relaţia dintre marii artişti şi mai tinerii confraţi precum Laura, José Carreras a răspuns că cel mai important aspect ar fi, în opinia sa, împărtăşirea experienţiei.

„Tinerii precum Laura sunt viitorul muzicii şi cea mai importanţă obligaţie pe care o avem este să le împărtăşim experienţa şi cunoştinţele noastre. Mă bucur că pot să cânt alături de un artist atât de tânăr, o doamnă în devenire şi cred că responsabilitatea noastră ca generaţie mai veche de artişti este să putem să ne împărtăşim experienţele, pentru ca în acest fel să menţinem şi să ducem pe mai departe un nivel de calitate al actului cultural”, a spus tenorul.

Pentru Laura Bretan este prima ocazie să concerteze alături de celebrul tenor José Carreras, ea afirmând, totodată, că se bucură de fiecare dată când revine la Oradea, „un oraş extraordinar de frumos.”

 

„România este o ţară frumoasă şi mă bucur extraordinar de mult să fiu aici alături de maeştrii Carreras şi Gimenez”, a spus Laura.

În concertul de luni seară, Laura va cânta piesa Adaggio, un single din albumul său „World I See”, restul pieselor fiind surprize.

În ce priveşte programul tenorului, acesta a precizat că va oferi obişnuitul repertoriu pentru acest gen de concert şi va purta auditoriul prin diferite zone muzicale, italiene, spaniole, franceze şi va prezenta chiar compoziţii americane sau engleze.

Repetiţiile cu orchestra simfonică vor avea loc duminică, iar luni se va organiza o repetiţie generală în aer liber, în piaţa centrală, concertul urmând să înceapă la ora 20,00.

José Carreras a mai vorbit despre perioada „Celor trei tenori”, alături de Placido Domingo şi Luciano Pavarotti, demarată în 1990 şi derulată timp de aproape 14 ani, cu 35 de concerte, ca despre „o experienţă extraordinară”.


Despre proiectele de viitor, tenorul a declarat că va continua, prin mai multe concerte, să susţină fundaţia sa. El va concerta atât în Europa, la Viena, Sevilla, Lisabona, în Italia şi probabil la Glasgow, cât şi în Japonia, dacă vor permite condiţiile pandemice.

„Activitatea aceasta a fost viaţa mea timp de cincizeci de ani şi o voi continua şi de aici înainte, atât cât voi putea,” a declarat oaspetele.

În încheiere, Mihai Jurcă a subliniat că este unul dintre cele mai importante evenimente muzicale pe care le-a găzduit vreodată Oradea, cu siguranţă cel mai aşteptat concert de anul acesta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.