Teișanu, Marton și Hordilă își încep mandatul la CES

Clio

Clujenii Ștefan Teișanu de la Centrul Cultural Clujean, Marton Balogh, de la Fundația Civitas și Cristian Hordilă, manager al TIFF își încep în această săptămână mandatul în cadrul Consiliului Economic şi Social (CES).

Prima ședință a CES e în 7 ianuarie.

”De astăzi începe aventura.
Sunt fericit că am ajuns aici și totodată nerăbdător să ne apucăm de treabă că avem multe de făcut. Bucuria momentului este completată de decizia Primului Ministru, publicată aseară în Monitorul Oficial, prin care Adriana Radu a revenit în echipă conform rezultatelor obținute în urma votului. Ne pornim la drum plini de energie și cu planuri mari.
Toate pânzele sus!„, a scris Hordilă pe Facebook. 

Stefan Teișanu
Cristian Hordilă

Consiliul Economic şi Social este un organism consultativ cu personalitate juridică al Parlamentului şi al Guvernului României în domeniile de specialitate stabilite prin prezenta lege. E o instituţie publică de interes naţional, tripartită, autonomă, constituită în scopul realizării dialogului tripartit la nivel naţional dintre organizaţiile patronale, organizaţiile sindicale şi reprezentanţi ai asociaţiilor şi fundaţiilor neguvernamentale ai societăţii civile. CES este consultat obligatoriu asupra proiectelor de acte normative iniţiate de Guvern sau a propunerilor legislative ale deputaţilor ori senatorilor. Rezultatul acestei consultări se concretizează în avize la proiectele de acte normative.

Domeniile de specialitate ale CES sunt:
a) politicile economice;
b) politicile financiare şi fiscale;
c) relaţiile de muncă, protecţia socială, politicile salariale şi egalitatea de şanse şi de tratament;
d) agricultură, dezvoltare rurală, protecţia mediului şi dezvoltare durabilă;
e) protecţia consumatorului şi concurenţă loială;
f) cooperaţie, profesii liberale şi activităţi independente;
g) drepturi şi libertăţi cetăţeneşti;
h) politicile în domeniul sănătăţii;
i) politicile în domeniul educaţiei, tineretului, cercetării, culturii şi sportului.

Ce poate face CES:

se poate autosesiza sau poate fi sesizat de orice autoritate publică ori de organizaţiile patronale sau sindicale reprezentative la nivel naţional, precum şi de reprezentanţii societăţii civile asupra unor stări de fapt, evoluţii ori evenimente economico-sociale de interes naţional.
În situaţiile prevăzute la alin. (3), Consiliul Economic şi Social emite puncte de vedere şi recomandări pe care le comunică autorităţilor, instituţiilor sau organizaţiilor patronale, sindicale ori ale societăţii civile cu atribuţii, competenţe sau interese în domeniu. În lipsa unui consens între părţile reprezentate în Consiliul Economic şi Social, secretariatul tehnic va transmite, după caz, punctele de vedere sau recomandările formulate de fiecare parte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *